ΙΝΓΚ: Στον Παύλο Φανή το βραβείο Panos Ioannou Award


Στις 14 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 14η τελετή απονομής του βραβείου Panos Ioannou Junior Scientist Award, στην μνήμη του επιστήμονα Δρα Πάνου Ιωάννου, ο οποίος υπήρξε Ανώτερος Επιστήμονας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. 

Θέλοντας να τιμήσει την μνήμη και το έργο του Πάνου, ο οποίος πέθανε το 2005, το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου θέσπισε το Βραβείο Panos Ioannou Junior Scientist Award με σκοπό να απονέμεται, έπειτα από επιστημονική αξιολόγηση, σε ένα νέο επιστήμονα, ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στην επιστήμη, και κυρίως στην έρευνα, μέσω της δουλειάς του στο Ινστιτούτο. Από το 2006 μέχρι σήμερα, έχουν βραβευθεί αρκετοί νέοι επιστήμονες, γεγονός που αποδεικνύει το πάθος της νέας γενιάς να συμβάλει και να προσφέρει μέσα από την έρευνά τους.

Για το 2020 το βραβείο απονεμήθηκε στον Παύλο Φανή, του Τμήματος Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας, με Διευθυντή τον Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού. Ο Παύλος είναι Associate Scientist στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας και Associate Faculty στη Σχολή του Ινστιτούτου. Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας και η έρευνα του για την οποία βραβεύτηκε έχει να κάνει με την εφηβεία και τις διαταραχές της, η οποία έχει φέρει σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα. 

Στην εκδήλωση απονομής του βραβείου παρέστη όπως πάντα, η αδελφή του αλησμόνητου Πάνου, κ. Σωτηρία. 

Ποιος ήταν ο Πάνος
Ο Πάνος καταγόταν από το χωριό Καλογρέα στην περιοχή Κερύνεια. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Λονδίνο, τη δεκαετία του 1980, ο Πάνος ξεκίνησε την καριέρα του στον τομέα της θαλασαιμίας, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο ιδιαίτερα στο πρόγραμμα πρόληψης της θαλασσαιμίας, με την εισαγωγή νέων τεχνικών. Τη δεκαετία του 1990, ο Πάνος δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο μοριακής γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου όπου και εργάστηκε ως Ανώτερος Επιστήμονας μέχρι το 1997. Να σημειώσω εδώ ότι, η δράση του Πάνου είχε καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη υπηρεσιών μοριακής διάγνωσης για τη θαλασσαιμία όσο και στην ανάπτυξη έρευνας για τη θαλασσαιμία. Το 1997, ο Πάνος μετακόμισε στην Αυστραλία στο Murdoch Research Institute στη Μελβούρνη, όπου ίδρυσε μια νέα ερευνητική ομάδα για την ανάπτυξη θεραπειών για τη θαλασσαιμία όπως και για άλλες ασθένειες. Σε ηλικία μόλις 54 ετών, τον Απρίλιο του 2005, ο Πάνος έφυγε νικημένος από την επάρατη νόσο. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1166