Σ. Μενελάου: Οι ανάγκες αίματος σταθεροποιήθηκαν στις 200 μονάδες παγκύπρια


Στις 200 μονάδες αίματος την ημέρα έχουν σταθεροποιηθεί μέχρι στιγμής οι ανάγκες παγκύπρια, δήλωσε σήμερα το ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος, Σωκράτης Μενελάου, ο οποίος είπε ότι η ροή των αιμοδοτών στα Κέντρα Αίματος, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πολύ πιο βελτιωμένη.


Ωστόσο, ο κ. Μενελάου υπογράμμισε την αναγκαιότητα όπως οι αιμοδότες συνεχίσουν να προσέρχονται για αιμοδοσία, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει επάρκεια αίματος και να εξασφαλιστεί η ισορροπία των αναγκών.
 
Μεγάλες ανάγκες σε αιμοπετάλια, αφού έχουν ημερομηνία λήξης

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μενελάου, «αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι καλή», ωστόσο, σημείωσε ότι επειδή κάποια παράγωγα αίματος, όπως τα αιμοπετάλια, έχουν διάρκεια ζωή μόνο πέντε μέρες, σημαίνει ότι η ροή αίματος θα πρέπει να συνεχίσει να έχει ένα σταθερό αριθμό». Σημείωσε ότι «έστω και αν τα υπόλοιπα παράγωγα, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το πλάσμα, είναι σε καλά επίπεδα, τα αιμοπετάλια, που είναι το τρίτο παράγωγο, έχει διάρκεια ζωής μόνο 5 μέρες».

Κάλεσε τον κόσμο να μην σταματήσει να προσέρχεται για αιμοδοσία, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία των αναγκών, αφού ο φόβος των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού είχε προκαλέσει τις προηγούμενες μέρες σοβαρό πρόβλημα και στην αιμοδοσία. Ο κόσμος δεν φοβάται πλέον να έρθει για αιμοδοσία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μενελάου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή παγκύπρια, λόγω και της ελάττωσης των επεμβάσεων, τα αποθέματα έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στις 200 μονάδες την ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι την περασμένη Τρίτη συγκεντρώθηκαν 80 μονάδες αίματος, την περασμένη Τετάρτη 130 μονάδες, την περασμένη Πέμπτη 195 και από Παρασκευή μέχρι Κυριακή 230 μονάδες αίματος.

«Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος δεν φοβάται πλέον να έρθει στην αιμοδοσία. Η κατάσταση είναι καλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά οι ανάγκες είναι εκεί. Τηρούνται όλες οι διαδικασίες και φαίνεται ότι η ροή των αιμοδοτών αυξάνεται μέρα με την ημέρα», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι από μια αιμοδοσία παράγονται ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια, για να συνεχίσει λέγοντας ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν ημερομηνία λήξης σε 42 ημέρες από την ημέρα που λαμβάνονται, το πλάσμα λήγει σε ένα χρόνο, ενώ τα αιμοπετάλια έχουν μόνο πέντε μέρες διάρκεια ζωής.

Τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η ροή να είναι σε αυτά τα επίπεδα (200 μονάδες), ώστε να γίνει κατορθωτή η φύλαξη αιμοπεταλίων για διάθεση σε όσους τα έχουν ανάγκη.

«Αν και αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί αρκετές μονάδες και έχουμε απόθεμα, για τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το πλάσμα καλυπτόμαστε για πολλές μέρες, ενώ για τα αιμοπετάλια δεν ισχύει το ίδιο, αφού στις 5 μέρες λήγουν», είπε.

Δεν κινδυνεύει κανένας χρόνιος ασθενής

Επιπρόσθετα, διαβεβαίωσε ότι η ζωή κανενός χρόνιου ασθενή δεν τίθεται σε κίνδυνο, για να προσθέσει ότι έγινε συνεννόηση με τις κλινικές θαλασσαιμίας και για ένα μεσοδιάστημα -μέχρι να εξασφαλιστούν οι ισορροπίες- όλοι οι θαλασσαιμικοί, οι οποίοι μεταγγίζονταν 2 μονάδες αίματος, θα μεταγγίζονται με μία μονάδα, ώστε να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν τα αποθέματα για να εξυπηρετήσουν καλύτερα.

Ο κ. Μενελάου εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους αιμοδότες που προσέρχονται αυτές τις μέρες για αιμοδοσία.
Υπενθύμισε, τέλος, ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στα Κέντρα Αίματος και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους αιμοδότες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











477