Κάθε χρόνο, στην Κύπρο συμβαίνουν 800 περιστατικά καρδιακών ανακοπών


Εκδηλώσεις ΚΥΣΑΝ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αντιμετώπισης της Καρδιακής Ανακοπής

Η καρδιακή ανακοπή μοιάζει με τη δασική πυρκαγιά. Από τη στιγμή που συμβαίνει χρειάζεται μια άμεση παρέμβαση από πολίτες που έχουν εξειδικευτεί να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους περιστατικά, αλλά και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Σε αντίθετη περίπτωση, θα οδηγηθούμε σε καταστροφή.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο δρ Μάριος Ιωαννίδης, καρδιολόγος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ΚΥ.Σ.ΑΝ) ανέφερε ότι όταν υπάρχει περιστατικό καρδιακής ανακοπής, είναι απαραίτητη η άμεση αντίδραση, καθώς χρειάζεται 3 λεπτά από τη στιγμή που συμβαίνει η καρδιακή ανακοπή για να επέλθει και ο εγκεφαλικός θάνατος.

«Έτσι, το θύμα της καρδιακής ανακοπής δεν μπορεί να περιμένει να φτάσει το εξειδικευμένο προσωπικό, ούτε το ασθενοφόρο, καθώς για κάθε λεπτό που περνά και το θύμα δεν λάβει την απαραίτητη βοήθεια, μειώνεται η πιθανότητα να επιβιώσει κατά 10%. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 5-6 λεπτά θα έχουμε χάσει τον ασθενή».

Το μήνυμα που στέλνει ο δρ. Ιωαννίδης είναι πως πρέπει να υπάρχει άμεση αντίδραση εκπαιδευμένων πολιτών και διαθέσιμοι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε δημόσιους χώρους, για να είναι στη διάθεση του εξειδικευμένου πολίτη, έτσι ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενή που παθαίνει καρδιακή ανακοπή.

Στατιστικά στοιχεία περιστατικών καρδιακών ανακοπών:

  • Στην Ευρώπη συμβαίνουν περίπου 700.000 καρδιακές ανακοπές ανά έτος
  • Αναλογεί μια καρδιακή ανακοπή σε κάθε 1000 κατοίκους ανά έτος
  • Αν σκεφτούμε πως η Κύπρος έχει περίπου 800,000 κατοίκους, συμβαίνουν περίπου 800 καρδιακές ανακοπές το χρόνο
  • Περίπου το 20-30% των περιστατικών συμβαίνουν σε δημόσιους χώρους

Νομοθεσία για αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής σε δημόσιους χώρους

Από το 2008 υπάρχει σχετική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής σε δημόσιους χώρους και υπάρχουν κάποιοι χώροι όπου η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξοπλίσει με ειδικούς απινιδωτές και να υπάρχουν εκπαιδευμένοι πολίτες στο χώρο. Αυτοί οι χώροι είναι όπου μαζεύεται πολύς κόσμος, όπως εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, δημόσια κολυμβητήρια κλπ.

«Η νομοθεσία καλύπτει τον εξειδικευμένο πολίτη όταν προσπαθήσει να βοηθήσει, έτσι ώστε να μην σκέφτεται πως όταν συμβεί κάτι θα έχει νομικά μπλεξίματα μετά», αναφέρει ο δρ. Ιωαννίδης.

Εκδηλώσεις ΚΥ.Σ.ΑΝ

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Αντιμετώπισης της Καρδιακής Ανακοπής έχει οριστεί στις 16 Οκτωβρίου και το ΚΥ.Σ.ΑΝ. έχει οργανώσει για την ημέρα αυτή ένα Παγκύπριο διαγωνισμό Αντιμετώπισης Καρδιακής Ανακοπής, στον οποίο θα συμμετέχουν ομάδες νοσηλευτών και γιατρών σε διάφορα σενάρια αντιμετώπισης της καρδιακής ανακοπής.

Έχει οργανωθεί επίσης και μια επίδειξη και εκπαίδευση του κοινού σε κούκλες η οποία θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου στην πλατεία Φανερωμένης, από τις 10:00 π.μ. – 13:00 και στο χώρο αυτό θα μπορούν οι πολίτες να δουν πως αντιμετωπίζεται ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής από τους εκπαιδευτές του ΚΥ.Σ.ΑΝ και να εκπαιδευτούν.

ΦΟΙΝΙΩ ΣΑΒΒΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











536