Καλοήθεις παθήσεις μαστού: Πότε προκαλούν ανησυχία


Οι πολύ συχνά εμφανιζόμενες καλοήθεις παθήσεις του μαστού, μπορεί να προκαλέσουν στις γυναίκες άγχος και πανικό.

Τις περισσότερες φορές δεν είναι καρκίνος και δεν απειλούν τη ζωή τους.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι τύποι καλοηθών παθήσεων του μαστού που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στο μέλλον.

«Σχεδόν το 80% των ψηλαφητών ογκιδίων στο μαστό είναι καλοήθες. Μπορεί να είναι μία κύστη που περιέχει υγρό ή ένα ινοαδένωμα, παθήσεις που προκαλούν συχνά παρόμοια συμπτώματα με τον καρκίνο του μαστού», εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr) και προσθέτει: «Το υπόλοιπο 20% είναι υψηλό ποσοστό και θα πρέπει να θέτει τις γυναίκες σε εγρήγορση ώστε να μην αμελούν τον έλεγχο και την ιατρική παρακολούθηση κάθε πρωτοανακαλυπτόμενου ή υφιστάμενου ψηλαφητού ογκιδίου».

Οι γυναίκες που πάσχουν από κάποιες καλοήθεις παθήσεις του μαστού, όπως τα θηλώματα και η άτυπη υπερπλασία, έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν αρκετές μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με άτυπη υπερπλασία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, από ό,τι πίστευε παλαιότερα η επιστημονική κοινότητα. Συγκεκριμένα, διατρέχουν 4-5 φορές υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με τη νόσο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











327