Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης: Άλλη μια νόσος σχεδόν αποκλειστικά για καπνιστές


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΧΡΙΣΤΟΥ*

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα όργανο με σχήμα μπαλονιού και έχει ως κύρια λειτουργία της την αποθήκευση των ούρων που κατέρχονται από τους νεφρούς και την εξώθησή τους προς την ουρήθρα κατά την ούρηση.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια της ουροφόρας οδού και 9η σε συχνότητα κακοήθεια παγκοσμίως. Ο καρκίνος αυτός είναι συχνότερος στους άντρες, αν και τα τελευταία χρόνια μειώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στα δυο φύλα πιθανόν λόγω της αύξησης του ποσοστού των γυναικών που καπνίζουν.

Κύριος παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι το κάπνισμα. Αυτό αφορά τόσο τα τσιγάρα όσο και την πίπα και τα πούρα. Είναι νωρίς για να αποδειχτεί ακόμη, εάν υπάρχει, σύνδεση του καρκίνου με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές έχουν μέχρι και 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό (αρωματικές αμίνες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες) περνούν στο αίμα με την εισπνοή του καπνού, φιλτράρονται από τα νεφρά και καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη όπου δρουν για πολλή ώρα προτού αποβληθούν στο περιβάλλον. Με την πάροδο του χρόνου οι ουσίες αυτές βλάπτουν τα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό του τοιχώματος της κύστης και ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου.

Η επαγγελματική έκθεση σε χημικά αποτελεί τον 2ο πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Οι επαγγελματίες σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι έρχονται σε επαφή με ουσίες γνωστές ως αρωματικές αμίνες, δηλαδή όσοι εργάζονται σε καπνό, βαφές, πλαστικά, δέρματα, ελαστικά, εκτυπωτές και προϊόντα για τα μαλλιά.

Επίσης όσοι εκτίθενται σε βαρέα μέταλλα, πετρέλαιο και τοξίνες γνωστές ως αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως είναι οι εργάτες μετάλλου, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί, οι εργαζόμενοι σε μονάδες αλουμινίου και μονάδες πετρελαίου/βενζίνης.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, είναι μια κακοήθεια με απρόβλεπτη βιολογική συμπεριφορά. Υπάρχουν όγκοι χαμηλής επιθετικότητας με πολύ καλή πρόγνωση, υπάρχουν όμως και πολύ επιθετικοί όγκοι υψηλής κακοήθειας που συχνά υποτροπιάζουν ή εξελίσσονται. Για το λόγο αυτό η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία έχουν αποφασιστική σημασία.

Κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου είναι η αιματουρία, η παρουσία δηλαδή αίματος στα ούρα του ασθενούς. Συνήθως η αιματουρία είναι ανώδυνη, χωρίς κανένα πόνο δηλαδή ή άλλο σύμπτωμα να τη συνοδεύει. Πολύ πιο σπάνια η νόσος εκδηλώνεται με συχνοουρία ή έντονη επιθυμία για ούρηση.

Κάθε άτομο που παρουσιάζει έστω και ένα επεισόδιο ανώδυνης αιματουρίας πρέπει άμεσα να επισκέπτεται τον ουρολόγο του. Συνήθως η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τη διακοπή του καπνίσματος επιφέρουν πλήρη ίαση μετά από την πρώτη χειρουργική επέμβαση.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες κάθε άτομο με αιματουρία πιθανόν να υποβληθεί περιλαμβάνουν τη γενική και την κυτταρολογική εξέταση ούρων, όπου αναζητούνται κακοήθη κύτταρα στα ούρα, το υπερηχογράφημα και την αξονική τομογραφία για έλεγχο του ανώτερου και κατώτερου ουροποιητικού. Θα ακολουθήσει κυστεοσκόπηση για επιβεβαίωση της νόσου.

Η θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης στα αρχικά στάδια είναι σχετικά απλή με την επέμβαση να γίνεται διουρηθρικά χωρίς τομή και το άτομο να εξέρχεται μετά από 24 ώρες από το νοσοκομείο.

Εν κατακλείδι η διακοπή του καπνίσματος και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της κύστης αποτελούν, όπως και σε πολλές άλλες κακοήθειες, σημεία κλειδιά για την πρόγνωση της νόσου.

*Χειρουργός Ουρολόγος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











629