Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που έκανε διαγωνιστικούς ελέγχους κορωνοϊού στο 12% του πληθυσμού


Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Κύπρο που έχει κάνει διαγνωστικούς ελέγχους κορωνοϊού στο 12% του πληθυσμού, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, την οποία ενημέρωσε για τη διαδικασία διενέργειας των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορωνοϊό, είπε ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Κύπρο που τήρησε την ιχνηλάτηση προσβληθέντων ατόμων. Είπε επίσης ότι μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί 6.766.000 ευρώ για διαγνωστικούς ελέγχους και εξέφρασε την άποψη ότι ενόσω προχωρά ο καιρός το κόστος των ελέγχων θα μειώνεται. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο το κόστος είναι 65 ευρώ και στη Ρουμανία 63 ευρώ που είναι τα πιο φθηνά στην ΕΕ.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης άρχισε έλεγχο σε αριθμό συμβάσεων που συνομολογήθηκαν μεσούσης της πανδημίας, είπε, προσθέτοντας ότι αριθμός δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων θα παρέχεται σε κάθε τομέα της οικονομίας που επαναδραστηριοποιείται.

Ο Υπουργός Υγείας έκανε αναφορά ενώπιον της Επιτροπής στην νεότερη πληροφόρηση από την Κίνα με βάση την οποία οι ασυμπτωματικές προσβολές στη χώρα ανέρχονται στο 40%.

Κατά την έναρξη της συζήτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι ζητήθηκε η ενημέρωση της Επιτροπής για τα τεστ για τον κορωνοϊό επειδή είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιοι ψίθυροι και για αυτό ζητήθηκαν να δοθούν διευκρινίσεις ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι κάποιοι Δήμαρχοι θριαμβολογούσαν ότι πέτυχαν τους ελέγχους και μετά ανέκρουσαν πρύμναν και άρχισαν να κατηγορούν την Κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Υγείας ανέγνωσε σχετικό σημείωμα για τις ενέργειες στις οποίες προέβη το Υπουργείο του μετά το ξέσπασμα της επιδημίας και αργότερα «καλούμενης πανδημίας του νέου κορωνοϊού COVID 19 σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων και βάσει κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», προσθέτοντας ότι οι δράσεις άρχισαν 23 Ιανουαρίου.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως το Υπουργείο ζήτησε από το ΙΝΓΚ τη διενέργεια μοριακής ανάλυσης COVID 19 (PSR) καθώς ήταν ο μοναδικός οργανισμός που μπορούσε άμεσα και να εξασφαλίσει σε επάρκεια ικανοποιητικές ποσότητες αντιδραστηρίων με τιμή χωρίς τη δειγματοληψία 100 ευρώ την ανάλυση. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 106.000 εργαστηριακές εξετάσεις, 12.094 ανά 100.000 κατοίκους που καθιστούν την Κύπρο δεύτερη μετά τη Μάλτα στην ΕΕ και σε ψηλή θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία με τον Διευθυντή Κλινικών Εργαστηρίων για τους διαγνωστικούς ελέγχους του γενετικού υλικού του ιού (RT-PCR), διευκρινίζοντας ότι για διασφάλιση της ποιότητας τα υπό διερεύνηση δείγματα αποστέλλονταν στο ΙΝΓΚ για τελική επεξεργασία, μέχρι που έγινε επαλήθευση των ελέγχων.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη συμφωνία των δήμων Πάφου και Αραδίππου με το εργαστήριο NIPD Genetics. Είπε πως ακολούθως το Υπουργείο προχώρησε σε ανάθεση στο εργαστήριο, καλύπτοντας το κόστος 300 ελέγχων για τον δήμο Αραδίππου και το 50% για 1.000 ελέγχους του δήμου Πάφου, με κόστος 100 ευρώ τον κάθε έλεγχο. Επί του θέματος είπε επίσης ότι μέσα από τα προγράμματα αυτά διαγνώστηκαν 17 προσβολές στην Αραδίππου και 4 στην Πάφο. Αναφερόμενος στους 20.000 ελέγχους που έγιναν σε εργαζόμενους από κλινικά εργαστήρια είπε ότι το κόστος ήταν 100 ευρώ συν 10 ευρώ η δειγματοληψία και πρόσθεσε ότι ακολούθως η τιμή των 110 ευρώ καθορίστηκε ως ανώτατη τιμή χρέωσης με διάταγμα.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι στη συνέχεια το ΙΝΓΚ επανακαθόρισε την τιμή στα 70 ευρώ ενημερώνοντας ότι λόγω της φύσης του, το Ινστιτούτο δεν θα συμμετείχε σε πλέον σε ανταγωνιστική διαδικασία. Είπε ότι για το πρόγραμμα του ελέγχου των 800 ατόμων η τιμή συμφωνήθηκε στα 75 και 80 ευρώ, για τους 20.000 το λιανικό εμπόριο η τιμή ήταν 75 ευρώ ανά εξέταση, για τους ελέγχους στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών το κόστος ήταν 70 ευρώ, για τους 20.000 εργαστηριακούς ελέγχους σε μαθητές και προσωπικό σχολικών μονάδων  το συνολικό κόστος ήταν 1,52 ευρώ, για τους 233 ελέγχους σε κρατικές στέγες και ιδρύματα το κόστος ήταν 60 και 68 ευρώ και για τους 10.000 διαγνωστικούς ελέγχους σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής η τιμή είναι 65 ευρώ.

Σε σχέση με τον επαναπατρισμό πολιτών της Δημοκρατίας η αρχική τιμή ελέγχου ήταν 110 ευρώ και στην πορεία αυτή αναθεωρήθηκε στα 100 – 65 ευρώ, είπε προσθέτοντας ότι έγιναν 8.168 έλεγχοι με κόστος 540.000 ευρώ κατά τους οποίους εντοπίστηκαν 41 προσβολές από τον ιό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι για τα ιδιωτικά εργαστήρια που διενεργούν τα τεστ έγινε τυφλός έλεγχος και τα θετικά περιστατικά επιβεβαιώνονταν από τον ΙΝΓΚ.
 
Αναφορικά με τα τεστ για τον επαναπατρισμό είπε πως μέχρι τις 9 Ιουνίου που επαναπατρίζονται γίνεται «με δικά μας έξοδα» ο διαγνωστικός έλεγχος και μετά τις 9  που θα ανοίξουν τα αεροδρόμια το κόστος θα το πληρώνει ο επιβάτης. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν εξετάζεται η επιδότηση μεμονωμένων ιδιωτών, επειδή όπως είπε δεν θα είναι ίση η μεταχείριση. Ανέφερε περαιτέρω ότι θα δοθεί και στα ξενοδοχεία ένας αριθμός τεστ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όσο περνά ο καιρός οι τιμές μειώνονται. Συμπλήρωσε ότι θα προσφέρεται αριθμός τεστ για κάθε τομέα που επαναδραστηριοποίειται. Είπε ακόμα ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν υιοθετήθηκαν, ενώ αναφερόμενος σε άλλες χώρες είπε ότι στην Αγγλία είναι δωρεάν στο δημόσιο και ξεπερνούν στον ιδιωτικό τομέα τα  400 ευρώ για να αναφέρει ότι σήμερα τα πιο φθηνά στην Ευρώπη είναι στην Κύπρο με κόστος 85 ευρώ και τη Ρουμανία 83 ευρώ. Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι σε άλλες χώρες  ήταν δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί σε ιδρύματα επειδή δεν γίνονται έλεγχοι.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ελέγχων είπε ότι βάλαμε όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην υπάρχει διάκριση και ανά επαρχία οι έλεγχοι ήταν ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Ανέφερε ότι δόθηκαν οδηγίες να μην υπάρχουν κινητές ομάδες για να επιτευχθεί ίση μεταχείριση και σημείωσε ότι τα εργαστήρια και οι διαδικασίες ελέγχονται από το Υπουργείο Υγείας καθημερινά. 

Ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από κόμματα για να εξυπηρετηθούν μεγάλες επιχειρήσεις, το Υπουργείο τις αγνόησε. Σημείωσε ακόμα ότι τέθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην πάνε οι έλεγχοι σε συγκεκριμένες μόνο εταιρείες, προσθέτοντας ότι αν από τον έλεγχο φανεί ότι κάποιοι έκαναν περισσότερους ελέγχους, απλά δεν θα αποζημιωθούν. Είπε τέλος ότι δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία αυτών που έκαναν τον διαγνωστικό έλεγχο. Σε μέρος της συνεδρίας παρέστη και  ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι πρέπει να αισθανόμαστε υπερηφάνεια επειδή η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει προληπτικό έλεγχο πληθυσμού 12%. Συνεχίζοντας είπε ότι όλος ο κυπριακός λαός και το Υπουργείο Υγείας έλαβαν μέτρα από την πρώτη στιγμή και είχαμε τα θετικά αποτελέσματα. 

Σε παρατήρηση ότι μεγάλη μερίδα του λαού πιστεύει ο ιός έγινε εισαγωγή και πως αν έκλειναν έγκαιρα τα αεροδρόμια και ετίθεντο σε καραντίνα επιβάτες από συγκεκριμένες χώρες έγκαιρα θα αποφευγόταν γενικό lockdown, η παραβίαση θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και θα μειωνόταν η ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία και πως εκφράζεται ανησυχία ότι με το άνοιγμα των αεροδρομίων θα γίνει επανεισαγωγή που θα έχει συνέπεια νέο lockdown το φθινόπωρο με συνακόλουθο υποχρεωτικό εμβολιασμό και μαρκάρισμα,  ο κ. Δίπλαρος είπε ότι όλες οι εύλογες ανησυχίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Κυβέρνηση, η οποία συμβουλεύεται μια επιδημιολογική ομάδα επιστημόνων.  Συμπλήρωσε ότι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία o Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι θα αναμένεται η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή. Πρόσθεσε ότι τονίσαμε στον Υπουργό Υγείας τα θέματα που αφορούν τα τεστ, την αισχροκέρδεια που υπήρξε, τα τεστ μαϊμού και την προσπάθεια μαυραγοριτισμού και εκμετάλλευσης από τον ιδιωτικό τομέα, που έχρηζαν έγκαιρης αντιμετώπισης, αλλά δυστυχώς υπήρξε αδράνεια και κυριάρχησαν για μια συγκεκριμένη περίοδο.  Είπε ακόμα ότι αισχροκέρδεια υπήρξε και στα αντισηπτικά και τα αντικείμενα προσωπικής προστασίας. Ο κ. Γεωργίου επανέλαβε και ότι μίλησε ενώπιον της Επιτροπής για διάκριση σε ό,τι αφορά τα τεστ υπέρ μεγάλων επιχειρήσεων και σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που είχε αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτές να αναγκαστούν να πληρώσουν το δυσβάστακτο κόστος του τεστ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, εξέφρασε την άποψη ότι η ιχνηλάτηση ήταν καθοριστικής σημασίας για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η εξάπλωση του ιού, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε επειδή ο κίνδυνος υπάρχει και ένα πισωγύρισμα θα είναι εύκολο.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι όλο αυτό το διάστημα το Κίνημα βρισκόταν σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας και κατέθεσε προτάσεις. Πρόσθεσε ότι η διενέργεια των 2000 δωρεάν ελέγχων στις μικρές επιχειρήσεις αποφασίστηκε μετά από εισήγηση των Οικολόγων στο Προεδρικό. Είπε ακόμα ότι "αναμένουμε τον κατάλογο με τις επιχειρήσεις οι οποίες επωφελήθηκαν με τους δωρεάν ελέγχους για να διαπιστώσουμε αν ευσταθεί ή όχι η φήμη ότι κάποιες επιχειρήσεις ευνοήθηκαν περισσότερο από άλλες".  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1115