Κίνημα Οικολόγων: 4η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καρκίνου


«Δυστυχώς εν έτει 2017, ο καρκίνος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε τον αγώνα των καρκινοπαθών για την σωστή λειτουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων στα κρατικά νοσηλευτήρια και τη δημιουργία κρατικού Ογκολογικού κέντρου στα γενικά νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού». Αυτά αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Αντί όμως η Κυβέρνηση να μεριμνά για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς, εκείνη έχει σχεδόν διαλύσει ακόμα και τα τμήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός πρόσφατα προσπάθησε να εμφανίσει μια άλλη εικόνα για τα δημόσια νοσηλευτήρια αν σκεφτεί κανείς ότι το Ογκολογικό Τμήμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας υπολειτουργεί με μόλις δύο γιατρούς και δεν προσφέρει τη στοιχειώδη ακτινοθεραπεία.

Με αίσθημα ευθύνης το Κίνημα δίνει έμφαση στους τρόπους πρόληψης του καρκίνου, όπως είναι η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η πληροφόρηση για τα εμβόλια, η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο κ.α. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τρόπος ζωής μας καθορίζει την υγεία μας γι’ αυτό και πρέπει να προσπαθούμε να την προστατεύουμε όσον περισσότερο μπορούμε.

Σημαντική είναι επίσης η έγκαιρη διάγνωση, γι’ αυτό το λόγο ο κάθε άνθρωπος οφείλει στον εαυτό του να κάνει να απαραίτητα Τεστ (π.χ. τεστ Παπανικολάου, μαστογραφία, τεστ για πρόληψη του καρκίνου του προστάτη κλπ). Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Δυστυχώς την ίδια ώρα που πολλά θα γράφονται και θα διακηρύσσονται τα κόμματα στη Βουλή προσπαθούν να προσαρμόσουν το νόμο που προστατεύσει τη δημόσια υγεία από το κάπνισμα σύμφωνα με οικονομικά συμφέροντα. Αντί να σκέφτονται τη προστασία των μη καπνιστών σκέφτονται πως θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις διαφόρων οργανωμένων συμφερόντων.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Για τα περισσότερα πολιτικά κόμματα οι αρχές εξαγοράζονται με μια φούχτα ευρώ. Για το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών η υγεία είναι πάνω από κάθε συμφέρον».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











291