Να αναλάβει τις ευθύνες της για την ιατροδικαστική υπηρεσία καλεί την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Επ. Υγείας


Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και επιτέλους να επιληφθεί των προβλημάτων που δημιουργούνται στην κοινωνία και κατά συνέπεια στη δικαιοσύνη, από την ιατροδικαστική υπηρεσία, η οποία πεισματικά αρνείται να προβεί σε νεκροψίες λόγω της πανδημίας, που με βάση καταγγελίες δεκάδες σοροί μένουν άταφες για εβδομάδες. Η κατάσταση δεν πάει άλλο, τόνισε σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, κατά την οποία το σώμα ενημερώθηκε από το Υπουργείο Υγείας για  την άρνηση των ιατροδικαστών να προβαίνουν σε νεκροτομές, με αποτέλεσμα τα ψυγεία των νεκροτομείων να είναι γεμάτα, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως όλοι όσοι παρέστησαν στη συνεδρία ένιωσαν απηυδισμένοι με αυτό που συμβαίνει.

Η Επιτροπή Υγείας ζήτησε να ενημερωθεί από το Υπουργείο Υγείας σχετικά καθώς, μέλη της Επιτροπής και ο ίδιος ο Πρόεδρος της έγιναν δέκτες καταγγελιών για την άρνηση των κυβερνητικών ιατροδικαστών να διενεργήσουν νεκροψίες επικαλούμενοι πρωτόκολλα και οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη συνεδρία παρέστησαν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, ο Διευθυντής  της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Σοφοκλής Σοφοκλέους και μεταξύ άλλων και ο ιατροδικαστής Πανίκκος Σταυριανός, είπε ο κ. Κωνσταντίνου.
 
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη και η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου, εξηγούσαν τα πρωτόκολλα διευκρινίζοντας ότι δεν απαγορεύουν τη διενέργεια νεκροτομών και  ότι οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν πως θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι νεκροτομές, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας ανέφερε επίσης ότι ενώ η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και η Διευθύντρια των ιατρικών Υπηρεσιών κατέθεσαν στοιχεία και αλληλογραφία του Υπουργείου με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία και άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, στις οποίες διαφαίνεται ότι τα νεκροτομεία της Κύπρου πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη διενέργεια νεκροτομών και ότι από το 2015 και μετά δαπανήθηκε ποσό που αγγίζει τα 2 εκ. ευρώ για την συντήρηση και την αναβάθμιση των νεκροτομείων, ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι τα νεκροτομεία στην Κύπρο δεν είναι κατάλληλα και πρέπει να αναβαθμιστούν.

Η  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας διαπιστώνει ότι αυτό που συμβαίνει με την ιατροδικαστική υπηρεσία είναι πρωτόγνωρο, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής που σχολιάζοντας αναφορά της κ. Γιαννάκη στην Επιτροπή ότι το Υπουργείο Υγείας μέχρι τώρα έδειξε μεγάλη ανοχή, είπε ότι κάτι πρέπει να γίνει και η ανοχή τα τελειώσει επειδή η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Πανίκκο Σταυριανό, είπε ο κ. Κωνσταντίνου τα νεκροτομεία της Κύπρου πληρούν όλες τις προδιαγραφές για τη διενέργεια νεκροτομών και δεν υπολείπονται τίποτα εκτός, από ανθρώπους που σέβονται τη δουλειά τους και εξέφρασε την άποψη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν απέκλεισε τη διενέργεια νεκροψιών, αλλά συνέστησε να διενεργούνται με προσοχή στις περιπτώσεις που ο θανών δεν προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό.
 
Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ακόμα πως είναι απαράδεκτα απάνθρωπο να αναμένουν οι οικείοι θανόντα για την κηδεία και την ταφή 20, 25 ημέρες ή και ένα μήνα για να διενεργηθεί η νεκροψία/ νεκροτομή. Αναφέρθηκε ακολούθως στην περίπτωση 26χρονου κατά την οποία μετά από διάταγμα Δικαστηρίου και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αρνούνταν πεισματικά να διενεργήσουν την νεκροψία και αυτή έγινε χθες μετά από δική του παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας. Ο κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε πως η σορός ήταν στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και οι ιατροδικαστές δεν μετέβησαν στην Πάφο, αλλά μεταφέρθηκε η σορός στη Λευκωσία με όχημα της Αστυνομίας.

 Είπε επίσης ότι ο ιατροδικαστής Σταυριανός, που παρέστη σε δύο νεκροψίες χθες επί της σορού του 26χρονου και ενός δεύτερου νεαρού που απεβίωσε στις 20 του Απρίλη ανέφερε ότι η πρώτη έμεινε στο ψυγείο 40 ημέρες και είχε μουχλιάσει και γεμίσει μύκητες. Στη δεύτερη περίπτωση είχε γίνει πριν 20 -25 ημέρες ο διαγνωστικός έλεγχος για τον κορωνοϊό στον θανόντα ωστόσο δεν έκαναν την νεκροψία. Με τις τοποθετήσεις του, ο κ. Σοφοκλέους έδειξε να υποτιμά τη νοημοσύνη των Βουλευτών και του συνόλου του κυπριακού λαού, συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου
 
Υπενθυμίζοντας ότι είναι η 4η φορά που η Επιτροπή Υγείας ζητά λύσεις για τη συμπεριφορά του ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους και του ιατροδικαστή Νίκολα Χαραλάμπους, αλλά χωρίς να γίνεται η παραμικρή ενέργεια ώστε τα προβλήματα να επιλυθούν, είπε ότι η ιατροδικαστική υπηρεσία μοιάζει ως να είναι προσωπική τους επιχείρηση, ενεργούν όπως νομίζουν και κατά το δοκούν, αποφασίζουν, εκτελούν και διατάσσουν ή αρνούνται και κανένας δεν τους λέει τίποτε. «Αποτελούν κράτος εν κράτη» συμπλήρωσε, ο κ. Κωνστνατίνου.

Ο κ. Σοφοκλέους αποχώρησε από τη συνεδρία, επειδή ένιωσε προσβεβλημένος από τις παρατηρήσεις Βουλευτών.

Σύμφωνα με άλλες πηγές του ΚΥΠΕ οι  τέσσερις ιατροδικαστές της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, με κοινό δικηγόρο απέστειλαν επιστολή στην Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας στην οποία αναφέρουν ότι κανένα νεκροτομείο στην Κύπρο δεν είναι κατάλληλο για διενεργηθεί νεκροτομή σε θανόντα από κορωνοϊό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1168