Η Κύπρος στον αγώνα κατά του Αλτσχάιμερ


Το Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής συμμετέχει στην παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια

Ποσοστό περίπου 5% των ατόμων πάνω από την ηλικία των 65 ετών και 20% πάνω από τα 80 χρόνια υπολογίζεται ότι επηρεάζεται από τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer), σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι προοδευτική, νευροεκφυλιστική ασθένεια (όπου καταστρέφονται σταδιακά τα κύτταρα του εγκεφάλου) της οποίας το αρχικό και κύριο σύμπτωμα είναι μια συνεχώς επιδεινούμενη διαταραχή της μνήμης. Ευθύνεται επίσης για το 50% περίπου των περιστατικών άνοιας, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις λειτουργίες του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς.

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα διεξάγει ερευνητική δραστηριότητα για τον καθορισμό της παθοφυσιολογίας της νόσου με σκοπό την δημιουργία αποτελεσματικής θεραπείας. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) με τα δικά του ερευνητικά προγράμματα. Στο Ινστιτούτο λειτουργεί για περισσότερο από 25 χρόνια κλινική άνοιας όπου παραπέμπονται ασθενείς με διαταραχές μνήμης για αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία. Επιπλέον ασχολείται με εξειδικευμένες έρευνες σχετικά με την άνοια και συγκεκριμένα την νόσο Αλτσχάιμερ. Διενήργησε κλινικές μελέτες με νέα θεραπευτικά φάρμακα, μελέτησε την επιδημιολογία της νόσου στην Κύπρο, και μέσω της μεταπτυχιακής του Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, γίνονται μελέτες σε μοντέλα ποντικιών που αναπτύσσουν την νόσο σε σχέση με την παθοφυσιολογία της στο κυτταρικό επίπεδο του εγκεφάλου. Παλαιότερα διενεργήθηκε διδακτορική διατριβή αναφορικά με την επιβάρυνση των φροντιστών των ασθενών με άνοια. Συμμετέχει επίσης ενεργά στην Πολυθεματική Επιτροπή για την άνοια που συντονίζει υπηρεσίες και θεραπείες σε ασθενείς.

Για να βοηθηθεί τόσο ο ασθενής όσο και η οικογένειά του έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως αλλά και στην Κύπρο σύνδεσμοι στήριξης. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος δραστηριοποιείται ήδη εδώ και πολλά χρόνια και παρέχει σημαντική βοήθεια τόσο στους ασθενείς όσο και στους φροντιστές. Έχουν δημιουργηθεί κέντρα ημέρας όπου οι ασθενείς με αρχικά στάδια της νόσου μπορούν να περάσουν λίγες ώρες και να αποδεσμεύσουν τους συγγενείς τους για να ασχοληθούν με σημαντικές τους υποθέσεις αλλά και να υποβληθούν οι ίδιοι οι ασθενείς σε συστηματική ψυχοκοινωνική θεραπεία, φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1143