Κίν. Αλληλεγγύη: Καλούμε εκ νέου το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει την συμφωνία με το Παν. Κύπρου


«Από τις 23 Αυγούστου με ανακοίνωση μας προειδοποιούσαμε ότι η συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την Κλινική άσκηση των τεταρτοετών φοιτητών της Ιατρικής, έγινε χωρίς καμία διαβούλευση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι οποίοι αγνοήθηκαν παντελώς, δεν ελήφθησαν υπόψιν τραυματικές εμπειρίες της εν λόγω άτυπης συνεργασίας που προηγήθηκε, οι οποίες οδήγησαν σε διαθεσιμότητα ιατρούς και αστυνομικές έρευνες εναντίον συγκεκριμένων ατόμων» δήλωσε τη Δευτέρα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης, Γιάννης Σελινόπουλος.

«Ήταν αναμενόμενο ότι η νέα συμφωνία θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς των γιατρών» είπε χαρακτηριστικά.

«Καλέσαμε τον Υπουργό Υγείας να αναθεωρήσει την συμφωνία λαμβάνοντας υπόψιν και τις θέσεις των νοσοκομειακών ιατρών.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Ο πολύπαθος τομέας της Υγείας βρίσκεται και πάλι ενώπιον πρόσθετων περιπετειών» επεσήμανε ο Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης.

«Τονίζουμε» είπε «ότι το εν λόγω Συμφωνητικό Συνεργασίας που προκλητικά αγνοεί το γεγονός ότι η ιατρική Σχολή στα 4 χρόνια λειτουργίας της -ή καλύτερα μη λειτουργίας της- δεν κατάφερε να προσελκύσει Ακαδημαϊκό προσωπικό για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών, και θεωρούμε ότι τούτο δεν είναι τυχαίο».

Ο κύριος Σελινόπουλος πρόσθεσε ότι «επιπλέον :

1. Αντί να δίνει κίνητρα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους αφαιρεί την δυνατότητα να εργάζονται παραγωγικά. Επισημαίνουμε ότι πολλοί γιατροί του δημοσίου εκπαιδεύουν νεαρούς απόφοιτους της Ιατρικής χορηγώντας τους πλήρη ειδικότητα σε πολλούς τομείς.

2. Δημιουργεί ιατρούς δύο κατηγοριών στα ίδια τα νοσοκομεία, με όλες τις πιθανές επιπτώσεις -λόγω προβλημάτων στη μεταξύ τους συνεργασία- να είναι εύκολα προβλέψιμες και από τον πλέον αδαή.

3. Δεν λύνει το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα, που αφορά το επίπεδο των σπουδών των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής. Οι άριστοι των αρίστων, επέλεξαν την Ιατρική Σχολή για να φοιτήσουν, ενώ αυτή δεν έχει βασικές πανεπιστημιακές έδρες. Οι πρώτοι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής έχουν φτάσει πλέον στο 4ο έτος, χωρίς εμπειρία σε εργαστήριο ανατομίας ή σε προκλινικά μαθήματα. Καθηγητές που αποπειράθηκαν να εργασθούν στο πανεπιστήμιο βρήκαν κλειστές πόρτες. Με τα σημερινά δεδομένα θεωρούμε ότι οι τεταρτοετείς πρέπει να διασπαρθούν στις 7 ιατρικές Σχολές της Ελλάδας για να έχουν ουσιαστική εκπαίδευση μέχρι να στελεχωθεί η Ιατρική Σχολή».

«Επαναλαμβάνουμε εμφαντικά» τόνισε ο κύριος Σελινόπουλος «η Αλληλεγγύη θεωρεί ότι μια ιατρική Σχολή με ένα μόνο κλινικό γιατρό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Στον τομέα αυτό δυστυχώς το πανεπιστήμιο απέτυχε».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι «αν το κράτος θέλει να πειραματίζεται, μπορεί να το κάνει ιδρύοντας πανεπιστημιακές κλινικές χωρίς ακαδημαϊκούς δασκάλους σε άδειους χώρους του Γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας. Αλλά να μην διαλύσει τις υφιστάμενες κλινικές των νοσοκομείων που λειτουργούν πολύ καλά. Και σε τελική ανάλυση η Ιατρική Σχολή οφείλει να μας πει, πόσοι από όσους επιλέγει για συνεργάτες προκειμένου να διασπάσει τον ιατρικό κόσμο, έχουν διδακτική πείρα και διδακτορικά διπλώματα».

Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι «καλούμε εκ νέου το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει την συμφωνία, να αναζητήσει καθηγητές της Ιατρικής και να επικεντρωθεί στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τόσο τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, όσο και τους ασθενείς και τους Λειτουργούς Υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











317