Ιωάννου: Η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα συμβάλει στον περιορισμό χρόνιων παθήσεων όπως οι ρευματοπάθειες


«Οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις είναι πολλέςκαι τα συμπτώματά τους ποικίλουν. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας περισσότεροι από 100 χιλιάδες ασθενείς με κάποιας μορφής ρευματική πάθηση και περίπου 35 χιλιάδες με Φλεγμονώδη Ρευματική Πάθηση».

Αυτά ανέφερε Παρασκευή στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για τη 19η Ετήσια Εβδομάδα Ρευματοπαθειών και Μυοσκελετικών Παθήσεων.

Ο κ. Ιωαννου σημείωσε ότι:

«Οι επιπτώσεις από την μη έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη θεραπείας επηρεάζουν όχι μόνο τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και τα συστήματα υγείας και την κοινωνία γενικότερα, ενώ λειτουργούν αποτρεπτικά για την ομαλή διαβίωση και εργασία των ρευματοπαθών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην Ευρώπη οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν το πιο συχνό αίτιο απουσίας από την εργασία, ενώ ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας.

Είναι πολύ σημαντικό και θα έχει πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία να αντιληφθούμε πως οι ρευματοπαθείς συμπολίτες μας έχουν τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες να εργαστούν και να προσφέρουν τόσο στην οικογένειά τους όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Εξάλλου, έχει αποδειχθεί πως οι πάσχοντες που είναι εργασιακά ενεργοί έχουν καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία τους».

Συνεχίζοντας ο Υπουργός υγείας επισήμανε τα εξής:

«Είναι για αυτό τον λόγο που οφείλουμε ως Πολιτεία να συνδράμουμε στις ενέργειες του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου, ώστε να διασφαλίσουμε πως τα άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις έχουν πρόσβαση τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στις απαραίτητες θεραπείες που τους επιτρέπουν να διαβιούν με αξιοπρέπεια.

Σε αυτό το εγχείρημα, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η εκ βάθρων μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας και η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας σε λίγες μόλις μέρες. Η εφαρμογή της 1ης φάσης του ΓεΣΥ θα συμβάλει κατά πολύ στη ρύθμιση και τον περιορισμό της εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως είναι οι ρευματοπάθειες. Η εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού θα επιτρέψει την ορθή παρακολούθηση των ασθενειών και την παροχή της κατάλληλης θεραπείας σε συνεργασία με τους Ειδικούς Ιατρούς».

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας ο κ. Ιωάννου είπε:

«Όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση που εφαρμόζεται, αναμένουμε ότι το πρώτο διάστημα της εισαγωγής του ΓεΣΥ θα παρουσιαστούν δυσκολίες, τις οποίες ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε. Στο πλευρό μας γνωρίζουμε πως έχουμε τόσο τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο όσο και την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, που διαχρονικά διατηρούν υποστηρικτική στάση και με τις υποδείξεις τους έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον σχεδιασμό του ΓεΣΥ και στην πορεία εφαρμογής του.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει τις προσπάθειες που διαχρονικά καταβάλλει ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου και στο μέτρο του δυνατό προωθούνται και επιλύονται τα ζητήματα που απασχολούν τους ρευματοπαθείς συνανθρώπους μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











306