Μυο-μικροRNA στα εξωσώματα


ΤΗΣ ΣΤΑΛΩΣ ΜΥΤΙΔΟΥ*

Τα εξωσώματα είναι μια κατηγορία εκκρινόμενων οργανιδίων (εξωκυτταρικά κυστίδια), τα οποία παράγονται από όλους τους τύπους κυττάρων και περιέχουν εξειδικευμένο μοριακό φορτίο. Τα εξωσώματα απελευθερώνονται από τα κύτταρα και χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ κυττάρων που ανήκουν είτε στο ίδιο είτε σε διαφορετικό όργανο ενός ζωντανού οργανισμού. Το είδος αυτών των εξωκυτταρικών κυστιδίων εκκρίνεται κάτω από φυσιολογικές ή παθολογικές συνθήκες και μεταφέρει μεταξύ άλλων, πρωτεΐνες και μικροRNAs (microRNAs), τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία των κυττάρων που θα τα λάβουν. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι τα μυϊκά κύτταρα σε καλλιέργεια απελευθερώνουν εξωσώματα, που εσωκλείουν μικροRNAs εξειδικευμένα για την μυϊκή ανάπτυξη και λειτουργία (myomiRs, μυο-μικροRNAs). Επίσης, εξωσώματα που περιέχουν αυτά τα εξειδικευμένα μικροRNAs έχουν βρεθεί αυξημένα στο αίμα ασθενών με  μυοτονική δυστροφία τύπου 1 (DM1). Στόχος της μελέτης αυτής ήταν η περαιτέρω διερεύνηση της έκκρισης εξωσωμάτων που περιέχουν τα μυο-μικροRNAs από σκελετικούς μύες και η εκτίμηση του ρόλου τους στη διακυτταρική επικοινωνία μεταξύ γειτονικών σκελετικών μυών.

Σε αυτή την έρευνα αποδεικνύεται για πρώτη φορά ότι πέντε διαφορετικοί σκελετικοί μύες από υγιή εργαστηριακά ποντίκια εκκρίνουν εξωσώματα που περιέχουν τα 4 μυϊκά μικροRNA miR-1, miR-133a, miR-133b και miR-206. Ειδικότερα, στην έρευνα αυτή δείχνουμε ότι η διαδικασία «πακεταρίσματος» των μυο-μικροRNAs μέσα στα εξωσώματα σχετίζεται με τον τύπο των μυϊκών ινών που αποτελούν τους σκελετικούς μύες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εξωγενής μείωση των επιπέδων των μυο-μικροRNAs, miR-133a και miR-133b, σε ένα συγκεκριμένο μυ του ποδιού (πρόσθιος κνημιαίος μυς) σε υγιή ποντικό προκάλεσε μείωση των επιπέδων των ίδιων μυο-μικροRNAs σε άλλους τέσσερεις γειτονικούς μύες (μακρός εκτείνων τους δακτύλους μυς, πελματικός μυς, γαστροκνήμιος μυς και τετρακέφαλος μυς), καθώς και στα εξωσώματα που κυκλοφορούσαν στο αίμα.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι τα εξωσώματα που απελευθερώνονται από τους σκελετικούς μύες περιέχουν εξειδικευμένο φορτίο, τα 4 μυο-μικροRNAs, εκ των οποίων ένα μέρος τους χρησιμοποιείται για μεταφορά βιο-πληροφορίας σε γειτονικούς μύες ή καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος, πιθανόν για να φτάσουν σε πιο απομακρυσμένους ιστούς. Αυτά τα ευρήματα αποτελούν σημαντικές πληροφορίες για νέες κυτταρικές οδούς, οι οποίες εμπλέκονται στη φυσιολογική μυϊκή δραστηριότητα.

*Διδακτορική φοιτήτρια στον Κλάδο Μοριακής Ιατρικής
Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου 
Τμήμα Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1373