Κοινή έκκληση για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας από Κομισιόν και ΟΟΣΑ


Το πακέτο των ανά χώρα εκθέσεων, με νέα ευρήματα και για την Κύπρο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο του 2017

Εξειδικευμένη ανά χώρα έκθεση αξιολόγησης των εθνικών συστημάτων υγείας, από κοινού με τις υπηρεσίες του ΟΟΣΑ, προανήγγειλε την Τετάρτη η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία. Το πακέτο των ανά χώρα εκθέσεων, που θα περιλαμβάνει νέα ευρήματα και για την Κύπρο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο του επομένου έτους (2017) και να επαναλαμβάνεται ανά διετία.

Επί τη ευκαιρία, η Κομισιόν έδωσε σήμερα επίσης στη δημοσιότητα, μια περιληπτική συνεκτική έκθεση για τη γενική κατάσταση των συστημάτων υγείας και την υγεία των Ευρωπαίων, η οποία επίσης συντάχθηκε από κοινού με τον ΟΟΣΑ.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ είναι πως σε γενικές γραμμές οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο, από ό,τι πριν 20 χρόνια, αλλά σ` αυτά τα επιπλέον χρόνια η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι πάντοτε καλή

Η Κομισιόν συμπεραίνει ότι τα κράτη μέλη χρειάζονται πιο αποτελεσματικά συστήματα υγείας, καθώς 550 000 άτομα σε ηλικία εργασίας πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν. Το 16 % των σημερινών ενηλίκων είναι παχύσαρκοι (από 11 % το 2000) και ένας στους πέντε εξακολουθεί να καπνίζει. Τόσο η Κομισιόν, όσο και ο ΟΟΣΑ, δια στόματος Ανχέλ Γκουρία, ο οποίος τοποθετήθηκε επί των ευρημάτων, καλούν σε νέες επενδύσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση. Ο Ανχέλ Γκουρία μάλιστα υπερτόνισε το γεγονός ότι η σημερινή επένδυση "είναι το μελλοντικό ΑΕΠ και η ανάπτυξη" και πως υπάρχουν περιθώρια για τεράστιες βελτιώσεις.

Η Κομισιόν κρούει από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά «πιο προσβάσιμα συστήματα υγείας, καθώς το 27 % των ασθενών καταφεύγουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμη πρωτοβάθμια περίθαλψη». Σημειώνει μάλιστα ότι το 15 %, κατά μέσο όρο, των δαπανών για την υγεία καταβάλλεται απευθείας από τους ασθενείς, με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών και οι φτωχοί Ευρωπαίοι έχουν, κατά μέσο όρο, δεκαπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην παροχή κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης για οικονομικούς λόγους σε σχέση με τους πιο εύπορους.

Σύμφωνα με τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία, οι πολιτικές των κρατών μελών θα πρέπει να εστιάσουν στον περιορισμό των οικονομικών εμποδίων στην υγειονομική περίθαλψη, στην ενίσχυση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στη μείωση των εξαιρετικά μεγάλων χρόνων αναμονής. Την ίδια ώρα τα συστήματα υγείας πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερες αντοχές για να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού. Σε ολόκληρη την ΕΕ, το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών αυξήθηκε από κάτω του από 10 % το 1960 σε σχεδόν 20 % το 2015, και προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 30 % έως το 2060.

Η γήρανση του πληθυσμού, λέει η Κομισιόν, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα ποσοστά χρόνιων παθήσεων και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, θα καταστήσει αναγκαία την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης, όπως είναι η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής υγείας (eHealth), η μείωση της παραμονής στο νοσοκομείο μέσω της καλύτερης οργάνωσης υπηρεσιών όσον αφορά την πρωτοβάθμια και την κατ` οίκον περίθαλψη, και οι συνετότερες δαπάνες για φάρμακα, μεταξύ άλλων μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών για αντικατάσταση με γενόσημα. Το δε προσδόκιμο ζωής στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπερβαίνει πλέον τα 80 έτη, ωστόσο, παρότι υψηλότερο από ποτέ, αυτό το προσδόκιμο ζωής δεν αντιστοιχεί πάντοτε σε υγιή διαβίωση. Περίπου 50 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ πάσχουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, και πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα σε ηλικία εργασίας πεθαίνουν από αυτές κάθε χρόνο, κάτι που συνεπάγεται ετήσιο κόστος περίπου 115 δις ευρώ για τις οικονομίες της ΕΕ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











253