Το θέμα των προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων καρκίνου για τις γυναίκες στην Επιτροπή Υγείας


Οι βουλευτές ζητούν μείωση του κατώτερου ηλικιακού ορίου από 50 που είναι σήμερα στα 45 καθώς και αύξηση του ανώτερου ηλικιακού ορίου από τα 69 στα 74.

Το ανιχνευτικό πρόγραμμα του γυναικείου πληθυσμού στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με τη θέση των Βουλευτών να είναι η μείωση του κατώτερου ηλικιακού ορίου από 50 που είναι σήμερα στα 45 καθώς και η αύξηση του ανώτερου ηλικιακού ορίου από τα 69 στα 74.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος είπε πως είναι πάγια θέση των μελών της η αύξηση των ορίων αυτών ενώ παράλληλα, η Επιτροπή έχει διαπιστώσει και έχει θέσει ενώπιον των αρμοδίων ότι θα πρέπει να αυξηθεί και η συχνότητα για το τεστ Παπανικολάου.

Όπως είπε, εκείνο το οποίο έχουμε καταγράψει είναι την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας και όλων των φορέων να μειώσουν το ηλικιακό όριο στα 45 έτη αντί στα 50 που είναι σήμερα, με βάση πάντοτε και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις αλλά και οδηγίες μέσα από επιστημονικά κριτήρια και αναλύσεις που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έχουμε διαπιστώσει ότι άμεσα θα πρέπει να μπορούν και οι προσωπικοί γιατροί που σήμερα δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν τις γυναίκες για μαστογραφία, θα πρέπει να τους δοθεί αυτό το κριτήριο ούτως ώστε οι γυναίκες να προβαίνουν άμεσα σε μαστογραφίες. Ο καρκίνος του μαστού πρέπει να πούμε και από εμπειρίες, είναι πως όταν έγκαιρα εντοπιστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην έχουμε τα προβλήματα τα οποία έχουμε», είπε.

Πρόσθεσε πως με βάση τη σημερινή ενημέρωση υπάρχουν ψηλά ποσοστά επιβίωσης των γυναικών που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού, σημειώνοντας πως πέραν της μείωσης του ηλικιακού ορίου είναι πολύ σημαντικό για την Επιτροπή Υγείας να δοΥν την ποιότητα που παρέχεται όσον αφορά και τον εντοπισμό αλλά και την αντιμετώπιση και τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

«Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ενημερωθεί σήμερα ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην αγορά τεσσάρων ψηφιακών μαστογράφων που θα αυξήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έχουμε διαπιστώσει τη θέληση όλων και του Υπουργείου Υγείας αλλά και όλων των φορέων προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κάτι το οποίο συγχαίρουμε. Την ίδια ώρα όμως, θα παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά», είπε.

Παραθέτοντας στοιχεία, ο κ. Δίπλαρος είπε πως από το 1998 μέχρι το 2018 έχουν εντοπιστεί 11.000 περιστατικά γυναικών με καρκίνο του μαστού, ένα περίπου 16% είναι κάτω από την ηλικία των 44 χρόνων και αυτός είναι περίπου ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε πως το θέμα αυτό θα απασχολήσει και πάλι την αρμόδια Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε πως η διεύρυνση του ορίου του πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος για τον καρκίνο είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, υπογραμμίζοντας πως στην Κύπρο δυστυχώς σημειώνονται παρεκκλίσεις από τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες κατά τρόπο που δεν τεκμηριώνεται.

«Ζούμε δυστυχώς σε ένα κράτος που ακολουθεί πιστά οτιδήποτε αφορά στην οικονομική αλλά και δημοσιονομική πολιτική λιτότητας της ΕΕ και σε ότι αφορά στον τομέα της υγείας και της παροχές υγείας στον πολίτη, τις αγνοεί παντελώς», είπε.

Η κ. Νικολάου είπε πως αίτημα του ΑΚΕΛ είναι επίσης η αύξηση της συχνότητας διενέργειας του προσφερόμενου εντός ΓεΣΥ τεστ Παπανικολάου και αντί από μια φορά σε 2 χρόνια να διεξάγεται μια φορά το χρόνο. Παράλληλα, ζητά το ΑΚΕΛ όπως ο εμβολιασμός για τον ιό HPV να επεκταθεί και στα αγόρια.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου στις δηλώσεις του είπε πως είναι ευχής έργο το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες έχει διοριστεί νέα εθνική επιτροπή για τον καρκίνο που καταρτίζεται από εξαιρετικούς επιστήμονες. Εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ αναγνώρισαν ότι όλες οι εισηγήσεις για διεύρυνση αυτών των προγραμμάτων θα γίνονται μετά και από συστάσεις της εθνικής επιτροπής.

Όπως είπε, η εθνική επιτροπή θα καταρτίσει σύντομα νέα στρατηγική για τον καρκίνο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί ενώπιον της Βουλής η νομοθεσία για τη δημιουργία του εθνικού ινστιτούτου καρκίνου. Ρόλος μας ως Βουλευτές «είναι να ακούμε τους επιστήμονες και να πιέζουμε να ακούγονται οι εισηγήσεις τους», είπε.

Στο θέμα των προσωπικών γιατρών, ο κ. Αποστόλου είπε πως αυτοί αποτελούν την πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας και έχουν ρόλο να ενημερώνουν τις γυναίκες για αυτές τις εξετάσεις αλλά κυρίως να ελέγχουν αν οι γυναίκες των ηλικιών που εμπίπτουν σε αυτές τις εξετάσεις, προχωρούν και τις κάνουν. Είπε πως στους δείκτες ποιότητας των προσωπικών γιατρών ενταχθούν και η ενημέρωση των γυναικών και ο έλεγχος αν γίνονται αυτές οι εξετάσεις για τον καρκίνο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2972