Κέντρο Αίματος: Συνεχής εγρήγορση για κάλυψη των αναγκών σε παράγωγα αίματος


Το Κέντρο Αίματος ενημερώνει ότι οι αιμοδότες μας για ακόμα μια φορά έχουν ανταποκριθεί με συγκινητικό τρόπο στο κάλεσμά μας για προσφορά αίματος, ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα το οποίο είχε δημιουργηθεί τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.  

Από τις 11 Μαρτίου μέχρι σήμερα, προσήλθαν για αιμοδοσία 4,266 αιμοδότες και συλλέχθηκαν 3,693 μονάδες ολικού αίματος. Αποτέλεσμα αυτής της προσφοράς ήταν να υπάρξει ικανοποιητική επάρκεια αίματος και οι μεταγγίσεις των ασθενών μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα. Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στους αιμοδότες μας, για την κοινωνική προσφορά και τον αλτρουισμό τους.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Αντίθετα σηματοδοτεί την αφετηρία μιας πολύ δύσκολης περιόδου, στην οποία πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, αφού δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα παράγωγα αίματος είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς συνανθρώπους μας. Παράγοντες όπως οι ομάδες αίματος, οι φαινότυποι και ο μικρός χρόνος ζωής ορισμένων παραγώγων, όπως των αιμοπεταλίων, κάνουν την προσπάθειά μας ακόμα πιο δύσκολη.

Η προσπάθεια της υπηρεσίας μας επικεντρώνεται πλέον στην προσέλευση ενός συγκεκριμένου αριθμού αιμοδοτών (περίπου 200 την ημέρα), που να εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και των αναγκών. Για τον σκοπό αυτό θα αποστέλλεται καθημερινά αριθμός μηνυμάτων σε επιλεγμένους αιμοδότες, τους οποίους θα καλούμε να πάρουν τη σκυτάλη από τους προηγούμενους.

Η ελεγχόμενη ροή αιμοδοτών θα διασφαλίσει μεσοπρόθεσμα την επάρκεια αίματος, θα αποτρέπει το συνωστισμό και ταυτόχρονα θα επιτρέπει στο προσωπικό του Κέντρου Αίματος να εφαρμόζει κατά απόλυτο τρόπο όλες τις διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που προβλέπονται λόγω της πανδημίας. Άλλωστε η ασφάλεια των αιμοδοτών, των ασθενών και του προσωπικού μας αποτελούν πρώτο μέλημα μας.

Οι αιμοδότες οφείλουν, σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, να αποστέλλουν μήνυμα στο 8998 (επιλογή 1). Η προσέλευση σε αιμοδοσία εξαιρείται από τον περιορισμό της μιας μετακίνησης την ημέρα. Σημειώνεται ότι, στους αιμοδότες θα παραχωρείται βεβαίωση από το Κέντρο Αίματος που να αποδεικνύει την προσέλευσή τους.

Για αποφυγή ταλαιπωρίας υπενθυμίζουμε ότι αποκλείονται προσωρινά από αιμοδοσία για διάστημα 28 ημερών άτομα που ταξίδεψαν οπουδήποτε εκτός Κύπρου, άτομα που έχουν συμπτώματα ίωσης ή/και οποιασδήποτε κλινικά αποδεδειγμένης αναπνευστικής νόσου και άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα αιμοδοσιών των επόμενων ημερών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΕΠΑΡΧΙΑ

 

ΠΕΜΠΤΗ 9/4

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/4

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/4

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/4

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ

10:00πμ-6:00μμ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ

10:00πμ-6:00μμ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ

10:00πμ-6:00μμ

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ 10:00πμ-4:00μμ 

ΛΕΜΕΣΟΣ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

10:00πμ-6:00μμ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

10:00πμ-6:00μμ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

10:00πμ-6:00μμ

ΑΓΡΟΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  

 10:00πμ-12:30μμ 

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

10.00πμ.-5.30μμ.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

10.00πμ.-5.30μμ.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

10.00πμ.-5.30μμ.

 

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

9.30πμ.-5.00μμ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

9.30πμ.-5.00μμ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

9.30πμ.-5.00μμ

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΜΟΔΕΣΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ

 


Υπουργείο Υγείας

 9 Απριλίου 2020
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
5701