Το ΙΝΓΚ στην εμπροσθοφυλακή κατά του ιού


Έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης του έναντι της κοινωνίας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου παραμένει στην εμπροσθοφυλακή της μάχης για αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και συστρατεύεται με την πολιτεία, συνδράμοντας στην μεγάλη προσπάθεια. Από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν η εξάπλωση του SARS-CoV-2 (COVID-19) στην πόλη Ουχάν στην Κίνα άρχισε να παίρνει διαστάσεις,  το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου και συγκεκριμένα το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας, με επικεφαλής τη διευθύντριά του, Καθ. Χριστίνα Χριστοδούλου κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να στήσει τον απαραίτητο μηχανισμό για τη διεξαγωγή μοριακής ανίχνευσης για τον κορωνοϊό. Έχοντας την απαιτούμενη τεχνολογία και τεχνογνωσία, το Τμήμα ήταν έτοιμο να μπει στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα. 

Έτσι πολύ γρήγορα καθορίστηκαν οι διαδικασίες και από τις αρχές Φεβρουαρίου, το εργαστήριο της Μοριακής Ιολογίας, το εργαστήριο αναφοράς για τον κορωνοϊό, άρχισε να διεξάγει τη μοριακή ανίχνευση σε συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, με βάση το ενδεδειγμένο πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). 

Στην αρχή τα δείγματα που έφθαναν στο ΙΝΓΚ ήταν περιορισμένα, ωστόσο μετά τον εντοπισμό των πρώτων δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις 9 Μαρτίου και έπειτα, όλα άλλαξαν. Τα δείγματα που έφθαναν στο εργαστήριο για εξέταση πολλαπλασιάστηκαν. Έτσι, από εκείνη την ημέρα, το εργαστήριο αναφοράς για τον κορωνοϊό του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας, δουλεύει ακατάπαυστα για τη διενέργεια όσο περισσότερων δειγμάτων για την ανίχνευση του κορωνοϊού γίνεται.  

Μέλημα του εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας είναι η άμεση και έγκυρη διεκπεραίωση των δειγμάτων που παραλαμβάνει για επεξεργασία, τα αποτελέσματα των οποίων κοινοποιούνται έγκαιρα στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, η οποία αυτή με τη σειρά της ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους. 

Ενώ για τη λειτουργία και διεξαγωγή των μοριακών εργαστηριακών εξετάσεων  για το COVID-19 από ιδιωτικά εργαστήρια, το ΙΝΓΚ είχε  αναλάβει τον αρχικό έλεγχο ποιότητας για την διεκπεραίωση της εν λόγω εξέτασης για τον κορωνοϊό σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.  

Καθοριστικό ρόλο παίζει και το προσωπικό του τμήματος Mοριακής Iολογίας, που από την πρώτη στιγμή ήταν στη διάθεση της πολιτείας να προσφέρει για το καλό των συνανθρώπων μας. Από την πρώτη στιγμή, το προσωπικό έδειξε πλήρη αφοσίωση για την διεκπεραίωση του εθνικού αυτού στόχου, της καταπολέμησης του κορωνοϊού. Λόγω του μεγάλου όγκου των δειγμάτων, το εργαστήριο έχει ενισχυθεί από επιπρόσθετο προσωπικό και εθελοντές από άλλα τμήματα του και όλοι μαζί εργάζονται με ένα κοινό στόχο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η χώρα μας από τη χειρότερη ίσως κρίση που έχει περάσει ποτέ, γιατί αφορά το μέγιστο αγαθό της υγείας, αφορά τον συνάνθρωπο μας, αφορά τον καθένα από εμάς. Τα άτομα αυτά εργάζονται νυχθημερόν, πέρα από κάθε αντιξοότητα, φόβο, κούραση, με υποδειγματικό ζήλο, πάθος και αφοσίωση γιατί όλοι τους αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











781