Κ. Φυλακές: «Κατ’ οίκον» φροντίδα στους φυλακισμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας


Την Πτέρυγα 10 στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών εγκαινίασαν σήμερα Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου. Η δημιουργία της Πτέρυγας 10 κρίθηκε αναγκαία από πλευράς Πολιτείας, ώστε να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Υγείας και ένας χώρος κράτησης φυλακισμένων που παρουσιάζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας στους ίδιους χώρους των φυλακών.

«Πρόκειται για ένα έργο, του οποίου η υλοποίηση κρινόταν αναντίρρητη ανάγκη από πλευράς Πολιτείας», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του μετά την τελετή εγκαινίων. Για να προσθέσει πως μέσα από τη λειτουργία της Πτέρυγας 10 διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατούμενων για πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στη λήψη ίδιων παρεχόμενων υπηρεσιών, σε επίπεδο και ποιότητα, με αυτές που παρέχονται στους πολίτες εκτός φυλακής.

«Μαζί με τα εγκαίνια της Πτέρυγας 10, σήμερα υπογράψαμε και το Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που θα διέπει τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας και τη λειτουργία της Πτέρυγας 10», πρόσθεσε ο κ. Πατσαλής. «Πρόκειται για δυο πλαίσια, τα οποία καταρτίστηκαν στη βάση Αρχών και με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων, όπως αυτά απορρέουν μέσα από διεθνείς και ευρωπαϊκές Συνθήκες».

Η στελέχωση

Το Κέντρο Υγείας θα στελεχώνεται από πολυθεματική ομάδα επαγγελματιών υγείας, όπως Γενικούς Ιατρούς, Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Εργοθεραπευτές και Νοσηλευτές από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Στην Πτέρυγα 10 έχουν διαμορφωθεί κατάλληλοι θεραπευτικοί χώροι για ατομική αξιολόγηση των κρατουμένων. Έχει διαμορφωθεί, επίσης, επιπλέον ένας πολυχώρος με σκοπό να εξυπηρετεί τις ανάγκες των θεραπευτικών ομάδων. Οι χώροι αυτοί είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι από τους λειτουργούς ψυχικής υγείας, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών και η ασφάλεια των λειτουργών. «Το πρόγραμμα λειτουργίας της Πτέρυγας 10 θα είναι ειδικά διαμορφωμένο ανάλογα με τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών, και κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται η ποιοτική και ορθολογιστική φροντίδα των ασθενών, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημείωσε ο κ. Πατσαλής.

Πράξη οι εξαγγελίες

Μεγάλη αλλαγή φιλοσοφίας και ολοκληρωτική αλλαγή που άργησε να έρθει, χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τη λειτουργία της Πτέρυγας 10, σημειώνοντας πως οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές, γίνονται πλέον πράξη.

«Για πρώτη φορά από τη δημιουργία των φυλακών, η υγεία των κρατουμένων βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του σωφρονιστικού μας συστήματος με πλήρη συντονισμό στοχεύσεων και ενεργειών με το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία της υποδομής που επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με επάρκεια οι συνέπειες του εγκλεισμού», ανέφερε ο Ιωνάς Νικολάου.

Οι φυλακές δεν είναι τρόπος εκδίκησης και τιμωρίας των κρατουμένων αλλά τόπος σωφρονισμού με στόχο την επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο, υπογράμμισε ο Υπουργός, για να επισημάνει τη σημασία που αποδίδεται στη διασφάλιση των δικαιωμάτων που έχουν οι κρατούμενοι στην υγεία, όπως και κάθε πολίτης της Δημοκρατίας χωρίς διάκριση. «Η δημιουργία του Κέντρου Υγείας στο χώρο των φυλακών, θα καλύπτει τις ιατρικές ανάγκες των κρατουμένων και θα παρακολουθεί υποστηρικτικά τους ευάλωτους κρατούμενους υψηλού κινδύνου, διασφαλίζοντας την ανθρώπινη διαβίωση και την αξιοπρέπεια στο σωφρονιστικό μας Ίδρυμα», είπε ο κ. Νικολάου.

Οι νεοεισερχόμενοι

Μια από τις σημαντικές και καθοριστικές βελτιώσεις στις οποίες το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεων προχώρησε είναι η αξιολόγηση της υγείας και της ψυχικής κατάστασης των νεοεισερχομένων στις φυλακές. «Είναι ένα κομμάτι στο οποίο αποδίδεται, για πρώτη φορά, μεγάλη βαρύτητα στο μέρος που αφορά στην ψυχική υγεία των κρατουμένων, ένα στοιχείο που απουσίαζε διαχρονικά», επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως πρόσθετα, έχει συνταχθεί οδηγός παρακολούθησης των φυλακισμένων που παρουσιάζουν ψυχοσωματικά προβλήματα, με σκοπό την αποτροπή της πιθανότητας αυτοκτονίας.

Τέλος, εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη σχετικά με την αναβάθμιση του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, ενώ προωθείται κατά προτεραιότητα η ανέγερση νέων φυλακών, σημείωσε ο κ. Νικολάου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











281