Φυσιοθεραπεία ασθενών με COVID-19


ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΡΟΚΟΥ MSc*

Ο Covid-19 αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορωνoϊού που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία το Δεκέμβριο του 2019. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις στα ήπια συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται πονόλαιμος, πυρετός, βήχας κ.α. Ορισμένοι άνθρωποι όμως μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα όπως πνευμονία και δυσχέρεια στην αναπνοή αλλά και νευρολογικές επιπλοκές όπως νευροπάθεια (π.χ. Guillain-Barré), εγκεφαλίτιδα, μυελίτιδα κ.α.  Στις σοβαρές επιπτώσεις του ιού, η φυσιοθεραπευτική παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας στα αρχικά στάδια της αλλά και στην πορεία της αποκατάστασης για τα άτομα που αναρρώνουν.

Citation for picture: Apokatastasi COVID-19 fisikotherapeia. Retrieved online by virus.com.gr on 8/12/21. APOKATASTASH-COVID-19-FYSIKOTHERAPEIA.jpg (736×428) (virus.com.gr)

Ο Covid-19 έχει κατ’ επέκταση αντίκτυπο και στον τομέα της Νευρολογικής Φυσιοθεραπείας καθώς καθιστά επιβλητική τη διαχείριση ασθενών με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις που έχουν ή διατρέχουν κίνδυνο για τη μόλυνση ή που έχουν ήδη προσβληθεί και αναρρώνουν. Τα άτομα αυτά αποτελούν ομάδα του πληθυσμού με υψηλό ρίσκο και κίνδυνο προσβολής από τον ιό είτε λόγω βαριάς φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. ανοσοκατασταλτικά φάρμακα) είτε βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού και χρήζουν ακόμη μεγαλύτερης προσοχής από το γενικό πληθυσμό. Για το λόγο αυτό κρίνεται σημαντική και ζωτική η σωστή και άμεση αντιμετώπιση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την πιο επιθυμητή έκβαση από μια τέτοια κατάσταση,

Η αναπνευστική φυσιοθεραπεία συμβάλει στη διαχείριση της αναπνευστικής δυσχέρειας και στη σταδιακή ανάκτηση της φυσιολογικής αναπνευστικής λειτουργίας. Οι φυσιοθεραπευτές του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) στα πλαίσια των υπηρεσιών τους προς τους ασθενείς του ΙΝΓΚ συμβάλουν στη βελτίωση της κλινικής τους εικόνας έχοντας ως στόχους:

  • Τη δημιουργία προσαρμοσμένων προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης που στοχεύουν στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού, στη μείωση του άγχους και αύξησης ενέργειας.
  • Την κινητοποίηση και υποβοήθηση της απόχρεμψης των εκκρίσεων (πτυέλων).
  • Τη διατήρηση και βελτίωση της ισχύος των αναπνευστικών μυών.
  • Τον έλεγχο και τη μείωση της δύσπνοιας και του έργου της αναπνοής, μέσα από θέσεις ανακούφισης και τεχνικές χαλάρωσης καθώς και επανεκπαίδευση του αναπνευστικού πρότυπου διδάσκοντας τον σωστό τρόπο της αναπνοής.
  • Τον καλύτερο έλεγχο της αναπνοής, όπως με συνειδητή χαλάρωση και διαφραγματική αναπνοή.
  • Τη βελτίωση των λειτουργικών ικανοτήτων (όπως διεξαγωγή καθημερινών δραστηριοτήτων) και της ποιότητας ζωής.

Συστήνεται επίσης τακτικά σύντομα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης τα οποία θα μπορούν να περιλαμβάνουν τις πιο κάτω ασκήσεις ανάμεσα από πολλές άλλες πάντα με επίβλεψη από το φυσιοθεραπευτή:

  • άρση από καθιστή σε όρθια θέση
  • επί τόπου βάδιση
  • ανέβασμα σκαλιών
  • περπάτημα στις «μύτες» των ποδιών
  • περπάτημα στις φτέρνες
  • στήριξη στο ένα πόδι
  • κ.α.

Γενικό συμπέρασμα: Όσο πιο δραστήριος και ενεργός είναι ο ασθενής τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η μυϊκή δύναμη αλλά και η επιθυμητή φυσική του κατάσταση και αυτό αποτελεί το στόχο και σκοπό της αναπνευστικής φυσιοθεραπείας.

Βιβλιογραφία:

  1.  Mark A.E, Laura B., Bhagteshwar S., Suzannah L., Benedict D.M, Ava E., Rachel K., Sylviane D., Jim S., Tom S., Neurological associations of COVID-19. The Lancet Neurology, Volume 19, Issue 9, 767-783 (2020). ISSN 1474-4422. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(20)30221-0.
  2.  Needham, E.J., Chou, S.HY., Coles, A.J. et al. Neurological Implications of COVID-19 Infections. Neurocrit Care 32, 667–671 (2020). https://doi.org/10.1007/s12028-020-00978-4
  3.  Wang H-Y, Li X-L, Yan Z-R, Sun X-P, Han J, Zhang B-W. Potential neurological symptoms of COVID-19. Therapeutic Advances in Neurological Disorders (2020). doi:10.1177/1756286420917830.

*Φυσιοθεραπεύτρια
Μονάδα Φυσιοθεραπείας ΙΝΓΚ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1378