Κατά €24 εκατομ. αυξημένος ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας το 2022


Στα 115 εκ. το κόστος της πανδημίας 

Χατζηπαντέλα: Αποτελεί το 14,8% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού του κράτους.   Μπλοκαρίστηκαν οι όποιες σκέψεις έγιναν, για κάποιες περαιτέρω χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα.

Αυξημένος κατά €24 εκ. περίπου σε σχέση με το 2021 είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2022, ο οποίος, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αποτελεί το 14,8% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού του κράτους. Παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2022, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι οι συνολικές προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το έτος 2022 ανέρχονται σε €1,050 εκ. σε σύγκριση με €1,026 εκ. που περιλαμβάνονταν στον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό για το έτος 2021.

Εξάλλου, σημείωσε ότι τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το έτος 2022 κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το 2021 και ανέρχονται στα €288,5 εκ. έναντι €287 εκ. του 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, το κόστος της πανδημίας στο Υπουργείο Υγείας ξεπέρασε τα €115 εκ., ποσό, το οποίο ήταν πέραν του εγκριθέντος προϋπολογισμού του για το 2021, ενώ τόνισε ότι το κόστος, που επωμίστηκε και συνεχίζει να επωμίζεται το κράτος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και τον περιορισμό της πανδημίας είναι τεράστιο.

Πανδημία
Όπως είπε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών από το αποτέλεσμα των ενεργειών και των μέτρων, που έχουν ληφθεί κατά διαστήματα εξαρτιόταν η επανεκκίνηση της οικονομίας και η άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και η αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τη διασπορά του ιού.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε ένα μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει, χωρίς όμως να επαναπαυόμαστε, καθώς είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, παρακολουθώντας τους επιδημιολογικούς δείκτες, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και προσπαθώντας να είμαστε ένα βήμα μπροστά, γιατί μόνο έτσι θα νικήσουμε την πανδημία».

 «Μπλοκαρίστηκαν οι όποιες σκέψεις έγιναν», για κάποιες περαιτέρω χαλαρώσεις 

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης τύπου Δέλτα Plus  και εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων «μπλοκαρίστηκαν οι όποιες σκέψεις έγιναν», για κάποιες περαιτέρω χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι εάν το κοινό ακολουθεί τα μέτρα αυτοπροστασίας και εφόσον προχωρήσει ο εμβολιασμός, δεν αναμένονται επιπρόσθετα μέτρα.
Επιπλέον ανάφερε ότι τις επόμενες μέρες θα εξαγγελθεί πλάνο για προώθηση της τρίτης δόσης και ευρύτερα των εμβολιασμών κατά της πανδημίας στις μικρότερες ηλικίες.
Για το κόστος της πανδημίας στο Υπουργείο Υγείας, είπε πως ξεπέρασε τα €115 εκ., ποσό το οποίο ήταν πέραν του εγκριθέν προϋπολογισμού του Υπουργείου, ενώ σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ έχει προχωρήσει στην ένταξη μεγάλου μέρους των δαπανών σε συγχρηματοδοτούμενο έργο με στόχο την ανάκτηση τους από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εμβολιασμοί 
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εμβολιασμούς, επισημαίνοντας ότι είναι το βασικότερο όπλο της επιστήμης ενάντια στην πανδημία, ενώ παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα, είπε ότι μέχρι τις 29 Οκτωβρίου του 2021 είχε εμβολιαστεί πλήρως το 79,8% (572.768 άτομα) του ενήλικου πληθυσμού, ενώ με τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου το 82,2% (588.118 άτομα).
Επίσης, στην ηλικιακή ομάδα 16-17 ετών εμβολιάστηκε πλήρως το 39,9% (7.543 άτομα), ενώ με τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου το 42,3% (8.000 άτομα). Για την ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών, είπε πως εμβολιάστηκε πλήρως το 26,2% (9.505 άτομα), ενώ με τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου το 28,6% (10.351 άτομα).

Πρόσθεσε ακόμα ότι στο σύνολο του πληθυσμού εμβολιάστηκε πλήρως το 66,4%, το οποίο αντιστοιχεί σε 589.816 άτομα, ενώ την τρίτη δόση έλαβαν 39.850 πολίτες.Σημείωσε ότι στα Κέντρα Εμβολιασμού Ελεύθερης Προσέλευσης (Walk-In) εμβολιάστηκαν κοντά στις 100.000 πολίτες.

Πλήρης εφαρμογή ΓεΣΥ
Σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε πως με την πλήρη εφαρμογή του όλες οι ενέργειες και δράσεις του Υπουργείου Υγείας επικεντρώνονται στη βελτίωση της καθημερινότητας των επαγγελματιών υγείας, αλλά πρωτίστως των ασθενών, σημειώνοντας ότι «εν μέσω παγκόσμιας  πανδημίας το Υπουργείο Υγείας κατάβαλε τεράστιες προσπάθειες, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση».

«Η μετάβαση στο νέο σύστημα υγείας», είπε, «σαφέστατα αύξησε την πρόσβαση των ασθενών στους επαγγελματίες υγείας, γεγονός το οποίο αναπόφευκτα λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού τους δημιούργησε αυξημένη ζήτηση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας. Ωστόσο, η υποχρεωτική καταχώρηση όλων των ιατρικών πράξεων στο σύστημα του ΓεΣΥ, προσφέρει τη δυνατότητα δευτερογενούς ελέγχου και κατ’ επέκταση τη λήψη διορθωτικών μέτρων».

Επενδύσεις €17,6 εκατ. στην Υγεία μέσω Σχεδίου Ανάκαμψης
Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι περιλαμβάνονται επτά δράσεις, που θα υλοποιηθούν απευθείας από το Υπουργείο Υγείας συνολικού προϋπολογισμού €17,6 εκ., καθώς και 12 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού €50 εκ., οι οποίες θα υλοποιηθούν από τον ΟΚΥπΥ, τον ΟΑΥ και την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας. Οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και Βελτίωσης Ποιότητας, δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιτήρηση της νοσοκομειακής κατανάλωσης αντιβιοτικών και της υγειονομικής περίθαλψης σχετιζόμενων λοιμώξεων.

Επίσης, περιλαμβάνεται η σταδιακή μετατόπιση του πλαισίου παροχής υγειονομικής περίθαλψης και αποζημίωσης προς μοντέλα με βάση την αξία στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, η αναβάθμιση ή αντικατάσταση ιατρικού εξοπλισμού στα νοσηλευτήρια και δημιουργία υποδομών και εξοπλισμού προς όφελος τόσο των ασθενών, όσο και των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη.

Στο 5% του ΑΕΠ οι συνολικές δαπάνες υγείας το 2022

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, «οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας αποτελούν για το 2022 το 14,8% (2021: 14,2%) του συνόλου του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως αυτός κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να σημειώσει ότι «συνυπολογίζοντας τη συνεισφορά του κράτους ως εργοδότη στο ΓεΣΥ, οι συνολικές δαπάνες υγείας στον κρατικό προϋπολογισμό αποτελούν περίπου το 5% του ΑΕΠ (2021:4,94%).

Στο μεταξύ, ανέφερε πως «οι συνολικές προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το έτος 2022 ανέρχονται σε €1.050 εκ. σε σύγκριση με €1.026 εκ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά €24 εκ., ενώ τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το έτος 2022 κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το 2021 και ανέρχονται σε €288.5 εκ. έναντι €287 εκ. του 2021». Ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ακόμα πως το μεγαλύτερο έσοδο αποτελεί η Αντιμισθία του αποσπασμένου προσωπικού στον ΟΚΥπΥ, το οποίο ανέρχεται σε €265.7 εκ..

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις, σημαντικές μειώσεις

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2021 αφορούν στη χορηγία του ΟΚΥπΥ κατά €28 εκ. (2022: €148 εκ. , 2021: €120 εκ.), στην Αγορά Φαρμάκων και Εμβολίων κατά €4 εκ. (2022: €59 εκ. , 2021: €55 εκ.) και στα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (€2,24 εκ.). Περαιτέρω, είπε υπάρχουν κονδύλια, για τα οποία υπάρχει σημαντική μείωση σε σχέση με το 2021 ως αποτέλεσμα της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ, όπως η Ιατρική Περίθαλψη στην Κύπρο, που έχει μειωθεί κατά €10 εκ. και η Χορηγία στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου κατά €9 εκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται το μισθολογικό κόστος του αποσπασμένου προσωπικού στον ΟΚΥπΥ, το οποίο για το 2022 υπολογίζεται γύρω στα €265 εκ. και αντίστοιχη πρόνοια περιλαμβάνεται και στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Δηλώσεις βουλευτών

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, απηύθυνε έκκληση προς το αρμόδιο Υπουργείο όπως εγκύψει στο σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης του συνολικού συστήματος Υγείας και στη μη αποτελεσματική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, για να μην τίθενται σε κίνδυνο ζωές ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Όπως είπε η έγκαιρη έγκριση καινοτόμων φαρμάκων, η αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ, ο έγκαιρος εντοπισμός των οικονομικών καταχρήσεων και η στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο τομέας Υγείας, σημειώνοντας πως το κόμμα της υποστηρίζει και θέλει το ΓεΣΥ «όχι μόνο να έρθει, αλλά και να μείνει».

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας όπως επιλύσει τα προβλήματα αυτά «διαφορετικά θα βρούμε μπροστά μας σωρεία προβλημάτων, που θα δώσουν την ευκαιρία σε κάποιους κακόπιστους να ξεκινήσουν να βάλλουν κατά του ΓεΣΥ».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι επί της παρούσας διακυβέρνησης εφαρμόστηκε η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που είδε αυτός ο τόπος, το ΓεΣΥ, το οποίο εξυπηρετεί όλο τον πληθυσμό, ασχέτως εάν υπάρχουν όντως πτυχές που πρέπει, να διορθωθούν. Σημείωσε ακόμα ότι επί της παρούσας διακυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με επιτυχία η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων εκατό χρόνων και σήμερα έχουμε μια από τις πιο θετικές, επιδημιολογικές εικόνες με τους λιγότερους θανάτους, το χαμηλότερο ποσοστό μετάδοσης, τα λιγότερα lockdown και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ.

Η  βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, επέκρινε την κυβέρνηση για τη διαχείριση του τομέα της Υγείας, σημειώνοντας ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια ασφυκτιούν, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, κλινικές κλείνουν, ενώ υποδομές μένουν στα χαρτιά. Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση ο αρμόδιος Υπουργός και ο ΟΚΥπΥ παίζουν αντισφαίριση με τις ευθύνες, είπε. Εμείς θα συνεχίσουμε εντός και εκτός Βουλής να παλεύουμε για το αναφαίρετο και ιερό δικαίωμα σε ιδιωτική και δημόσια υγεία. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ να μελετήσουν άμεσα τα προβλήματα και να προωθήσουν την επίλυση τους.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως «υπάρχει μια αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού και των δαπανών για τον τομέα της Υγείας, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες», σημειώνοντας ότι «αντίθετα σε ορισμένους τομείς έχει παρατηρηθεί σημαντική υποβάθμιση και μεγάλη καθυστέρηση με λίστες αναμονής, οι οποίες εκτός από το δημόσιο τομέα, έχουν επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα». Έκανε λόγο για «τεράστιες ευθύνες» του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ, για να συμπληρώσει ότι ο  ΟΚΥπΥ δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του και κυρίως να περιορίσει τον κίνδυνο για ανεξέλεγκτες ελλείψεις και ο ΟΑΥ προχωρεί σε συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα κατά το δοκούν.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε πως τα όποια προβλήματα απασχολούν σήμερα το ΓεΣΥ, επιβάλλεται να επιλυθούν άμεσα, ορθολογιστικά και αποτελεσματικά, σημειώνοντας πως επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, αυστηρός έλεγχος των καταχρήσεων, ειδικά μέσω της αναδιάρθρωσης του Συστήματος Λειτουργίας και Αμοιβής των προσωπικών γιατρών, η ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ για αποσυμφόρηση του Τμήματος των Πρώτων βοηθειών και η ομαλή ένταξη των αυτονομημένων Δημόσιων Νοσηλευτηρίων.

Όπως πρόσθεσε «από κοινού με το Υπουργείο Υγείας, η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ, οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και να τροχοδρομήσει άμεσα τις αναγκαίες λύσεις, προκειμένου να παύσει επιτέλους η ταλαιπωρία των ασθενών και να διασφαλιστεί η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών».  

Πρόνοια με συμβολικό ποσό για δημιουργία σχεδίων υπηρεσίας για λειτουργούς του Γραφείου Εποπτείας

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών εξετάστηκε και ο Προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας, με τον αρμόδιο Επίτροπο Χριστόδουλο Καϊσή, να αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός για τον οποίο ζητείται έγκριση αφορά στα άκρως απαραίτητα και είναι ενδεικτικός, αφού όπως σημείωσε πρόκειται για μια νέα Υπηρεσία η οποία δεν στελεχώθηκε πλήρως.

Ανέφερε ότι η απευθείας τοποθέτηση, απόσπαση, δημιουργία θέσεων στο Γραφείο Επιτρόπου Εποπτείας θα διευκόλυνε την ανεξάρτητη και χωρίς προβληματισμό εργασία του προσωπικού και θα διασφάλιζε την ουσιαστική και αποτελεσματική εργασία του.

Ο κ. Καϊσής αιτήθηκε την παραχώρηση των αναγκαίων πιστώσεων, για τον διορισμό του προσωπικού, όπως αυτό φαίνεται στο εγκεκριμένο οργανόγραμμα, ενώ ζήτησε να ληφθεί και να συμπεριληφθεί πρόνοια έστω και με συμβολικό ποσό, ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για τη δημιουργία σχεδίων υπηρεσίας για λειτουργούς του Γραφείου Επιτρόπου ΓεΣΥ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4309