Επιδοματική πολιτική για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, συζήτησε η Επ. Υγείας της Βουλής


Από τις δηλώσεις βουλευτών μετά τη συνεδρίαση, διαφάνηκε ότι πέρα από την παραχώρηση επιδόματος, απαραίτητη είναι και η επιδότηση φαρμάκων και βιταμινών που χρειάζονται οι συγκεκριμένοι ασθενείς.

Την ανάγκη για θέσπιση επιδοματικής πολιτικής, καθώς και για συμπερίληψη στο ΓεΣΥ εξειδικευμένων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής για ασθενείς με νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα και κοιλιοκάκη, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, σε συνεδρία της κατά την οποία αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι νοσούντες και το αυξημένο κόστος με το οποίο επιβαρύνονται για την αντιμετώπιση των παθήσεών τους.

Από τη συζήτηση με εκπροσώπους συνδέσμων ασθενών, τονίστηκε η ανάγκη για καταγραφή των αναγκών συγκεκριμένων ομάδων ασθενών, ώστε να τύχουν κατάλληλης στήριξης. Από τις δηλώσεις Βουλευτών μετά τη συνεδρίαση, διαφάνηκε ότι πέρα από την παραχώρηση επιδόματος, απαραίτητη είναι και η επιδότηση φαρμάκων και βιταμινών που χρειάζονται οι συγκεκριμένοι ασθενείς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε ότι κοινή πεποίθηση των μελών της Επιτροπής ότι καμία από τις ομάδες ασθενών με ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn, κοιλιοκάκη και νεφροπάθεια, δεν στηρίζεται οικονομικά με κάποιο επίδομα και απηύθυνε έκκληση προς τα αρμόδια Υπουργεία και το Τμήμα Ενσωμάτωσης, να ενταχθούν οι ομάδες αυτές σε μία κατηγορία αναπηρίας, ώστε να λαμβάνουν ένα επίδομα.

Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν, με πρωτοβουλία της τέως Υπουργού Εργασίας μ. Ζέτας Αιμιλιανίδου, είχε συσταθεί επιτροπή για την εξέταση των όλων αυτών των ομάδων ασθενών. «Αίτημα όλων των βουλευτών της Επιτροπής είναι όπως τάχιστα προχωρήσει η εξέταση αυτών των περιπτώσεων, ώστε να υπάρξει τουλάχιστον στις αρχές Απριλίου μία ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση, ώστε οι ασθενείς αυτοί να ενισχύονται οικονομικά για να μπορέσουν να ανταξεπέλθουν».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, επεσήμανε ότι κάποιοι σύνδεσμοι ασθενών έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για μηνιαία επιδόματα, ύψους 200-300 ευρώ. Ο κ. Δίπλαρος διευκρίνισε ότι δεν έχει σημασία το ποσό στην παρούσα φάση, αλλά η θέσπιση επιδοματικής πολιτικής. «Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, το ποσό θα βρεθεί», είπε και πρόσθεσε ότι «αφού τεκμηριωθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, η Πολιτεία θα πρέπει να έρθει να στηρίξει και τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειές τους».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση είπε ότι αίτημα όλων είναι η στήριξη των ασθενών αυτών μέσω επιδόματος για να έχουν μία κανονική ζωή. Ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των ασθενών που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, ζήτησαν να ενσωματωθούν επιπρόσθετα φάρμακα και βιταμίνες στο ΓεΣΥ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαββίδης στη σημαντική ετήσια αύξηση των νεφροπαθών στην Κύπρο, κατά 13%-15%. «Χαιρετίζουμε τη δημιουργία νέας νεφρολογικής κλινικής στην επαρχία Πάφου, όμως θέλουμε να δούμε νέες νεφρολογικές κλινικές και σε άλλες πόλεις, όπως η Αμμόχωστος», πρόσθεσε. «Ως ΔΗΚΟ, θα πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε οι ομάδες αυτές του πληθυσμού, με τις συγκεκριμένες παθήσεις, να έχουν μία αξιοπρεπή ζωή», κατέληξε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, εξέφρασε τη στήριξή τους στο αίτημα των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn για δημιουργία γαστρεντερολογικής κλινικής, όπου θα μπορούν να λαμβάνουν τις θεραπείες τους. Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη να διενεργούνται στην Κύπρο οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση αποστέλλονται στο εξωτερικό με έξοδα των ίδιων των ασθενών, όπως είπε ο Βουλευτής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΓεΣΥ, ενώ η διατροφή που πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς με κοιλιοκάκη, ανεβάζει το κόστος κατά τρεισήμισι φορές από το συμβατικό.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται από το κράτος να μεριμνήσει για επιχορηγημένη φαρμακευτική αγωγή και επιδόματα προς τους ασθενείς αυτούς, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς πολλές φορές οι ασθενείς πρέπει να περιορίζονται στον χώρο τους, όπως επίσης να αποφευχθεί ο κίνδυνος για μελλοντικές αναπηρίες.

Ο κ. Γιακουμή κατέληξε με την εισήγηση για καταγραφή όλων των κατηγοριών των ασθενών, ώστε να διαπιστωθούν τα προβλήματα και οι πραγματικές ανάγκες, με σκοπό την παροχή στοχευμένων επιδομάτων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3345