Κ. Χατζηγιάννης: Όχι στην περιθωριοποίηση ατόμων με αναπηρίες


Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης αναφέρει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνει την ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, με σκοπό την επίτευξη της πραγματικής ισότητας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 3 Δεκεμβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities), όπως καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εκ του οποίου το 80% ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Γι’ αυτό και η μέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, με σκοπό την επίτευξη της πραγματικής ισότητας.

Σε πολλές χώρες, τα παιδιά με αναπηρίες περιορίζονται και είτε ιδρυματοποιούνται, είτε εγκαταλείπονται είτε παραμελούνται εντελώς. Τα παιδιά με αναπηρίες έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να αναγνωρίζονται και να χαίρουν ίσων ευκαιριών ανάπτυξης. Αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να αποκλείονται, αλλά το αντίθετο, να είναι εντός κι όχι εκτός του συνόλου και να συμμετέχουν ως ισότιμοι πολίτες στην κοινωνία. Δεν πρέπει να στερούνται της ευκαιρίας συμμετοχής σε σύγκριση με τους άλλους, αλλά να τους δίνεται το δικαίωμα να έχουν ισότιμη πρόσβαση, όπως πχ στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό κα, ώστε να μπορέσουν να αποδείξουν την δημιουργικότητα τους. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν πολλές και ποικίλες δυνατότητες ανάπτυξης και μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά, αλλά ταυτόχρονα μπορούν και να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για αξιοποίηση τους σε διάφορους τομείς.

Εμείς, η κοινωνία γενικά και το κράτος ειδικότερα, οφείλουμε και θα είμαστε δίπλα τους, με σεβασμό και σωστή συμπεριφορά, για να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και αγάπης. Είναι το καθήκον μας ως ενσυνείδητοι και αλληλέγγυοι πολίτες να τους στηρίζουμε σε κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα τους, ώστε να τους βοηθήσουμε, ο καθένας μας και όλοι μαζί, να κατακτήσουν τα όνειρά τους».Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
50