Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής: Έτοιμοι να παράσχουμε κάθε βοήθεια για την έρευνα του Ελεγκτή


«Η νέα μέθοδος για τη μη επεμβατική διάγνωση του Συνδρόμου Ντάουν είναι μια παγκόσμια ανακάλυψη που έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με μεγάλες προεκτάσεις και οφέλη στον τομέα της υγείας. Η ανακάλυψη έγινε κατορθωτή και με υψηλές χρηματοδοτήσεις, που το Ινστιτούτο και οι ερευνητές του, πέτυχαν να εξασφαλίσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτά αναφέρει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το 2014, και σε σχέση με τα ζητήματα που προκύπτουν από την εμπορική εκμετάλλευση της ανακάλυψης για νέα μη επεμβατική μέθοδο για τη διάγνωση του Συνδρόμου Ντάουν.

«Τέτοιες ανακαλύψεις διεθνώς, αναφέρει, αξιοποιούνται σε ό,τι αφορά στην εμπορική τους εκμετάλλευση, από εταιρείες που δημιουργούνται ειδικά από τα επιστημονικά ιδρύματα και όχι από τα ιδρύματα τα ίδια. Αυτό γίνεται για να επιτευχθεί η απαραίτητη εμπορική τεχνογνωσία, να μπορούν να αντληθούν επιπλέον κεφάλαια ή να συναφθούν εμπορικές συμφωνίες, αλλά και να αποφεύγονται αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση ανεπιτυχούς εκμετάλλευσης. Πρακτική που εφαρμόζεται σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο ακόμη, και η οποία προβλέπεται από τον περί Διπλωματών Ευρεσιτεχνίας Νόμος, Ν.16(Ι)/98, είναι οι εφευρέτες να έχουν δικαίωμα για δίκαια αμοιβή και όφελος από την ανακάλυψή τους».

Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην περίπτωση αυτή εφαρμόστηκε ο ειδικός κανονισμός για δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας του Ινστιτούτου, ο οποίος έχει λάβει έγκριση από το Γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων και έχει αξιολογηθεί θετικά από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Με βάση τα πιο πάνω, διευκρινίζεται, το τότε ΔΣ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου δημιούργησε την εταιρεία NIPD Genetics Ltd εξασφαλίζοντας για το ίδιο και τους εφευρέτες τόσο την ιδιοκτησία, όσο και τα πιθανά οικονομικά οφέλη. Επιπρόσθετα από τη συμμετοχή στην εταιρεία ως μεγαλομέτοχος, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου θα λαμβάνει 1% από τις πωλήσεις του προϊόντος».

Είναι προφανές, συνεχίζει, ότι η ευρεσιτεχνία αποτελεί ιδιοκτησία του Ινστιτούτου και των εφευρετών, μέσω των μετοχών που διαθέτουν. Η αντίληψη που έχει δημιουργηθεί ότι το μόνο όφελος του Ινστιτούτου προέρχεται από το 1% των μεικτών εσόδων που έχει εξασφαλίσει είναι ολότελα λανθασμένη. Αντιλαμβανόμαστε, επισημαίνει, ότι ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας επιθυμεί τη διερεύνηση της φιλοσοφίας και της διαδικασίας με βάση την οποία λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις και θεσπίστηκαν οι κανονισμοί πριν από πέντε χρόνια.

Το νυν Δ.Σ. και η διεύθυνση του Ινστιτούτου δηλώνουν έτοιμοι να παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή, έχοντας πάντα ως γνώμονα τη διαφάνεια και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, τονίζοντας πως «το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου παραμένει προσηλωμένο να συνεχίζει να εργάζεται μέσα από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του και να καινοτομεί μέσα από τα ερευνητικά του προγράμματα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και το γενικότερο καλό της χώρας μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











550