Καλύτερη η έκβαση των ασθενών σε Νοσοκομειακές Κλινικές με προγράμματα ιατρικής εκπαίδευσης


ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗ*

Πώς επηρεάζονται οι ασθενείς από τη λειτουργία προγραμμάτων ιατρικής εκπαίδευσης στα Νοσoκομεία; Αυτό ακριβώς το ερώτημα πραγματεύεται μία ενδιαφέρουσα έρευνα [1] που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες του εγνωσμένου και υψηλού διεθνούς κύρους επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association (JAMA). Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η έκβαση των ασθενών ήταν καλύτερη στα νοσοκομεία στα οποία λειτουργούσαν προγράμματα ιατρικής εκπαίδευσης.

Η δημοσιευμένη έρευνα έχει τίτλο «Association Between Teaching Status and Mortality in US Hospitals» με την απόδοση στην ελληνική γλώσσα να είναι «Συσχέτιση μεταξύ θνητότητας και λειτουργίας προγραμμάτων εκπαίδευσης στα νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ)». Η έρευνα εκπονήθηκε από ομάδα πέντε επιστημόνων προερχόμενων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και από Ιατρικές Σχολές και Ιατρικά Κέντρα της Βοστώνης των ΗΠΑ. Οι συγγραφείς συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν νοσηλείες ασφαλισμένων του προγράμματος υγείας Medicare (εθνικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας στις ΗΠΑ κυρίως για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών) και συνέκριναν, για την περίοδο 2012-2014, τη θνητότητα ασθενών (ποσοστό θανάτων) ανάλογα με το εάν στο νοσοκομείο λειτουργούσε ή όχι πρόγραμμα ιατρικής εκπαίδευσης.

Η ανάλυση περισσότερων από 21 εκατομμύρια νοσηλείες σε περίπου 4.500 νοσηλευτικά ιδρύματα, έδειξε τη θνητότητα των ασθενών στις 30 ημέρες από την εισαγωγή στο νοσηλευτήριο, να είναι σημαντικά μειωμένη στα νοσοκομεία-μέλη του Συμβουλίου Νοσοκομείων με προγράμματα ιατρικής εκπαίδευσης (Council of Teaching Hospitals - COTH), συγκριτικά με άλλες κατηγορίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμμετοχή ενός νοσοκομείου ως μέλος στο COTH του Συλλόγου Αμερικανικών Ιατρικών Σχολών (Association of American Medical Colleges (AAMC)) προϋποθέτει αποδεικνυόμενη σύνδεση με αναγνωρισμένη Ιατρική Σχολή. Η διαφορά αυτή, δηλαδή το καλύτερο ποσοστό επιβίωσης στα νοσοκομεία με προγράμματα ιατρικής εκπαίδευσης, διαπιστώθηκε στην πλειοψηφία των επιμέρους αναλύσεων που διενήργησαν οι συγγραφείς της εν λόγω έρευνας, όπως σε αυτές με βάση το είδος της πάθησης, τη βαρύτητα της κλινικής κατάστασης των νοσηλευόμενων ασθενών, το μέγεθος και την τοποθεσία του νοσοκομείου ή με κριτήριο έκβασης τη θνητότητα ασθενών την πρώτη εβδομάδα από την εισαγωγή στο νοσοκομείο ή μετά από 3 μήνες.

Αρκετές έρευνες στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν, τόσο στις ΗΠΑ [2,3] όσο και σε άλλες χώρες [4], έχουν αναδείξει την ευεργετική επίδραση της ύπαρξης προγραμμάτων ιατρικής εκπαίδευσης στα νοσηλευτικά ιδρύματα και της συνεργασίας με Ιατρικές Σχολές, στην έκβαση της νόσου των νοσηλευόμενων ασθενών.

Τα δεδομένα αυτά εκτιμούμε ότι, στην περίπτωση της Κύπρου, καθιστούν ουσιαστική την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων ανάπτυξης των κατάλληλων συνεργασιών προς όφελος της υγείας των ασθενών. Αναγνωρίζοντας φυσικά τις διαφορές και αποκλίσεις μεταξύ της Κύπρου και άλλων χωρών, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε προς τα πού θα πρέπει να προσανατολιστούν οι προσπάθειές μας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Κύπρου έχει υπηρετήσει με αυταπάρνηση και επιστημονική ακεραιότητα, δεκαετίες τώρα, τον Κύπριο πολίτη.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η νεοσύστατη Ιατρική του Σχολή, πέραν της αποστολής τους στην εκπαίδευση των άριστων νέων της χώρας και στην ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας στον ιατρικό χώρο, έρχονται όχι για να υποκαταστήσουν τους υπάρχοντες θεσμούς αλλά να συνδράμουν, στο πλαίσιο μίας κοινής προσπάθειας, στη σταδιακή ανάπτυξη πανεπιστημιακών κλινικών δομών/νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα διασφαλίζουν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, την ανθρωποκεντρική ιατρική προσέγγιση και τη συνεχή αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων αλλά και ευρύτερα να συνεισφέρουν στην υγεία και ευημερία του Κυπριακού λαού.

Πηγές

1. Burke LG, Frakt AB, Khullar D, Orav EJ, Jha AK. Association Between Teaching Status and Mortality in US Hospitals. JAMA. 2017; 317(20):2105-13.

2. Taylor DH, Whellan DJ, Sloan FA. Effects of Admission to a Teaching Hospital on the Cost and Quality of Care for Medicare Beneficiaries. N Engl J Med. 1999; 340(4):293–9.

3. Meguid RA, Brooke BS, Perler BA, Freischlag JA. Impact of hospital teaching status on survival from ruptured abdominal aortic aneurysm repair. J Vasc Surg. 2009; 50(2):243–50.

4. Raymondos K, Dirks T, Quintel M, Molitoris U, Ahrens J, Dieck T, et al. Outcome of acute respiratory distress syndrome in university and non-university hospitals in Germany. Crit Care. 2017; 21(1):122.

*Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

*Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Λέκτορας Παθολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











259