Σ. Ορφανίδου: Θα καλύπτονται και μονήρη άτομα από το σχέδιο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής


ΚΥΠΕ - Ικανοποίηση για την ενημέρωση της οποία έτυχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ότι  το αρμόδιο Υπουργείο προωθεί πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τροποποίηση του σχεδίου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ώστε να δίνεται χορηγία και σε μονήρη άτομα που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, εξέφρασε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου.

Η κ. Ορφανίδου ενέγραψε με άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, προς συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας, την ανάγκη αναθεώρησης των προνοιών του Σχεδίου για σκοπούς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τα σχετικά με τη λειτουργία των   Κέντρων   Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Συμβουλίου της Ιατρικώς   Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, δηλώνοντας ότι το θέμα ενεγράφη μετά την προσωπική της εμπειρία ως μονήρες άτομο που αποφάσισε να τεκνοποιήσει με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία η κ. Ορφανίδου είπε ότι προωθείται ενίσχυση του σχεδίου κατά τρόπο που συγκεκριμένο κονδύλι θα παρέχεται σε διάφορα στάδια της υποβοηθούμενης τεκνοποίησης.

Συνεχίζοντας η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι αναλήφθηκε δέσμευση ότι στο νέο σχέδιο που εγκριθεί θα παρέχεται δικαίωμα χορηγίας  όχι μόνο για ζευγάρια, αλλά και για μονήρη άτομα που υποβάλλονται στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σύμφωνα με την κ. Ορφανίδου η αλλαγή του σχεδίου και ενδεχόμενα και του σχετικού νόμου θα αποτελέσει βήμα μπροστά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας.

Περαιτέρω ανέφερε ότι το νέο σχέδιο θα καλύψει και την ομάδα των καρκινοπαθών και όλα τα άτομα που είναι δικαιούχοι του ΓΕΣΥ θα καταστούν και δικαιούχοι της σχετικής κατά στάδιο χορηγίας,  εξηγώντας ότι μέχρι σήμερα έπαιρναν χορηγία μόνο τα ζευγάρια, που είχαν κάρτα δωρεάν νοσηλείας και ενέπιπταν σε συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια. Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η κρατική χορηγία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έφτασε  κατά το μέγιστο τα 2.500 ευρώ και αφορούσε μια διαδικασία γίνεται κατά κύριο λόγω σε ιδιωτικές κλινικές.

Καταλήγοντας η κ. Ορφανίδου είπε ότι  μέσα από τη βιωματική εμπειρία της να τεκνοποιήσει με σπέρμα δότη, έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για πολύ δαπανηρή διαδικασία, με ψυχική οδύνη, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι το δικαίωμα των ανθρώπων να αποκτήσουν παιδί, είναι ιερό.
 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4306