Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τη χρήση του δικτύου 5G προβληματίζουν τη Βουλή


Αδάμος Αδάμου: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ως πιθανόν αίτιο πρόκλησης καρκίνου

ΚΥΠΕ -  Οι κίνδυνοι που προκύπτουν στη δημόσια υγεία από τη χρήση του δικτύου 5G συζητήθηκαν σήμερα σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Υγείας και Περιβάλλοντος.  

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου εξέφρασε την ανάγκη να γίνει μια ανεξάρτητη έρευνα για τους κινδύνους στην υγεία των πολιτών. «Πρέπει όταν προχωρούμε σε αδειοδοτήσεις τέτοιων αναπτύξεων να λαμβάνεται υπόψη η υγεία των πολιτών και οι ανησυχίες τους», είπε, προσθέτοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ως πιθανόν αίτιο πρόκλησης καρκίνου.   Ανέφερε ότι άρχισε στην Κύπρο η πιλοτική εφαρμογή του 5G, κάνοντας λόγο για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Είπε ακόμη ότι όλοι μιλούν για γκρίζες ζώνες με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται αποφάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολλά τα λεφτά Άρη».
Καταλήγοντας ανέφερε τέλος, ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής.

Ο Πρόεδρος και βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε, σε δηλώσεις του, ότι «η οποιαδήποτε τεχνολογική ανάπτυξη, η οποία είναι αναγκαία και απαραίτητη θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται με μέτρο, έτσι ώστε να υπάρχει κυρίως η προστασία της υγείας των πολιτών».
«Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων γι’ αυτό ακριβώς και απαιτείται να λαμβάνονται πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνολογίας εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε αυτοί οι κίνδυνοι να ελαχιστοποιούνται», είπε. Είναι κάτι, πρόσθεσε, «που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει από την κυπριακή πολιτεία», σημειώνοντας ότι «πρώτα και πάνω από όλα προέχει η υγεία των πολιτών». Είπε επίσης ότι θα πρέπει να τεθεί ένα θεσμικό πλαίσιο περιορισμού των κινδύνων και στη συνέχεια να γίνει μια σωστή ενημέρωση των πολιτών.    

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου είπε ότι η Επιτροπή εξέτασε σήμερα ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που αφορά άμεσα την υγεία των πολιτών όσον αφορά τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση του δικτύου 5G.
«Δυστυχώς έχουμε ακούσει σήμερα από επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου, που έχουν κάνει μελέτες και έρευνες, ότι πολλαπλασιάστηκε η αύξηση κρουσμάτων καρκίνου λόγω της έκθεσης σε ένα ηλεκτρονικό νέφος το οποίο δημιουργείται από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετς, οι συνδέσεις wifi κ.λπ.», είπε

Ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής της τεχνολογίας του 5G στην Κύπρο μέχρι να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη επιστημονική μελέτη που να καταγράφει τις πιθανές επικινδυνότητες για την υγεία και για το περιβάλλον από τη χρήση της.  

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Β’ δημοτικού σχολείου Έγκωμης Γιάννος Οικονόμου εξέφρασε τις ανησυχίες των γονιών και κάλεσε την πολιτεία να λάβει μέτρα προφύλαξης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











852