Κ Ιωάννου: Οι διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους στο ΓεΣΥ προχωρούν κανονικά


ΚΥΠΕ- Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τους Κύπριους φαρμακοβιομήχανους και τους εισαγωγείς φαρμάκων, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, λέγοντας πως αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στο περίπτερο του ΟΑΥ για ενημέρωση του κοινού για το ΓεΣΥ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται σήμερα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η σημερινή δράση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών που γίνονται ή προγραμματίζεται να γίνουν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για ενημέρωση των πολιτών για το ΓεΣΥ. «Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί ως προς τι θα δικαιούται, ποια δικαιώματα και υποχρεώσεις θα έχει στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, το οποίο εφαρμόζεται την 1η Ιουνίου 2019», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Σημείωσε δε πως «το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σημερινή ημέρα, ‘Καθολική Κάλυψη στην Υγεία’, δεν θα μπορούσε να ήταν πιο επίκαιρο για την Κύπρο. Η καθολική κάλυψη, δηλαδή η κάλυψη όλου του πληθυσμού στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, είναι ο βασικός πυλώνας του ΓεΣΥ».

Στη συνέχεια, κληθείς να πει εάν υπήρχαν εξελίξεις σε σχέση με τα φάρμακα, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα «έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες και με τους ντόπιους κατασκευαστές και με τους εισαγωγείς φαρμάκων και περιμένουμε κάποιες λεπτομέρειες, αλλά θεωρώ ότι έχουμε συμφωνήσει. Στις αρχές της ερχόμενες εβδομάδας, θεωρώ ότι θα μπορούμε να έχουμε και κάποιες ανακοινώσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με τις εν εξελίξεις διαδικασίες που αφορούν στα εργαστήρια, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι οι διαβουλεύσεις προχωρούν και έχει δοθεί από τον ΟΑΥ η τελική πρόταση και αναμένονται οι αποφάσεις των εργαστηρίων.

Όσον αφορά στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο κ. Υπουργός είπε πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την ολοκλήρωση των συζητήσεων. «Θα ενταχθούν σε περίπου 14 μήνες. Έχει σταλεί εδώ και 10 μέρες μια επιστολή από τον ΟΑΥ όσον αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει -έχουν διαφοροποιήσει τη στρατηγική τους και έχουν προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή, που στην ουσία εγγυούνται τους προϋπολογισμούς των νοσηλευτηρίων. Έχουν λάβει μια απάντηση την περασμένη Πέμπτη από τον ΠΑΣΙΝ, με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις και συνάντηση για να ξεκινήσουν να συζητούν τα νέα δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου. Πρόσθεσε ότι η νέα πρόταση διαμορφώθηκε μετά από μια πρώτη σειρά επαφών με νοσηλευτήρια και υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία.

Κληθείς να σχολιάσει ανάρτηση του τέως Υπουργού Υγείας δρος Γιώργου Παμπορίδη, στην οποία γίνεται αναφορά σε προσπάθειες πολιτικού αρχηγού για αλλαγή της νομοθεσίας μετά τις Ευρωεκλογές, ο Υπουργός Υγείας δεν θέλησε να σχολιάσει και παρέπεμψε στον ίδιο τον δρα Παμπορίδη για να απαντήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη Διακήρυξη της Βαλέτας, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι η πρωτοβουλία προχωρά και πρόσθεσε ότι, στο περιθώριο συμμετοχής του στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στο Βουκουρέστι, θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους του από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην Διακήρυξη της Βαλέτας. «Όπως ήδη γνωρίζετε, από το περασμένο καλοκαίρι, μετά από δική μας πρωτοβουλία, κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα -και έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται- για από κοινού διαπραγμάτευση για προμήθεια φαρμάκων για την Ηπατίτιδα Γ. Είναι διαπραγμάτευση ούτως ώστε να πετύχουμε καλύτερες τιμές για τον Κύπριο ασθενή. Θα γίνει (σ.σ. η κοινή διαπραγμάτευση) για φάρμακα που είτε είναι ακριβά ή αφορούν θεραπείες, όπως η Ηπατίτιδα Γ, που είναι πολύ ακριβές. Άρα αυτή η διαδικασία τρέχει και μαζί με την Ελλάδα θεωρώ ότι θα μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα», είπε καταληκτικά ο Υπουργός Υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











268