Πλεονασματικός ο Προϋπολογισμός του ΟΑΥ το 2020


Αναμένεται να ψηφιστεί σε νόμο στις 7 Φεβρουαρίου

ΚΥΠΕ- O Προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το 2020 είναι πλεονασματικός και κυμαίνεται στο δισεκατομμύριο και θα είναι στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής ώστε να ψηφιστεί σε νόμο την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.

Ο Προϋπολογισμός του ΟΑΥ συζητήθηκε την Πέμπτη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η οποία αναμένει τις γραπτές απαντήσεις από το ΔΣ και τη Διεύθυνση του Οργανισμού στις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι Βουλευτές κατά τη συνεδρία της Επιτροπής.

Κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου δήλωσε συγκινημένος καθώς ο Προϋπολογισμός που παρουσίασε ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός του ΓΕΣΥ σε πλήρη διάταξη από 1η Ιουνίου. Το γεγονός ότι ξεκίνησε το ΓΕΣΥ οφείλεται και στη σταθερή προσπάθεια και στήριξη της Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, τόνισε.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε επίσης ότι ετοιμάστηκε το έγγραφο για την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ που υποχρεούται να υποβάλλει στη Βουλή, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω στελέχωση του Οργανισμού ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως και επαρκώς στην αποστολή του.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης είπε στην Επιτροπή Υγείας ότι ο Προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το 2020 είναι πλεονασματικός 969.613.198 ευρώ (σχεδόν 1 δις)  έξοδα και έσοδα 1.051.103.644 (ξεπερνούν το 1 δις). Ανέφερε περαιτέρω ότι "μπαίνουμε σε διάλογο με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και η εκτίμηση είναι ότι οι εξελίξεις θα μας κρατήσουν στα οικονομικά πλαίσια που προϋπολογίστηκαν". Αναφέρθηκε ακόμα ότι δεν υπάρχει χορηγία από το Υπουργείο Υγείας καθώς τα έσοδα του οργανισμού προέρχονται από άλλες πηγές.Σε τοποθέτηση πριν τη λήξη της συνεδρίας, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως ο ΟΑΥ τηρεί ίσες αποστάσεις από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν παράπονα και προβλήματα που απαμβλύνονται. Παρατήρησε πως υπάρχουν γιατροί που χρειάζονταν χρόνο για να αφομοιώσουν τις αλλαγές, ενώ πολλές φορές ένας γιατρός χρειάζεται να ιεραρχήσει τις περιπτώσεις ασθενών που έχουν παραπεμπτικά και να εξετάσει τα πλέον επείγοντα.
Υπάρχουν ασθενείς που πιέζουν τους γιατρούς να γράφουν παραπεμπτικά και εργαστηριακές εξετάσεις, ανέφερε προσθέτοντας ότι οι πλείστοι γιατροί είναι καλοί και αντιστέκονται στις πιέσεις. Τόνισε περαιτέρω ότι το ΓΕΣΥ πρέπει να προστατεύει τον ασθενή και το σύστημα από τις καταχρήσεις.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε ότι μέσα στους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓΕΣΥ παρατηρούνται μεγάλα επιτεύγματα και βήματα προόδου. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των κομμάτων ώστε να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα που αναγνωρίζονται.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε στη συνέχεια ότι οι Βουλευτές υπέβαλαν ερωτήσεις για την τιμολόγηση και την έλλειψη φαρμάκων και σε σχέση με τις καταχρήσεις που εντοπίστηκαν στα πρώτα στάδια εφαρμογής του ΓΕΣΥ και κατά πόσο ο ΟΑΥ έχει αξιολογήσει τα προβλήματα και προωθεί λύσεις.
Ανέφερε ακόμα πως ενώπιον της ηγεσίας του ΟΑΥ τέθηκαν και καταγγελίες που δέχθηκαν Βουλευτές για τεράστιες λίστες αναμονής, ότι γιατροί δεν απαντούν τα τηλέφωνα τους και άλλα συναφή όπως και καταγγελίες ότι γιατροί εγγράφουν ασθενείς ανεξέλεγκτα και διατυπώθηκε το ερώτημα αν θα πρέπει να μειωθεί το ανώτατο όριο των 2.500 πολιτών που μπορεί να εγγράψει προσωπικός γιατρός στην αρχική εισήγηση των 1.500 καθώς έχουν συμβληθεί και άλλοι γιατροί με το ΓΕΣΥ.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε δήλωση μετά τη συνεδρία επανέλαβε ότι ανέφερε και ενώπιον της Επιτροπής  ότι στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται πλεόνασμα ύψους 80 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
509