Κάθε 15 δευτερόλεπτα γίνεται ένας ακρωτηριασμός στον κόσμο, λόγω επιπλοκών μη ελεγχόμενου Διαβήτη


Δωρεάν εξέταση Διαβητικού Ποδιού ανά το παγκύπριο κατά την εβδομάδα ενημέρωσης για τον Διαβήτη και τις επιπτώσεις του στα κάτω άκρα από τις 14-18 Νοεμβρίου 2016

«Τα στατιστικά για τον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι τρομακτικά, με 422 εκατομμύρια ανθρώπους να πάσχουν από Διαβήτη ανά τον κόσμο. Στην Κύπρο, υπάρχουν περίπου 90 χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με Διαβήτη, ένα ποσοστό που αγγίζει το 10,3% του πληθυσμού και αναμένεται να αυξηθεί, αφού ένας στους δύο ενήλικες ζουν με την ασθένεια χωρίς να το γνωρίζουν».

Αυτά ανέφερε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Ποδολόγων (ΠΣΕΠ) Γεωργία Λιοπετρίπτη, στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου. Ο ΠΣΕΠ ανακηρύξε την εβδομάδα 14 – 18 Νοεμβρίου 2016 ως εβδομάδα ενημέρωσης για τον Διαβήτη και τις επιπτώσεις του στα κάτω άκρα. Στόχος της εκστρατείας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, αφού η φροντίδα, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των ατόμων με Διαβήτη είναι ελλιπής.

Η κ Λιοπετρίτη πρόσθεσε: «Καρδιαγγειακά νοσήματα, τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια και ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων είναι μερικές από τις σοβαρές επιπτώσεις του Διαβήτη και της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισής του / ανεπαρκούς ενημέρωσης των ασθενών».

«Κάθε 6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος κάπου στον κόσμο πεθαίνει λόγω Διαβήτη», συνέχισε η πρόεδρος του ΠΣΕΠ, σημειώνοντας ακόμη ότι «κάθε 15 δευτερόλεπτα, κάπου στον κόσμο γίνεται ένας ακρωτηριασμός λόγω επιπλοκών του μη ελεγχόμενου Διαβήτη».

Η κ Λιοπετρίτη επεσήμανε: «Η έλλειψη ενημέρωσης καθιστά άκρως σημαντικό το έργο του Συλλόγου μας για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ατόμων αυτών, αλλά και των οικογενειών τους, για τα μέτρα πρόληψης που μπορούν να λάβουν για καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και για μείωση των ακρωτηριασμών στα πόδια. Οι ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων αποφέρουν τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για το κράτος».

Ο ΠΣΕΠ χαιρέτισε την έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, και την αναγνώριση του πολύ σημαντικού ρόλου του Ποδίατρου-Ποδολόγου ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολυθεματικής ομάδας φροντίδας για τον Διαβήτη.

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, μέλη του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Ποδολόγων θα προσφέρουν, για άλλη μια χρονιά, δωρεάν εξέταση Διαβητικού Ποδιού σε άτομα με Διαβήτη ανά το παγκύπριο. Η εξέταση αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο πρόληψης ακρωτηριασμών και επιπλοκών του Διαβήτη στα πόδια που πρέπει γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Ενημέρωση του κοινού προγραμματίζεται να γίνει, επίσης, με την προβολή βίντεο σποτ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και με την παρουσία αντιπροσώπων του Συλλόγου μας σε διάφορες εκπομπές αλλά και εκδηλώσεις για τον Διαβήτη σε όλες τις πόλεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Συλλόγου και τα μέλη που θα συμμετέχουν στη δωρεάν εξέταση, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το τηλέφωνο 70001545.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











247