O δεκάλογος +1 της COVID-19:


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ*

O δεκάλογος +1 της COVID-19:

1)     COVID-19 είναι η νόσος που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. COVID σημαίνει COrona VIrus Disease, και το 19 προκύπτει ότι αυτό το strain κορωνοϊού εμφανίστηκε το 2019. SARS σημαίνει Severe Acute Respiratory Syndrome και στο παρελθόν υπήρξε ο SARS-1 με άλλα χαρακτηριστικά.

2)      Βασικές αρχές μοριακής βιολογίας: H μέθοδος μοριακής ανίχνευσης PCR (Polymerase Chain Reaction) είναι μια ευαίσθητη τεχνική που ανιχνεύει συγκεκριμένες αλληλουχίες. Δηλαδή όταν λέμε ότι κάποιος είναι θετικός στον SARS-CoV-2, αυτή η τεχνική εντοπίζει αλληλουχίες που βρίσκονται ΜΟΝΟ σε αυτόν τον ιό και όχι σε οποιονδήποτε άλλο ιό/ κορωνοϊό. Λάθος μπορεί να γίνει όπως και παντού, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι αναγνώρισης του λάθους.

3)      Το να είσαι θετικός στον SARS-CoV-2 και να είσαι ασυμπτωματικός, δεν σημαίνει αυτόματα ότι νοσείς από την COVID-19 διότι δεν έχει εκδηλωθεί η νόσος. Δυστυχώς όμως λόγω μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού, μπορεί να επιμολύνεις έναν συνάνθρωπο σου που να ανήκει σε ευάλωτες ομάδες και αυτός να νοσήσει με δυσάρεστα αποτελέσματα.

https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/latest-evidence/transmission

4)      Είναι το ίδιο όταν είσαι επιμολυσμένος με τον ιό HIV: Δεν σημαίνει ότι αυτόματα εκδηλώνεις AIDS, αλλά μπορείς να μεταδώσεις τον ιό αν δεν λάβεις τα μέτρα σου. Επίσης, επειδή δεν γνώρισες κάποιον μέχρι τώρα με AIDS δεν σημαίνει πως ο ιός HIV δεν υπάρχει!

5)      Ανοσία από τον ιό: Σύμφωνα με το διεθνές Center of Disease Control, η ανοσία με αντισώματα που επίκειται μετά την επιμόλυνση με τον SARS-CoV-2, δυστυχώς φαίνεται να είναι βραχύβια, της τάξης των 3 μηνών.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/quarantine.html

6)      Οπότε η μόνη λύση είναι το εμβόλιο (vaccine): H Astrazeneca και το Oxford University αυτή την στιγμή είναι μπροστά σε αυτό τον αγώνα και ήδη σε συνεννόηση με την ΕΕ. Αν το εν λόγω εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό (δηλαδή να επάγει χυμική ή/και κυτταρομεσολαβητική ανοσία με δημιουργία λεμφοκυττάρων ανοσολογικής μνήμης) και παράλληλα να είναι και ασφαλές τότε ναι, οι συγκεκριμένοι κολοσσοί θα κερδίσουν πολλά. Στον αντίποδα όμως τι θα χάσουν αν εγκριθεί το εμβόλιο και κάτι πάει Χ? ΤΑ ΠΆΝΤΑ!!! Οπότε δεν θα πουλήσουν απλά για να πουλήσουν. Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις και shortcuts.

https://www.thetimes.co.uk/article/astrazeneca-rejects-trump-shortcut-for-coronavirus-vaccine-9lt9nxf7r?fbclid=IwAR0JFhX7xTa4SCqMPsp2Lt3cSwzATC9TlC5IE4dm5ijVIwmHDNWI2Y3JsEI

7)      Mortality rate ή ρυθμός θνησιμότητας: Βάση της έγκυρης ιστοσελίδας worldometer, αλλά και ενός από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά διεθνώς το Lancet, η θνησιμότητα παγκοσμίως φαίνεται να κινείται μεταξύ 3.4-3.6%.

https://www.worldometers.info/coronavirus/

https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30243-7/fulltext

8)      Σε σχέση με τον κοινό ιό της γρίπης: Δυστυχώς οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ – WHO), η ετήσια θνησιμότητα του ιού της γρίπης μπορεί να ακουμπά μέχρι τις 650000 διεθνώς.

 https://www.who.int/mediacentre/news/statements/2017/flu/en/

Ο νέος κορωνοϊός μέχρι τώρα, έχει επιφέρει φέτος τον θάνατο πέραν των 830000 ανθρώπων και ακόμα είμαστε στον Αύγουστο.

 https://www.worldometers.info/coronavirus/

9)      Στις ΗΠΑ οι συγκρίσεις είναι ακόμα πιο ξεκάθαρες: Μέσα σε 6 μήνες, από Οκτώβρη μέχρι Μάρτη, ο ιός της γρίπης μόλυνε μέχρι και 56000000 ανθρώπους και επέφερε τον θάνατο σε μέχρι 62000 (0.11%).

https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

Αντίστοιχα, μέσα σε 6 μήνες από Μάρτη μέχρι Αύγουστο ο νέος κορωνοϊός επιμόλυνε πέραν των 6000000, και επέφερε τον θάνατο σε πέραν των 183000  ανθρώπων (3.05%).

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

Βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι οι αριθμοί για τον ιό της γρίπης περιλαμβάνουν ανοιξιάτικους και χειμερινούς μήνες, ενώ για τον νέο κορωνοϊό περιλαμβάνουν ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες όπου η μετάδοση και θνησιμότητα είναι χαμηλότερη.

https://www.kcl.ac.uk/news/covid-19-worse-in-colder-weather

Αν αφαιρέσουμε και τους ασυμπτωματικούς τότε αντιλαμβάνεστε πόσο ψηλότερα θα ανέβει το ποσοστό θνησιμότητας. Σύγκριση με καρκίνο, καρδιακά, ατυχήματα, φυσικά αίτια, πείνα δεν μπορεί να γίνει, διότι εδώ μιλάμε για μεταδιδόμενη ασθένεια.

10)   Όσον αφορά την χρήση μάσκας απλώς να αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία. Τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιώ σχεδόν επί καθημερινής βάσης την χειρουργική μάσκα στον εργασιακό μου χώρο επί ώρες. Διαβεβαιώ ότι δεν έχω πάθει τίποτα από όλα αυτά που αναμεταδίδονται από τα fake news.

10+1) Άφησα τις θεωρίες συνομωσίας (conspiracy theories) για το τέλος. Δεν μπαίνω καν στον κόπο να συζητήσω περί σύνδεσης 5G και COVID-19, περί κατευθυνόμενης επιδημίας, περί αντίχριστου, περί ανθρώπινης δημιουργίας του ιού για μείωση πληθυσμού και περί high tech chips στην μάσκα ή στο εμβόλιο για να μας ελέγχει ο Bill Gates ή ο οίκος Rockefeller ή το (οποιοδήποτε) κράτος. Απλά αφήνω ένα άρθρο γραμμένο στην ιστοσελίδα του King’s College London που αναλύει αυτά τα conspiracy theories. Από το King’s πήρα και το μάστερ μου στην Ανοσολογία, και ίσως γι’ αυτό να μην μπορώ να φτάσω το επίπεδο των ειδήμονων του koutsimaria.blog και των απόφοιτων του Facebook που το «έχουν ψάξει καλά» το θέμα.

https://www.kcl.ac.uk/investigating-the-most-convincing-covid-19-conspiracy-theories

*Βιολόγος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2010