Ημερίδα «Οξυγονοθεραπεία» και ΠΑΣΥΝΜ


ΤΗΣ ΣΚΕΥΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ*

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεπιστημονική Ημερίδα «Οξυγονοθεραπεία», που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016, στην Κυπερούντα. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας της Πνευμονολογικής - Φυματιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κυπερούντας, του Τομέα Προηγμένης Νοσηλευτικής Πρακτικής του Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΤοΠΝοΠ - ΠΑΣΥΝΜ), της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, και του Ινστιτούτου Μελέτης της Βαριάς Νόσου (Ελλάδα).

Την Ημερίδα, για την οποία είχε εκ των προτέρων καθοριστεί περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, παρακολούθησαν 130 επαγγελματίες υγείας, νοσηλευτές και γιατροί από όλη την Κύπρο, τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Την επιστημονική συνδρομή τους στην Ημερίδα, μέσω των εισηγήσεών τους, κατέθεσαν διακεκριμένοι για το έργο και την προσφορά τους στα δρώμενα της υγείας, επιστήμονες επαγγελματίες υγείας από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Επί του πρακτέου, αναδείχθηκαν οι ιδιαιτερότητες του αναπνευστικού συστήματος σε έτερες κλιματολογικές συνθήκες, καθώς και η χρηστή διαχείριση της οξυγονοθεραπείας ως παρέμβαση, τόσο σε οξείες απειλητικές για τη ζωή, όσο και σε χρόνιες κλινικές καταστάσεις, προς διασφάλιση του βέλτιστου αποτελέσματος. Υπογραμμίστηκαν, εκ του παραλλήλου, οι σύγχρονες απαιτήσεις για ασφαλή, ποιοτική και οικονομικά αποδοτική διαχείριση των αναπνευστικών παθήσεων σε σχέση με την οξυγονοθεραπεία, τόσο σε κλινικό, όσο και σε οργανωσιακό επίπεδο. Επιπρόσθετα, εκπονήθηκε κλινικό εργαστήρι με θέμα τον Μη Επεμβατικό Μηχανικό Αερισμό και τις κλινικές του εφαρμογές κατεξοχήν από Νοσηλευτές Προηγμένης Νοσηλευτικής Πρακτικής (ΝΠΠ), όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για συζήτηση, πρακτική εφαρμογή και περαιτέρω εξοικείωση με το αντικείμενο.

Η διεπιστημονική προσέγγιση της Ημερίδας, έγκειται στην αναγνώριση αφενός, ότι την ολιστική φροντίδα του ατόμου, με τις σύνθετες πολύπλοκες ανάγκες απότοκες της νόσου του, δεν δύναται να την αντιμετωπίσουν λυσιτελώς, οι προσπάθειες ενός και μόνο κλάδου επαγγελματιών υγείας, αλλά οι προσπάθειες μιας ομάδας επαγγελματιών από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, που θα διέπεται από ισοτιμία, αμοιβαία συμπλήρωση και κοινούς στόχους. Αφετέρου, με γνώμονα τα ειρημένα, υιοθετεί τις διεθνείς συστάσεις, που αφορούν στην ένταξη νέων ενισχυμένων επαγγελματικών ρόλων, όπως η Προηγμένη Νοσηλευτική Πρακτική, ενισχύοντας περαιτέρω τον σκοπό και τους στόχους του ΤοΠΝοΠ – ΠΑΣΥΝΜ, που εστιάζονται στην αναγνώριση και ουσιαστική αξιοποίηση του ρόλου του ΝΠΠ από την Πολιτεία, για αποτελεσματικότερη διαχείριση των σύγχρονων πολύπλοκων θεμάτων της φροντίδας.

Συμπερασματικά, η Ημερίδα απετέλεσε έμπρακτη υλοποίηση της προσπάθειας για συνεργατική, συλλογική δράση των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η προσδοκώμενη επέκταση κι επικαιροποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας ως προς τη δέουσα, αποτελεσματική και ποιοτική διαχείριση των ασθενών, που χρήζουν οξυγονοθεραπείας, με βάση τα τρέχοντα τεκμηριωμένα δεδομένα. Συγχρόνως, τα συμπεράσματα της Ημερίδας παραπέμπουν στην υιοθέτηση εφάμιλλης προσέγγισης κι εκπόνηση παρόμοιας φύσης δραστηριοτήτων από τους Κύπριους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί το αντιφατικό προσδοκώμενο δίπτυχο της βελτίωσης της ποιότητας σε πλαίσιο αυστηρών δημοσιονομικών περικοπών, προς όφελος των πολιτών.

Η παρούσα εκπαιδευτική δραστηριότητα, εντάσσεται στην ευρύτερη κινητοποίηση του ΤοΠΝοΠ – ΠΑΣΥΝΜ, που αποσκοπεί στην προώθηση, στην εδραίωση και στη θεσμική κατοχύρωση του ρόλου του ΝΠΠ στην Κύπρο. Ο ΤοΠΝοΠ – ΠΑΣΥΝΜ πέραν της παρούσας, δραστηριοποιείται ενεργά εν μέρει στον τομέα της έρευνας, με εκπόνηση κατεξοχήν καίριων παρεμβάσεων, που άπτονται στην άμεση αναπλήρωση κενών ή/και επίλυση κλινικών θεμάτων, σε συνεργασία με ακαδημαϊκό και κλινικό χώρο. Επιπρόσθετα, επενδύει ιδιαίτερα στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας σε νοσηλευτικό και διεπιστημονικό επίπεδο, με εκπόνηση σεμιναρίων και εργαστηρίων τεκμηριωμένης πρακτικής από τους ΝΠΠ, καθώς και στην εφαρμοσμένη πρακτική των ενισχυμένων γνώσεων και δεξιοτήτων τους τόσο στο ακαδημαϊκό, όσο και στο κλινικό πεδίο.

Ο ΤοΠΝοΠ – ΠΑΣΥΝΜ, ως εκ των διοργανωτών, απευθύνει τις θερμότερες των ευχαριστιών του, σε όσους συνέβαλαν άμεσα κι έμμεσα στην επιτυχή διεξαγωγή της Ημερίδας. Ιδιαζόντως, ευχαριστεί τους εκλεκτούς διακεκριμένους επιστήμονες προσκεκλημένους, για την επιστημονική συνδρομή τους, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες, για το αυξημένο ενδιαφέρον, τη συνεπακόλουθη αθρόα προσέλευση και καθοριστική συμμετοχή τους στην Ημερίδα.

*PhD (c), MSc/MN, BSc

RN, APN/ACNP, CCN, CCCN

Πρόεδρος ΤοΠΝοΠ – ΠΑΣΥΝΜ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











256