Την 1η Ιουνίου, συζήτηση στη Βουλή, στην παρουσία της Υπ. Υγείας, για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ


Επί τάπητος τίθεται την 1η Ιουνίου η πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, παρουσία της αρμόδιας Υπουργού, Πόπης Κανάρη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι κοινή πεποίθηση, αλλά και κοινή αγωνία όλων των μελών της Επιτροπής Υγείας, όπως το θέμα του ΓεΣΥ, αυτής της μεγάλης κοινωνικής παροχής προς τους πολίτες, εξεταστεί. Ανέφερε ότι την 1η Ιουνίου η Επιτροπή θα φιλοξενήσει την Υπουργό προκειμένου να συζητηθεί αποκλειστικά και μόνο η πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι πολλά είναι αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και πολλά είναι τα προβλήματα τα οποία φαίνεται να υπάρχουν.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία, ο κ. Δίπλαρος επισήμανε ότι η Επιτροπή Υγείας καθηκόντως θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και εκεί και όπου χρειάζεται θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει προσθέτοντας ότι «στόχος μας ως ΔΗΚΟ είναι να βελτιώσουμε το ΓεΣΥ ώστε να παρέχονται καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες». Συνέχισε λέγοντας ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας, όπως έχει λεχθεί, είναι να γίνει ελκυστικός προορισμός η Κύπρος για να έρχονται οι ασθενείς να κάνουν τις εγχειρήσεις τους στην Κύπρο. Επισήμανε ότι για τον σκοπό αυτό «εμείς ως ΔΗΚΟ καταθέσαμε πρόταση νόμου για διοικητική αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια.»

Ανέφερε ότι έγινε αποδεκτή από την Υπουργό Υγείας, σε πρόσφατη συνάντηση, η πρόταση για διοικητική αυτονόμηση γιατί άπαντες έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί «να διοικείς νοσηλευτήρια εξ αποστάσεως». Ο κ. Σαββίδης είπε ότι αποτέλεσμα αυτού είναι να «βλέπουμε αυτά τα παρατράγουδα στα διάφορα νοσηλευτήρια τα οποία καταγράφονται καθημερινά σχεδόν σε όλες τις επαρχίες» εξηγώντας ότι για τον σκοπό αυτό έχει αποφασιστεί την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη στην παρουσία της Υπουργού να συζητηθεί η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για διοικητική αυτονόμηση, έτσι ώστε η κάθε επαρχία να έχει το δικό της εκτελεστικό διευθυντή. 

Στάσιμο το θέμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, έκκληση για εξεύρεση λύσης

Ερωτηθείς στο πλαίσιο των δηλώσεων του για το πώς η Επιτροπή προτίθεται να διαχειριστεί το θέμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που έθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο κ. Δίπλαρος δήλωσε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο η Επιτροπή Υγείας έχει αναδείξει, όχι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και επί προηγούμενης θητείας της Επιτροπής Υγείας.

Υπογράμμισε ότι ήταν με οδηγίες, παροτρύνσεις και πιέσεις της Επιτροπής προς την εκτελεστική εξουσία που είχε προετοιμαστεί το εν λόγω νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι το θέμα φαίνεται να έχει μείνει στάσιμο λόγω συγκεκριμένων διαφωνιών των εμπλεκομένων αρμόδιων φορέων.

Ο κ. Δίπλαρος εκ μέρους της Επιτροπής απηύθυνε έκκληση προς τους αρμόδιους, είτε αυτό είναι το Υπουργείο Υγείας, η Νομική Υπηρεσία ή οι συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών τάχιστα να εξεύρουν λύση και να έρθει επιτέλους ενώπιον της Επιτροπής Υγείας ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











564