Πρόταση Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για ένταξη Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ


Επιστολή στον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου

                                                                                                                                                                         Πάφος  28/12/2019                           

Προς Υπουργό Υγείας, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Μετά τη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στο Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και του ΟΑΥ αλλά και τα όσα τέθηκαν στο τραπέζι ως προβληματισμοί σας παραθέτουμε μια σειρά από ανησυχίες και έγνοιες που προκύπτουν από τα όσα τέθηκαν ενώπιον μας.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και κυρίως συνετοί ως προς τη οικονομική διαχείριση των οικονομικών του ΓΕΣΥ για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του και να αποτρέψουμε την κατάρρευσή του.

Χρονικά, στην οριακή καμπή που βρίσκονται τα πράγματα, ενόψει και της εφαρμογής της Δευτεροβάθμιας φάσης του ΓΕΣΥ, πρέπει να διασφαλιστεί πως ο ΟΑΥ δεν θα δώσει με την ίδια άνεση τις υπερβολικές αμοιβές/αποζημιώσεις με την ίδια αφθονία που δόθηκαν στους παρόχους στην Ά φάση. Αν δεν υπάρξει μια αναθεώρηση πολιτικής, αν δεν αλλάξει το πνεύμα αντίληψης των πραγμάτων πολύ φοβόμαστε πως το σύστημα ενδεχομένως να καταρρεύσει αφού είτε θα αδυνατεί να πληρώσει είτε θα αναγκάσει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να «γονατίσουν» οικονομικά και εν τέλει να κλείσουν (τα κρατικά νοσηλευτήρια θα επιδοτούνται).

          Αναλύοντας προσεκτικά την πρόταση του ΟΑΥ αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια προσπάθεια να εφαρμοστεί πεισματικά η Β φάση με την δευτεροβάθμια φροντίδα (με το πνεύμα του μονο-ασφαλιστικού) με ανεκπλήρωτες τις πλείστες προϋποθέσεις και προτάσεις που έχουν τεθεί από τους αναλυτές για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, σε «κυπριακό στυλ».

Με λίγα λόγια αντί να τεθούν τυπικά αντικειμενικά κριτήρια εφαρμογής αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια των μελών του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να καθορίσουν τον τιμοκατάλογο αμοιβής του κάθε νοσηλευτηρίου πράγμα που σαφώς είναι και επικίνδυνο και απαράδεκτο.

          Γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή του συστήματος ξεκινά χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις όλων των μελετών που έχουν γίνει τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον κρατικό τομέα.

  1. Θα έπρεπε ήδη τα κρατικά νοσηλευτήρια να είναι αυτοδιοικούμενα.
  2. Η πρόταση του ΟΑΥ εκμεταλλεύεται την επιδότηση του κράτους για τα επόμενα 5 χρόνια και στην ουσία εκβιάζει την εφαρμογή του συστήματος γνωρίζοντας ότι εκ προοιμίου ότι ο προτεινόμενος τιμοκατάλογος δεν  καθιστά βιώσιμα τα πολύ μεγαλύτερου λειτουργικού κόστους κρατικά νοσηλευτήρια.
  3. Η ύπαρξη αναχρονιστικού Νόμου για την ύπαρξη και λειτουργία των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων. Ο έλεγχος αυτός δυστυχώς εφαρμόζεται μόνο στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και όχι στα κρατικά δημιουργώντας ξεκάθαρα μια μεγάλη διάκριση.
  4. Ελάχιστα ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια έχουν τις απαραίτητες διαπιστεύσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει ανομοιογένεια στο επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών τόσο σε κάθε κρατικό όσο και σε κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο.
  5. Αποτελεί κοινή παραδοχή πως αν υπολογίσουμε το πως τα πράγματα σήμερα λειτουργούν, το πως ο καθένας από εμάς ως μέσος ασθενής αντιλαμβάνεται τα πράγματα, αν παρατηρήσουμε συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από έλλειψη κοινωνικής συνείδησης θα οδηγηθούμε δυστυχώς, όπως εμείς εκτιμούμε, σε καταχρήσεις. Από την άλλη η συμμετοχή στην εξόφληση ενός τιμολογίου θα αποτελέσει σημαντικό περιοριστικό παράγοντα στην όποια επιδίωξη για καταχρήσεις. Εκεί δε που θα υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια θα υπάρχει βεβαίως διπλός έλεγχος των χρεώσεων και των πιθανών καταχρήσεων.

Η πρόταση μας

  1. Να συνεχιστεί η εφαρμογή της πρωτοβάθμιας ως ακριβώς έχει και να γίνει σοβαρή προσπάθεια επιμόρφωσης των παρόχων και προσπάθεια ελέγχου των καταχρήσεων με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων και άλλων ενεργειών.
  2. Η εφαρμογή της δεύτερης φάσης να προχωρήσει με κριτήρια. Αναφορικά με τις πιο πάνω ελλείψεις η δυσλειτουργίες να υπάρξει ένα πνεύμα μεικτού συστήματος στην αρχική φάση (χρονική περίοδος 3-5 ετών) με στόχο να φτάσει στην εφαρμογή του Μονοασφαλιστικού συστήματος με τις παρακάτω αρχικές προϋποθέσεις

    I.  Να τεθεί ένας και μοναδικός τιμοκατάλογος (ίσως χαμηλότερος) του προβλεπόμενου που ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τον σφαιρικό προϋπολογισμό και θα καλύπτει ένα ποσοστό από το μέρος του.

   II.  Το υπόλοιπο ποσοστό νοσηλείας, ανάλογα με το επίπεδο προσφοράς υπηρεσίας από κάθε κρατικό η ιδιωτικό νοσηλευτήριο θα καλύπτεται από τον ασθενή, την ασφαλιστική του εταιρεία ή το κράτος.

  III.  Η κάλυψη στα κρατικά νοσηλευτήρια θα γίνεται από το κράτος έτσι θα γνωρίζει και η πολιτεία τι επιδοτείται και η επιδότηση θα είναι ανάλογη της προσφοράς του κάθε κρατικού νοσηλευτηρίου.

  IV. Να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για τα Νοσηλευτήρια και δεν θα πρέπει να υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε Ιδιωτικά και Κρατικά η καλύτερα του ΟΚΥΠΙ.

V.  Στο πέρας της χρονικής περιόδου θα πρέπει τα κρατικά νοσηλευτήρια να γίνουν αυτοδιοικούμενοι οργανισμοί και τα ιδιωτικά να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών είτε με συγχωνεύσεις είτε με τις απαραίτητες  αναβαθμίσεις άλλως δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως νοσηλευτήρια είτε εντός είτε εκτός ΓΕΣΥ.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι επιδίωξή σας είναι η υγιής εξέλιξη και εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Θεωρούμε ότι οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες μας πρέπει να μελετηθούν και να παρθούν όλα εκείνα τα διορθωτικά μέτρα που θα ενισχύσουν τον θεσμό και όχι να τον αποδυναμώσουν.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε εκ νέου σε ένα διάλογο που στόχο θα έχει να βοηθήσει τόσο τον ΟΑΥ όσο και τους υπόλοιπους φορείς που αποτελούν το ΓΕΣΥ.

Με εκτίμηση

Δρ Νέστωρας Μιχαήλ

Διευθύνων Σύμβουλος Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

*Κοινοποίηση: ΠΑΣΙΝ, ΠΙΣ, ΟΚΥΠΙ, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας




Comments (1)

  1. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ:
    Jan 08, 2020 at 07:08 AM

    Εξαιρετικό άρθρο,με σοφές εισηγήσεις.


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1391