Μέχρι τέλος του 2024 έτοιμο μέρος του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς


Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συζήτησε σήμερα Πέμπτη τον προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος απηύθυνε έκκληση προς την Αρχή να τρέξει την όλη διαδικασία, μέσα από τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οι ίδιοι βάλει, για τον ηλεκτρονικό φάκελο, ευχόμενος  να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση πέραν των δύο ανώτερων θέσεων, που έχουν προκηρυχθεί και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, όπως και για τις υπόλοιπες δέκα θέσεις, να τρέξει και η πλήρωση της θέσης του Διευθυντή στην Αρχή, ούτως ώστε να αρχίσει να επιτελείται το έργο, για το οποίο η Αρχή έχει συσταθεί. Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε ότι από πλευράς Επιτροπής Υγείας δεν σημειώθηκε καθυστέρηση «ούτε και ένα δευτερόλεπτο» για το ότι της έχει ζητηθεί. Είπε πως αναμένει από όλους  τους φορείς να πράξουν το ίδιο.

«Το γεγονός δηλαδή όταν μας ζητήθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά ψηφίσαμε είτε τους κανονισμούς πριν από το κλείσιμο της Βουλής, είτε οτιδήποτε άλλο. Από εκεί και πέρα η αρμοδιότητα είναι σε αυτούς που πρέπει να χειριστούν τις διαδικασίες πάντα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την απογοήτευση του, γιατί όπως είπε «δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι 13 νέες θέσεις, που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες προορίζονταν για να πληρωθούν το 2ο εξάμηνο του 2021. Είπε πως το ΑΚΕΛ καλεί τη νέα κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε να γίνει άμεσα η πρόσληψη των λειτουργών της Αρχής, για να μην υπολειτουργεί. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «οι επιπτώσεις δυστυχώς επιβαρύνουν τον ασθενή, την ποιότητα και αμεσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, λόγω του ότι καθυστερεί η δημιουργία του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του ασθενούς, που είναι τεράστιας σημασίας».

Για τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, ο Χρύσανθος Σαββίδης έκανε λόγο για ένα «φοβερό επίτευγμα» εάν και εφόσον υλοποιηθεί χρονικά. Εξέφρασε ανησυχία για τη μη επάνδρωση της Αρχής μέχρι σήμερα, για να σημειώσει ότι η επάνδρωση σε προσωπικό πρέπει να γίνει το συντομότερο, ώστε να μπορέσει η Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας να υλοποιήσει τους στόχους της. Σημείωσε ότι η Επιτροπή Υγείας έχει κληθεί την επόμενη περίοδο να επισκεφθεί  τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
234