Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου: Σπουδές σε εργασιακό περιβάλλον


Συνέντευξη με την Προϊστάμενη του Γραφείου Εκπαίδευσης της Σχολής, Μαρία Λαγού

«Στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ) δεν προσφέρουμε μόνο ακαδημαϊκή εκπαίδευση, αλλά και βιώματα τα οποία μένουν και αναπτύσσονται σε όλη την πορεία του επιστήμονα» δηλώνει η Μαρία Λαγού, Προϊστάμενη του Γραφείου Εκπαίδευσης της Σχολής.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τα πλεονεκτήματα που έχουν οι φοιτητές της Σχολής, με κυριότερη τη δυνατότητα να φοιτούν σε ένα προηγμένο εργασιακό περιβάλλον, που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες από την πρώτη γραμμή των υγειονομικών υπηρεσιών και της έρευνας.

Πως θα χαρακτήριζες την εκπαιδευτική εμπειρία του φοιτητή ο οποίος θα ενταχθεί σε ένα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα της ΣΜΙΚ;

Μια Κινέζικη παροιμία η οποία λέει «Πες μου και θα ξεχάσω. Δείξε μου και ίσως να θυμάμαι. Κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω», εμπερικλείει ακριβώς αυτό το οποίο θα ζήσει ένας φοιτητής στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ), τη μεταπτυχιακή σχολή του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου.

Η ΣΜΙΚ και το Ινστιτούτο αντλώντας από την ιδιότητα του ΙΝΓΚ ως εργοδότη στην έρευνα, τις υπηρεσίες και την εκπαίδευση, έρχονται να προσφέρουν μια διαφορετική εκπαιδευτική εμπειρία σε Κύπριους και ξένους φοιτητές. Οι φοιτητές έχουν τη μοναδική ευκαιρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να συνεργαστούν με καταξιωμένους επιστήμονες στο χώρο της βιοϊατρικής έρευνας.  Τόσο οι μεταπτυχιακοί όσο και οι διδακτορικοί φοιτητές φιλοξενούνται στα εργαστήρια του ΙΝΓΚ, έχουν άμεση πρόσβαση σε ειδικευμένο εξοπλισμό και πραγματοποιούν την έρευνά τους υπό την επίβλεψη έμπειρου επιστημονικού προσωπικού, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Τα προγράμματα της ΣΜΙΚ είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που προσφέρουν στους φοιτητές την ευκαιρία μιας πρώτης εργασιακής εμπειρίας/προϋπηρεσίας σχετικής με το αντικείμενο των σπουδών τους. Απώτερος σκοπός είναι η καλύτερη αξιοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτούν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και η ομαλότερη μετάβαση τους, από το χώρο της προετοιμασίας τους,  στο χώρο της παραγωγής, των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Γιατί πέρα από τη θεωρία, υπάρχει και μια σωρεία από άλλα χαρακτηριστικά, που ένας φοιτητής θα χρειαστεί για να εξοπλίσει τον εαυτό του και να γίνει πιο ανταγωνιστικός! Όπως λέει και η  παροιμία «Κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω».

Ακόμη και εν καιρώ πανδημίας, όπου η φυσική παρουσία των φοιτητών στις εγκαταστάσεις είναι περιορισμένη, ο μικρός αριθμός νεοεισερχόμενων φοιτητών μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους φοιτητές μας την απαραίτητη καθοδήγηση και εκπαίδευση με σκοπό όλοι οι φοιτητές να έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν το ερευνητικό τους έργο στις εγκαταστάσεις του ΙΝΓΚ.

Πως έχει διαμορφωθεί το εκπαιδευτικό σκηνικό σε σχέση με τις αυξητικές τάσεις που παίρνει η ανεργία τα τελευταία χρόνια

Ζούμε σε εποχές που η εύρεση εργασίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη με προκλήσεις πολύ ιδιαίτερες. Η νέα γενιά επιστημόνων καλείται να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό που θα της εξασφαλίσει το κλειδί για την έναρξη μιας επιτυχημένης επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Η εκπαίδευση μπορεί να αποτελεί το διαβατήριο για το μέλλον αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή. Οι τάσεις της αγοράς απαιτούν επιστήμονες που πέραν των γνώσεων και της κατάρτισής τους, κατέχουν ταυτόχρονα ένα συνδυασμό προσόντων, εμπειρίας και καινοτόμων πρακτικών στο χώρο δραστηριοποίησής τους. Καθώς οι ευκαιρίες εργοδότησης είναι περιορισμένες, οι νέοι απόφοιτοι όλο και δυσκολεύονται να μετατρέψουν τη θεωρία σε πράξη.  Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τη σειρά τους καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή και να προσφέρουν την κατάρτιση και εξειδίκευση που χρειάζεται η αγορά εργασίας ώστε τα νέα ενθουσιώδη μυαλά να πρωταγωνιστήσουν. Για αυτό ακριβώς το λόγο ξεχωρίζει ένας απόφοιτος της ΣΜΙΚ, ο οποίος έχει συνάμα το μεταπτυχιακό του τίτλο σε συνδυασμό με εργασιακή εμπειρία.

Ποιες προκλήσεις συναντούν οι φοιτητές σε μεταπτυχιακό επίπεδο ως επιστήμονες-ερευνητές; Ποιες συμβουλές θα έδιδες στους φοιτητές που είναι ήδη στη Σχολή ή που σκέφτονται να κάνουν το επόμενο βήμα στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση της ΣΜΙΚ;

Η έρευνα μπορεί να είναι «μοναχική» πολλές φορές αλλά για να καταφέρεις να φτάσεις στο στόχο σου θα πρέπει να αξιοποιήσεις τη γνώση και την εμπειρία των γύρω σου. Θα πρέπει να βγεις από το “κουκούλι” του Πανεπιστημίου και να ανοίξεις τα φτερά σου στις ευκαιρίες. Μέσα από την πρακτική εξάσκηση θα μάθεις να συνυπάρχεις, να συνεργάζεσαι, να μοιράζεσαι, να ακούς, να εμπνέεις, να παθιάζεσαι, να παίρνεις πρωτοβουλίες, να σκοντάφτεις, να ξανασηκώνεσαι, να επιμένεις, να πετύχεις, να επηρεάσεις το αύριο!  Το μέλλον είναι στα δικά σου χέρια… εμείς θα σου δώσουμε τις πρώτες ύλες και εσύ θα το χτίσεις!

Η εργασιακή εμπειρία είναι αυτή που θα βοηθήσει τη σκέψη σου να ωριμάσει, θα μπορέσεις να κατανοήσεις την επιστημονική γνώση μέσα από την εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Θα ενημερωθείς για τις τάσεις της αγοράς και την εξέλιξη της έρευνας, θα αναπτύξεις επαγγελματική συνείδηση και σοβαρότητα, απαραίτητα χαρακτηριστικά τα οποία θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις στην αγορά εργασίας.

Σπουδάζοντας σε ένα εργασιακό περιβάλλον, θα μάθεις να αναγνωρίζεις τα προβλήματα και τις προκλήσεις, να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις και με κριτική σκέψη θα δίνεις άμεσες λύσεις. Θα εκτιμήσεις τη σημαντικότητα της ομαδικής εργασίας και των καλών εργασιακών σχέσεων, θα μάθεις όχι μόνο να βρίσκεις πληροφορίες αλλά και να αναλύεις τα δεδομένα, να παίρνεις ρίσκα, να χρησιμοποιείς την περιέργεια και το ανήσυχο σου πνεύμα προς αναζήτηση νέων ευκαιριών! Θα μάθεις να αξιοποιείς αποτελεσματικά το χρόνο σου, διατηρώντας ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή. 

Η εκπαίδευση εν καιρώ πανδημίας – καταστροφή ή νέες ευκαιρίες;

«O καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Είναι γεγονός ότι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρέθηκαν ξαφνικά στο επίκεντρο της πανδημίας και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν άμεσα πολλές προκλήσεις! Η πανδημία έφερε στην επιφάνια διάφορες αδυναμίες της κοινωνίας και των συστημάτων της αλλά ταυτόχρονα μας έδωσε και ένα τεράστιο μάθημα για το πως να είμαστε πιο ευέλικτοι, πως να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις αλλαγές, πως να προχωράμε μπροστά ακόμη και στα δύσκολα. Μπορεί η καθημερινότητά μας να έχει αλλάξει αλλά η ζωή δεν σταματά, γι’ αυτό αγαπητέ φοιτητή να βρίσκεσαι σε εγρήγορση και να μην τρομάξεις να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου. Το εκπαιδευτικό τοπίο προσαρμόζεται σε νέες τεχνολογίες και νέες πρακτικές, που τώρα θα σου δώσουν την ευκαιρία να διευρύνεις τους ορίζοντές σου ακόμη περισσότερο, να εμπλακείς σε έργα που προσφέρουν πραγματικά στην κοινωνία, να γίνεις μέλος της επόμενης γενιάς επιστημόνων.

Στη ΣΜΙΚ είμαστε πολύ περήφανοι για τους φοιτητές και τους απόφοιτούς μας! Βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας και παρά τις προκλήσεις, τον φόβο και την ανασφάλεια άδραξαν την ευκαιρία και μπήκαν στον αγώνα για την αντιμετώπιση της. Βοήθησαν στη στελέχωση του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας, προσφέροντας υπηρεσίες για τη διάγνωση του COVID-19 επί 24-ωρου βάσεως  από τις πρώτες κιόλας μέρες έξαρσης της πανδημίας στην Κύπρο, μια κίνηση η οποία αναμφισβήτητα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο βιογραφικό του καθενός, εντός και εκτός συνόρων.

Αυτός ο ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας στην Κύπρο, σίγουρα μάς έχει οδηγήσει όλους πολλές φορές στα όρια μας, αλλά συνάμα έχει προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στους νεαρούς μας επιστήμονες. Όσοι ασχολήθηκαν στο Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΓΚ έζησαν ένα χρόνο γεμάτο από εφόδια τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιρνε σε κάποιον αρκετά χρόνια δουλειάς για να τα αποκομίσει. Η πίεση χρόνου και η διαχείριση ενός τεράστιου όγκου δειγμάτων οδηγούν τον επιστήμονα στο να μάθει να διαχειρίζεται τις σωματικές και ψυχικές του αντοχές. Επαγγελματισμός, υπευθυνότητα,  ομαδικότητα, αλληλεγγύη μεταξύ συναδέλφων. Στη ΣΜΙΚ δεν προσφέρουμε μόνο ακαδημαϊκή εκπαίδευση, αλλά και βιώματα τα οποία μένουν και αναπτύσσονται σε όλη την πορεία του επιστήμονα.

Οι σπουδές στη ΣΜΙΚ βασίζονται σε πέραν των τριών δεκαετιών εμπειρίας του ΙΝΓΚ, του οποίου το Κράτος εμπιστεύεται τη γνώση, την εμπειρία και την εξειδίκευση, και το οποίο το Κράτος επικαλείται σε στιγμές κρίσης όσον αφορά την υγεία. Αυτή η εμπειρία και η γνώση, τροφοδοτούν τη Σχολή του Ινστιτούτου και τη νέα γενιά επιστημόνων, η οποία αναπτύσσεται από το 2012 με την ίδρυση της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Αν είσαι λοιπόν από αυτούς που θέλουν να βιώσουν μια διαφορετική εκπαιδευτική εμπειρία, μια εμπειρία εκπαίδευσης της νέας γενιάς επιστημόνων, συμπλήρωσε την αίτηση σου και ετοιμάσου για ένα ταξίδι ολιστικής μάθησης που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου.

Αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22

  • Μάστερ (MSc) προγράμματα (πλήρης και μερικής φοίτησης) στη Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική, Νευροεπιστήμη και Βιοϊατρική Έρευνα
  • Διδακτορικά (PhD) προγράμματα στη Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική και Νευροεπιστήμη

Υποτροφίες για φοιτητές Μάστερ και Διδακτορικών προγραμμάτων

Η ΣΜΙΚ παραχωρεί υποτροφίες σε όλους τους Διδακτορικούς φοιτητές της, για τα  χρόνια 2, 3 και 4 των σπουδών τους. Υποτροφίες παρέχονται σε Κύπριους και ξένους φοιτητές σε επίπεδο Μάστερ.

Για πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα της ΣΜΙΚ και την υποβολή αιτήσεων:

www.cing.ac.cy/csmm/    csmm@cing.ac.cy    Γραφείο Εκπαίδευσης 22 392840




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











905