Ιωάννης Λεοντίου: Οι ασθενείς παραμένουν περισσότερες μέρες σε υποστελεχωμένα νοσηλευτήρια


O Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαίων Iωάννης Λεοντίου σε δηλώσεις του στο ygeia – news αναφέρεται στην υποστελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και εξηγεί πως «οι ασθενείς σε υποστελεχωμένα νοσηλευτήρια έχουν μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο».

Επισημαίνει πως «ανάμεσα στους παθολογικούς ασθενείς, η μεγαλύτερη αναλογία φροντίδας από εγγεγραμμένους νοσηλευτές -σε ώρες κατά ημέρα- συνδέεται με μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο καθώς και μικρότερη συχνότητα επιπλοκών όπως κατακλίσεις, ουρολοιμώξεις, πνευμονία, καταπληξία, καρδιακή ανακοπή και αιμορραγία του πεπτικού». «Η σωστή στελέχωση των νοσηλευτικών τμημάτων συμβάλλει και στην επαγγελματική ικανοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού», προσθέτει.

Ο κ.Λεοντίου παρουσιάζει συγκεκριμένες εισηγήσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων:

  • Η αντικατάσταση του έμψυχου δυναμικού που αφυπηρετεί ή παίρνει άδεια μακράς διάρκειας να είναι άμεση (Οι διαδικασίες πρόσληψης- αντικατάστασης θα πρέπει να απλοποιηθούν και να γίνουν γρηγορότερες).
    • Αναδιαμόρφωση της σύνθεσης της ομάδας του ανθρώπινου δυναμικού όπως π.χ. αναλογίες νοσηλευτών/μαιών και βοηθών (Skill Mix & Task Shifting).
    • Διάθεση γραμματειακού προσωπικού και κλητήρα σε κάθε νοσηλευτικό/μαιευτικό τμήμα και περιορισμός σε αμιγώς νοσηλευτικές/μαιευτικές δραστηριότητες από τους νοσηλευτές και τις μαίες.
    • Εφαρμογή μεθόδων στελέχωσης και δεικτών στελέχωσης, (Έλεγχος επαρκούς στελέχωσης των τμημάτων).
    • Αξιοποίηση Προηγμένων Κλινικών Νοσηλευτών στο κλινικό χώρο.
    • Αξιοποίηση των Μαιών στην παρακολούθηση κυήσεων χαμηλού κινδύνου και διαμόρφωση συνθηκών για την προώθηση, υποστήριξη και διενέργεια φυσιολογικών τοκετών, αλλά και προώθησης του θηλασμού.

«Οι ενέργειες αυτές όχι μόνο αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του συστήματος υγείας βραχυπρόθεσμα, μειώνοντας το άμεσο κόστος, αλλά και μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας υγιής κοινωνίες», διευκρινίζει.

Ασφάλεια και υποστήριξη

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει πως «λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην ασφάλεια του ασθενούς και στα υποστηρικτικά περιβάλλοντα εργασίας θα πρέπει:

  • Οι υπάρχουσες τοπικές και εθνικές πολιτικές να εστιάζονται στις συνθήκες εργασίας.
  • Χρειάζεται να καθοριστούν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες για την αγορά, τη συντήρηση και τη χρήση ασφαλούς εξοπλισμού και μηχανισμών διάθεσης αποβλήτων στις δομές φροντίδας υγείας (π.χ. απόρριψη βελόνων).
  • Να υιοθετηθεί χρήση μετρήσιμων δεικτών οι οποίοι θα αξιολογούν τον βαθμό της παρεχόμενης νοσηλευτικής/μαιευτικής φροντίδας και τον τρόπο κατά τον οποίο οι νοσηλευτές και οι μαίες συνεισφέρουν στην ασφάλεια του ασθενή, στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και στο επαγγελματικό περιβάλλον.

«Σκοπός», διευκρινίζει, «δεν είναι η τιμωρία του προσωπικού αλλά η παροχή ή η αφαίρεση κινήτρων επιβράβευσης και η βελτίωση της προσφοράς».

Προώθηση νοσηλευτών και μαιών

Όπως επισημαίνει για να προωθηθεί η ανάπτυξη υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος θα πρέπει να υπάρχει:

  • Συνεχής προώθηση του νοσηλευτικού και μαιευτικού έργου και υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας.
  • Καθορισμός του πεδίου της νοσηλευτικής και μαιευτικής πρακτικής, έτσι ώστε οι νοσηλευτές και οι μαίες, άλλοι επιστήμονες και οι πολίτες να είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις στο επάγγελμα.
  • Κατοχύρωση της ασφαλείας στο περιβάλλον εργασίας.
  • Επιβράβευση δραστηριοτήτων οι οποίες καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος, μέσα από πρωτοβουλίες πρόσληψης και διατήρησης των νοσηλευτών και των μαιών.
  • Βελτίωση επιπέδων επικοινωνίας με περαιτέρω εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα επικοινωνίας συμπεριφοράς και διαχείρισης δύσκολων ασθενών ή συμβάντων.
  • Βελτίωση / διατήρηση καθαρού περιβάλλοντος εργασίας όπως π.χ. συχνοί έλεγχοι του αέρα και τακτική συντήρηση του συστήματος κλιματισμού.
  • Δημιουργία χώρων αναμονής για επισκέπτες / συγγενείς εντός και εκτός Νοσηλευτηρίου.
  • Βελτίωση των υπηρε­σιών Υγιεινής και Ασφάλειας και λήψη περεταίρω μέτρων για την προστασία των εργαζομένων (πχ καταπόνηση μυοσκελετικού συστήματος, επαγγελματική εξουθένωση, τραυματισμών, υψηλά επίπεδα θορύβου, επεισόδια βίας).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











376