Στον Πέτρο Πατσαλή το βραβείο Πάνος Ιωάννου του ΙΝΓΚ


 

Στον Πέτρο Πατσαλή, επιστήμονα/ερευνητή στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας με Διευθύντρια την Καθ. Μαρίνα Κλεάνθους και συνεργάτη στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, απονεμήθηκε το Βραβείο “Panos Ioannou” Junior Scientist Award, για το έτος 2019. 

Το 2018, ο Πέτρος βραβεύθηκε με το βραβείο Γιώργου Σταματογιαννόπουλου της Ελληνικής Εταιρίας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής. Επίσης,  έχει λάβει τρεις υποτροφίες για να παραστεί και να παρουσιάσει την ερευνητική του δουλειά στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής, όπου και είχε προταθεί δυο φορές ως φιναλίστ, η μία το 2019, για το Βραβείο Νέου Ερευνητή. «Με την εκπαίδευσή του στο εξωτερικό, αρχικά το 2013 και έπειτα το 2017, σε τεχνολογίες αιχμής στη γονιδιακή θεραπεία, ο Πέτρος συνέβαλε καθοριστικά  στη μεταφορά τεχνογνωσίας  στο Ινστιτούτο» ανέφερε ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού.  

Το 2019, ο Πέτρος δημοσίευσε τρία επιστημονικά άρθρα και έχει συμβάλει στη συγγραφή εννέα περιλήψεων οι οποίες παρουσιάστηκαν σε τοπικά και διεθνή συνέδρια, τρεις από τον ίδιο τον Πέτρο. Η έρευνά του επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη βελτιστοποιημένων και εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τη β-θαλασσαιμία, οι οποίες στοχεύουν την πιο συχνή μετάλλαξη που φέρουν οι ασθενείς με β-θαλασσαιμία στη χώρα μας. «Ως εκ τούτου, η ερευνητική δουλειά του Πέτρου θα άγγιζε την καρδιά του Πάνου Ιωάννου» υπέδειξε χαρακτηριστικά ο καθ. Φυλακτού και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής, ο Πέτρος έχει  αναπτύξει δύο διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η πρώτη  βασίζεται στην τεχνολογία προσθήκης γονιδίου και η δεύτερη στην τεχνολογία τροποποίησης του γονιδιώματος. Η αποτελεσματικότητα των δύο προσεγγίσεων έχει αποδειχθεί πειραματικά σε κύτταρα ασθενών, και τα συμπεράσματα των μελετών αυτών έχουν παρουσιαστεί σε αρκετά άρθρα, δύο από αυτά δημοσιευμένα στο διακεκριμένο και έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Haematologica. Αυτή τη στιγμή, και οι δυο θεραπευτικές προσεγγίσεις βελτιστοποιούνται και αξιολογούνται περαιτέρω προς την κλινική εφαρμογή τους.

Λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό η τελετή απονομής του βραβείου έγινε με περιορισμένους προσκεκλημένους και για το λόγο αυτό μεταδόθηκε διαδικτυακά. Παρούσα ήταν όπως πάντα η κ. Σωτηρία, αδερφή του Πάνου, για τον οποίο μίλησε με πολύ θερμά λόγια ο καθ. Φυλακτού. Είπε, τα εξής: «Πάνος καταγόταν από το χωριό Καλογρέα στην περιοχή Κερύνειας. Τη δεκαετία του 1980, και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Λονδίνο, ο Πάνος ξεκίνησε την καριέρα του, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στον τομέα της θαλασσαιμίας και συγκεκριμένα στο  πρόγραμμα πρόληψής της, με την εισαγωγή νέων τεχνικών. Τη δεκαετία του 1990, δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο μοριακής γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου όπου και εργάστηκε ως Ανώτερος Επιστήμονας μέχρι το 1997. Η δράση του Πάνου είχε καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη υπηρεσιών μοριακής διάγνωσης για τη Θαλασσαιμία όσο και στην ανάπτυξη έρευνας για την Θαλασσαιμία. Το 1997, ο Πάνος μετακόμισε στην Αυστραλία στο Murdoch Research Institute στη Μελβούρνη, όπου ίδρυσε μια νέα ερευνητική ομάδα για την ανάπτυξη θεραπειών για τη Θαλασσαιμία όπως και για άλλες ασθένειες. Τον Απρίλιο του 2005 χάσαμε τον Πάνο σε ηλικία μόλις 54 ετών, από την επάρατη νόσο... Ο Πάνος είναι χαραγμένος στην μνήμη μας για το έντονο πάθος και την αφοσίωσή του προς την επιστήμη και την έρευνα…

Ως ένδειξη εκτίμησης και τιμής στην μνήμη του Πάνου, ένα χρόνο αργότερα, το 2006, το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, δημιούργησε το Βραβείο “Panos Ioannou” Junior Scientist Award με σκοπό να απονέμεται, έπειτα από επιστημονική αξιολόγηση, στον επιστήμονα ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στην επιστήμη, και κυρίως στην έρευνα, μέσω της δουλειά του στο Ινστιτούτο.

Από τότε, έχουν βραβευθεί αρκετοί νέοι επιστήμονες, γεγονός που αποδεικνύει το πάθος της νέας γενιάς να συμβάλει και να προσφέρει μέσα από την έρευνά τους». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1187