Κ. Πετεινού: H Κλινική Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ θα καλύψει το ερευνητικό και θεραπευτικό κενό


«Η συμβουλευτική αγωγή και η εμπλοκή των οικείων του ασθενούς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θετικής θεραπευτικής έκβασης»

*Η Κλινική Αποκατάστασης στην Κύπρο θα καλύψει το κενό διάδρασης μεταξύ έρευνας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προσφοράς.

*Μέσω της κλινικής, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή έρευνας αιχμής στον κλάδο της Αποκατάστασης με σκοπό την προσέλκυση εξωτερικής ερευνητικής χρηματοδότησης.

*Το Εργαστήριο Έρευνας και Αποκατάστασης Νευρολογικών Διαταραχών Επικοινωνίας (ΕΑΝΔΕ) θα αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση των προβλημάτων επικοινωνίας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών νευρωνικής διέγερσης.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο Ygeia-News, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), κ Κάκια Πετεινού.

ΕΡ: Οι εργασίες κατασκευής του κτηρίου της Κλινικής Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2017. Μέχρι τότε τι επιπλέον προετοιμασία πρέπει να γίνει;

ΑΠ: Μέχρι το 2017 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της κλινικής (δύο όροφοι) και όλοι οι χώροι ερευνητικών εργαστηρίων και θεραπευτικών δωματίων καθώς και όλα όσα έχουν μελετηθεί και συμφωνηθεί. Η προετοιμασία αφορά στην ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού πλαισίου λειτουργίας «ροής» της κλινικής, όπως γραμματειακή στήριξη, τοποθετήσεις φοιτητών και ασθενών σε θεραπευτικά πλαίσια, ανάπτυξη διχτύου συνεργασίας με άλλους φορείς, λειτουργίας εργαστηρίων, συντονισμού πελατών/ασθενών, εργοδότηση κλινικών επόπτων κ.α που είμαι σίγουρη θα φανούν στη πορεία. Στο κτήριο θα στεγαστούν οι χώροι διαγνωστικών και θεραπευτικών συνεδριών λογοθεραπείας σε άτομα όλου του ηλικιακού φάσματος που παρουσιάζουν διαταραχές επικοινωνίας.

ΕΡ: Το έργο αυτό θα αποτελεί την πρώτη Κλινική Αποκατάστασης στην Κύπρο. Με απλά λόγια, ποιο κενό καλύπτει;

ΑΠ: Το κτήριο είναι το πρώτο που θα ανεγερθεί στον χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου της Λεμεσού στην περιοχή που έχει καθοριστεί ως ο «Β’ Πόλος» ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή Κλινική θα αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη Κλινική Αποκατάστασης στην Κύπρο η οποία θα προσφέρει το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα στον Τομέα της Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας σε δημόσιο πανεπιστήμιο στην Κύπρο και θα καλύψει το κενό διάδρασης μεταξύ έρευνας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προσφοράς. Η κλινική θα αποτελεί φορέα κατάρτισης, παρέχοντας στους φοιτητές του Τμήματος Αποκατάστασης ένα μοντέλο καλής πρακτικής για πρακτική εξάσκηση, το οποίο ενσωματώνει την εκπαιδευτική / θεωρητική εμπειρία με την κλινική εκπαίδευση. Τέλος, μέσω της κλινικής, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή έρευνας αιχμής στον κλάδο της Αποκατάστασης με σκοπό την προσέλκυση εξωτερικής ερευνητικής χρηματοδότησης (εθνική και διεθνή).

Οι υπηρεσίες της Κλινικής Αποκατάστασης

ΕΡ: Τι υπηρεσίες θα προσφέρει η Κλινική Αποκατάστασης και ποιοι θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτές;

ΑΠ: Πρωτοστατώντας στον Τομέα των Επιστημών Διαταραχών Επικοινωνίας, το ΤΕΠΑΚ θα είναι σε θέση να προσφέρει κλινικές υπηρεσίες σε ενήλικες και παιδιά στη Λεμεσό και την ευρύτερη επαρχία. Η κλινική θα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για διάφορους τύπους διαγνώσεων και θεραπείας, τεχνολογία αιχμής που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξυπηρετεί άτομα με δυσκολίες επικοινωνίας και εκτεταμένα προγράμματα με πρώιμη παρέμβαση. Σημειώνεται ότι η κλινική θα στεγάσει και τα ερευνητικά εργαστήρια του τμήματος συμπεριλαμβανομένου του ΘΕΜΕΛΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΘΕΡΑΠΟ), του εργαστηρίου ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΟΓΟΥ (ΔΙΑΘΛΟ). Μελέτες, οι οποίες εστιάζουν στην αποκατάσταση προβλημάτων επικοινωνίας σε παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές ασθένειες, στην Κύπρο είναι πολύ περιορισμένες. Η ίδρυση ενός καινοτόμου ερευνητικού εργαστηρίου στον τομέα της αποκατάστασης επικοινωνίας ατόμων με νευρολογικές ασθένειες, στο τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου θα καλύψει αυτό το ερευνητικό και θεραπευτικό κενό. Το Εργαστήριο Έρευνας και Αποκατάστασης Νευρολογικών Διαταραχών Επικοινωνίας (ΕΑΝΔΕ) θα αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση των προβλημάτων επικοινωνίας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών νευρωνικής διέγερσης. Πρόκειται για την τεχνική Επαναλαμβανόμενης Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης (ΕΜΔ) (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation).

ΕΡ: Πέραν από τα άτομα που θα τους παρέχεται θεραπεία, θα υπάρχει η καθοδήγηση των γονιών/συγγενών των ασθενών;

ΑΠ: Η συμβουλευτική αγωγή και η εμπλοκή των οικείων του ασθενούς (παιδιού, ενήλικα) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θετικής θεραπευτικής έκβασης. Επομένως, θα δίνεται μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με γονείς, συζύγους, κηδεμόνες κλπ μέσω καθημερινής ενημέρωσης αναφορικά με την πρόοδο του ατόμου καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια ανάλογα με τις ανάγκες.

Οι ειδικοί και οι φοιτητές

ΕΡ: Ποιες ειδικότητες θα απαρτίζουν την ομάδα της Πανεπιστημιακής Κλινικής;

ΑΠ: Πρωτίστως λογοπαθολόγοι και διοικητικοί λειτουργοί. Μην ξεχνάτε όμως ότι η επιστήμη μας βασίζεται στη διεπιστημονική και διατμηματική προσέγγιση. Άλλες ειδικότητες απαρτίζουν οι κλάδοι επιστημών υγείας (εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία), ειδική αγωγή, νοσηλευτική, νευρολογία, ψυχολογία, γλωσσολογία, νευροεπιστήμες, ωτορινολαρυγγολόγοι, ορθοδοντικοί, γενετιστές.

ΕΡ: Ποια θα είναι τα καθήκοντα των φοιτητών στην Κλινική Αποκατάστασης;

ΑΠ: Οι φοιτητές θα εστιάζονται στη συμπλήρωση της κλινικής άσκησής τους υπό την εποπτεία έμπειρων εγγεγραμμένων λογοπαθολόγων, και φυσικά θα έχουν άμεση εμπλοκή σε έρευνα και στη χρήση εργαστηριακού εξοπλισμού.

ΕΡ: Ποιες οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των φοιτητών;

ΑΠ: Σε νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης, πανεπιστημιακές κλινικές, ιδιωτικό τομέα κλπ.

Συνεργασίες στον τομέα της έρευνας

ΕΡ: Υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασίες στον τομέα της έρευνας από φορείς στην Κύπρο ή το εξωτερικό;

ΑΠ: Σημαντικό ενδιαφέρον. Ήδη έχουμε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω ερευνητικών προγραμμάτων όπως είναι το COST ACTION «Βελτιώνοντας τις γλωσσικές ικανότητες των παιδιών με γλωσσικές διαταραχές στην Κύπρο και την Ευρώπη», συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα για το Φάσμα του Αυτισμού μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Λογοπεδικής και Φωνιατρικής Επιστήμης, και συνεργασίες εθνικού επιπέδου όπως το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, την Πολυκλινική Υγεία, το ΑΛΜΑ, το Σωκράτειο Κέντρο Αποκατάστασης, τα Υπουργείο Υγείας και Παιδείας κλπ.

ΕΡ: Όπως αναφέρει ανακοίνωσή σας, η Κλινική Αποκατάστασης θα χρεώνει για τις προσφερόμενες υπηρεσίες σύμφωνα με την Πολιτική του Πανεπιστημίου. Τι σημαίνει αυτό;

ΑΠ: Η Κλινική Αποκατάστασης θα χρεώνει για τις προσφερόμενες υπηρεσίες σύμφωνα με την Πολιτική του Πανεπιστημίου και τα έσοδα θα διαχειρίζονται από το Πανεπιστήμιο.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











428