Λύσεις στα προβλήματα των νεφροπαθών ζητά η Επιτροπή Υγείας της Βουλής


ΚΥΠΕ- Τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας από τον ΟΚΥπΥ  για τη βελτίωση των συνθηκών θεραπείας των νεφροπαθών και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν,  ειδικά οι αιμοκαθαιρόμενοι ζήτησαν τα μέλη του σώματος. Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής συζήτησε αυτεπάγγελτα την Πέμπτη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωσταντίνου είπε πως υπάρχουν προβλήματα με τη θεραπεία των νεφροπαθών σε όλες τις επαρχίες και παρά το γεγονός ότι λήφθηκαν σχετικές αποφάσεις από το Υπουργικό  Συμβούλιο δεν φαίνεται αυτά να επιλύονται, προσθέτοντας ότι έφθασαν στη Βουλή συγκεκριμένες καταγγελίες.

Παραθέτοντας τα προβλήματα αυτά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, Γιώργος Μεσαρίτης, είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην Πάφο και χρειάζεται άμεση επέκταση  του χώρου  αιμοκάθαρσης επειδή τίθεται θέμα ασφάλειας των ασθενών. Πρόσθεσε ότι δεν λειτουργεί η μονάδα για τους ασθενείς που φέρουν μεταδοτικές ασθένειες και υπάρχει άτομο που έρχεται στη Λευκωσία τρεις φορές την εβδομάδα προκειμένου να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση.

Συνεχίζοντας ο κ. Μεσαρίτης είπε στην Επιτροπή ότι στο Παραλίμνι υπάρχει μόνο  ένας νεφρολόγος που παρακολουθεί 40 και επιπλέον ασθενείς, και που όταν ο γιατρός ασθενήσει ή πάρει άδεια ανάπαυσης αντικαθίσταται από νεφρολόγο του νοσοκομείου Λάρνακας. Διατύπωσε τη θέση ότι η θεραπεία που παρέχεται είναι δυσλειτουργική και πρόσθεσε ότι  μίλησε με τον υπεύθυνο του ΟΚΥΠΥ αλλά συνεχίζει η εκκρεμότητα με την αναγκαιότητα για δεύτερο γιατρό στο νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Στο νοσοκομείο Λευκωσίας είπε, στην παλαιά αίθουσα αιμοκάθαρσης κατασκευάζεται μεταμοσχευτικό κέντρο και ο νέος χώρος αιμοκάθαρσης είναι αποκομμένος από το νοσοκομείο γεγονός που θέτει σε αυξημένο κίνδυνο ασθενείς που δυνατόν να παρουσιάσουν επιπλοκές στη διαδικασία αιμοκάθαρσης. Ακολούθως ανέφερε ότι στη Λεμεσό δεν εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα και ότι στη Λάρνακα αναμένεται επίσης η επέκταση του χώρου αιμοκάθαρσης.

Ο Πρόεδρος  του Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Κύπρου Μαρίνος Κόρτας είπε ότι από το Νοέμβριο, ο Χειρούργος Μεταμοσχευτής Βασιλης Χατζηαναστασίου ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις υπηρεσίες του και ότι ο ίδιος επιθυμεί να μετακομίσει στη Βρετανία, αλλά έφτασε ο Μάρτιος και ακόμα να αντικατασταθεί από άλλο Μεταμοσχευτή γεγονός που δημιουργεί περισσότερη ανασφάλεια στους νεφροπαθείς που αναμένουν μεταμόσχευση. Έχουμε κλινική και δεν έχουμε γιατρό, συμπλήρωσε.

Νεφρολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είπε ότι στην νεφρολογική κλινική υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, παρατηρώντας ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός των εθελοντικών οργανώσεων με την ιατρική κοινότητα για την επίλυση των προβλημάτων. Ο νεφρολόγος είπε ακόμα στην Επιτροπή ότι ο διαχωρισμός  του νεφρολογικού τμήματος σε νεφρολογική και μεταμοσχευτική κλινική είναι λανθασμένη απόφαση, που είχε αποτέλεσμα να καταλήξει υποστελεχωμένη η νεφρολογική κλινική.

Ο Εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ Πάμπος Χαριλάου είπε ότι στην εφαρμογή της β΄φάσης του ΓΕΣΥ εντάσσεται και η αιμοκάθαρση και ενημέρωσε την Επιτροπή Υγείας ότι έγινε μελέτη κόστους ανά ασθενή και ο κύριος πάροχος της θεραπείας που  είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια  θα ετοιμάσουν τη σχετική απαίτηση προς τον ΟΑΥ. Συνεχίζοντας είπε πως έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί πολύ σύγχρονη μονάδα αιμοκάθαρσης στη Λευκωσία και απαντώντας το θέμα που έθεσε ο εκπρόσωπος των νεφροπαθών για αποκοπή της μονάδας από το νοσοκομείο ανέφερε ότι θα  γίνει σχεδιασμός για μεταφορά ασθενή σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, δηλώνοντας ότι στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η μεταμοσχευτική κλινική.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση μεταμοσχευτή να μην ανανεώσει το συμβόλαιο, είπε στην Επιτροπή ότι στον προϋπολογισμό του οργανισμού δεν περιλαμβάνεται σχετική θέση. Πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια για αγορά υπηρεσιών, αλλά συνέχισε ένας γιατρός προτιμά συμβόλαιο. Περαιτέρω ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός  και ότι  ταυτόχρονα για τη θέση, έχει ετοιμαστεί σχέδιο υπηρεσίας με κλίμακα διευθυντή. Διαβεβαίωσε την Επιτροπής Υγείας ότι δεν θα υπάρξει κενό.

Για 2ο νεφρολόγο στο Νοσοκομείο Αμμόχωστου είπε ότι έγινε προκήρυξη και επέδειξε ενδιαφέρον μία νεφρολόγος, η οποία τελικά αποδέχθηκε να συμβληθεί με το νοσοκομείο και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η προσπάθεια για πρόσληψη νεφρολόγου συνεχίζεται.

Ο κ. Χαριλάου συνεχίζοντας είπε ότι ο ΟΚΥπΥ λειτουργεί με Διευθύνσεις Νοσοκομείων εκ των οποίων η μία είναι η Διεύθυνση Λάρνακας – Αμμοχώστου, που τελεί υπό την εποπτεία της μεγαλύτερης κλινικής, που είναι αυτή του Νοσοκομείου Λάρνακας και εξήγησε ότι την απουσία της νεφρολόγου στο νοσοκομείο Αμμοχώστου καλύπτει  η Λάρνακα. Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Αμμοχώστου ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για επέκταση κατά 20 κλίνες και να γίνει διαχωρισμός της καρδιολογίας από την παθολογία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών εξήγησε ότι υπάρχουν αυτονομημένες διευθύνσεις και το κάθε νοσοκομείο λειτουργεί αυτόνομα, προσθέτοντας ότι άρχισε προσπάθεια να θεσπιστεί και επιχειρησιακός διευθυντής σε κάθε νοσοκομείο. Διευκρίνισε ακόμα πως όταν η πρόσληψη γιατρών και άλλων λειτουργών γίνεται κεντρικά υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.
 
Για το νοσοκομείο Πάφου είπε πως για την αιμοκάθαρση υπάρχουν σε λειτουργία 14 μηχανές και άλλες 4 σε εφεδρεία.  Πρόσθεσε πως με τις υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις στο νοσοκομείο Πάφου η κίτρινη μηχανή για αιμοκαθαρόμενο με μεταδοτική ασθένεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος  δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι κατά τη συνεδρία εξετάστηκαν τα προβλήματα, τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη στελέχωση και ολοκλήρωση κατασκευαστικών έργων που αφορούν τις κλινικές και τις μονάδες αιμοκάθαρσης. Πρόσθεσε ότι θα παρακολουθούνται τα έργα και οι προκηρύξεις θέσεων γιατρών, ώστε να τηρηθούν χωρίς παρέκκλιση τα χρονοδιαγράμματα, ώστε οι νεφροπαθείς να σταματήσουν να υφίστανται πρόσθετη ταλαιπωρία που δεν θα έπρεπε να υφίσταται κανένας ασθενής. Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι η Επιτροπή  Υγείας θα επανέλθει στο θέμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε πως η διαπίστωση που εξάγεται από τη συζήτηση είναι ότι τα προβλήματα των νεφροπαθών διαιωνίζονται χρόνο με το χρόνο. Πρόσθεσε ότι παρατηρείται αμέλεια, αναβλητικότητα και έλλειψη συντονισμού που ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Ο κ. Γεωργίου κάλεσε την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις και διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Είπε ακόμα ότι όσο πλησιάζει η εφαρμογή της Β΄φάσης του ΓΕΣΥ το κόμμα του θα ασκεί αυστηρότερη κριτική




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4633