Ομόφωνη απόφαση του «Ευαγγελισμού» για έναρξη συζητήσεων με ΟΑΥ για ένταξη στο ΓεΣΥ


*Συνέντευξη του Εκτελεστικού Διευθυντή του Νοσηλευτηρίου δρα Νέστορα Μιχαήλ στο Ygeia-News

*30 επιπλέον κλίνες μέχρι τον Ιούνιο

Μια νέα εποχή αρχίζει από την 1η Ιουνίου 2020 για το ΓεΣΥ. Ήδη ο Υπουργός Υγείας, ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για έναρξη διαλόγου για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ.  Σε πρόσφατη δήλωση του ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε πως με τη συμφωνία και την υπογραφή του Μνημονίου, πλέον ανοίγεται ο δρόμος για διαβούλευση από το κάθε νοσηλευτήριο και τον ΟΑΥ. Ήδη αρκετά νοσηλευτήρια έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και έγιναν κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις.

Πόσο έτοιμα είναι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την ένταξη τους στη 2η φάση του ΓεΣΥ Ποιες οι ανησυχίες τους;

Το Ygeia-Νews εγκαινιάζει μια σειρά συνεντεύξεων με ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στο Γ.ΣΥ.

Αρχή κάνουμε σήμερα με το ιδιωτικό νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Πάφο  και ευχαριστούμε τον  εκτελεστικό διευθυντή δρα Νέστορα Μιχαήλ

Ερ.: Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) άναψε το πράσινο φως για την ένταξη των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ. Παραμένουν κάποιες απορίες και οποιεσδήποτε επιφυλάξεις από μέρους σας;

Απ.: Ομόφωνη είναι η απόφαση του ΔΣ του Νοσηλευτηρίου μας για έναρξη συζητήσεων με τον ΟΑΥ για την ένταξη μας στη 2η φάση του ΓεΣΥ.

Οπωσδήποτε έχομε τις επιφυλάξεις μας γιατί η συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Νοσηλευτηρίου μας.

Δυστυχώς όμως ξεκινούμε την εφαρμογή της 2ης φάσης χωρίς να έχομε διορθώσει:

* Τον αναχρονιστικό νόμο «περί των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων», με αποτέλεσμα δύσκολα ο ΟΑΥ θα μπορέσει να αναγνωρίσει και να αμείψει  το αυξημένο κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου ώστε να  υπάρχει η αντίστοιχη αμοιβή και εξασφάλιση των νοσηλευτηρίων που προχώρησαν σε επενδύσεις και σωστές οργανωτικές αναβαθμίσεις – Διαπιστεύσεις.

Εδώ έγκεινται όλες οι επιφυλάξεις μας.

* Δεύτερο θέμα είναι η αναγνώριση από τον ΟΑΥ του εγγυημένου όγκου για το νοσηλευτήριο μας διότι η θέση μας είναι τελείως  διαφορετική από τα αποτελέσματα του 2018. 

*Αύξηση των κλινών μας  από 50  σε 80 κλίνες

*Προβλεπόμενή αύξησή της πληρότητας από 40% σε 90% αν κρίνουμε από την εφαρμογή της πρωτοβάθμιας φάσης του ΓεΣΥ.

* Τρίτη ανησυχία γνωρίζοντας ο ΟΑΥ και το Υπουργείο ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα είναι επιδοτούμενα για τα επόμενα 5  χρόνια, και προσπαθώντας να προστατεύσουν τον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΓεΣΥ θα προσφερθεί, δυστυχώς, χαμηλό BASE RATE. Δηλαδή, η τιμή μονάδας της κάθε ιατρικής πράξης. Εάν θα θέλαμε τα κρατικά νοσηλευτήριά να είναι βιώσιμα, ο τιμοκατάλογος θα έπρεπε να είναι τουλάχιστο κατά 30%  αυξημένος από τον τιμοκατάλογο που πρόσφεραν οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2018. (κατάλογος που ισχύει από το 2013)

* Ο Οργανισμός αποδεχόμενος τη σημερινή κατάσταση, δεν έχει θέσει  οποιεσδήποτε προϋποθέσεις – διαπιστεύσεις ώστε η προσφερόμενη υπηρεσία να είναι ισότιμη από κάθε νοσηλευτήριο.

Ερ.: Σε περίπτωση που αποφασίσετε να ενταχθείτε στο ΓεΣΥ είστε έτοιμοι από πλευράς προσωπικού- Ιατρικού και Νοσηλευτικού- καθώς και Ιατρικού εξοπλισμού; Ως επίσης  και από κτιριακής υποδομής;

Απ.: Εδώ και τρία χρόνια, με επένδυση πολλών εκατομμυρίων έχουμε προχωρήσει σε μέγιστη αναδιοργάνωση του χώρου επενδύοντας όχι μόνο σε εικόνες που μπορεί να αντιληφθεί ο επισκέπτης, αλλά ουσιαστικές αναβαθμίσεις που βελτιώνουν και εξασφαλίζουν την ποιότητα της προσφερόμενης ιατρικής υπηρεσίας π.χ η νέα αποστείρωση των ιατρικών εργαλείων που κόστισε 600,000 ευρώ

*Με τη μεγάλη αναδιοργάνωση που έγινε και συνεχίζεται στο νοσηλευτήριο ενόψει της ένταξης μας  με στόχο την αύξηση των κλινών.

*Νέους κλιματιζόμενους χώρους αναμονής των επισκεπτών.

     *  Νέα αίθουσα τοκετού και αίθουσα επιτόκου.

     * Νέο μοντέρνο θάλαμο νεογνών ως και μονάδα για θεραπεία των    προβληματικών νεογνών.

     *Νέο Τμήμα Μοντέρνας Αποστείρωσης με βάσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

    *Δημιουργία νέου και αναβαθμισμένου τμήματος Ημερήσιας Νοσηλείας.

    * Επέκταση και ανάπτυξη Ιατρείων για εξυπηρέτηση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας.

     *Προμήθεια νέου ακτινολογικού μηχανήματος και 3D παντογράφου.

     *Νέα Νοσοκομειακή μονάδα στεγνοκαθαριστηρίου.

     * Νέα Διοικητικά γραφεία.

      * Νέα γραφεία Ιατρών.

      * Νέο ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο χώρο     Φυσικοθεραπευτηρίου.

*Νέο Κλινικό Εργαστήριο το οποίο διαθέτει μια πλήρη γκάμα από σύγχρονο και αναβαθμισμένο εξοπλισμό.

*Νέοι χώροι στάθμευσης.

*Επέκταση υφιστάμενης καφετέριας για την κάλυψη αναγκών τόσο του επισκεπτηρίου όσο και του προσωπικού.

*Δημιουργία οργανωμένης κεντρικής αποθήκης.

Ερ.: Έχετε κατά νουν οποιαδήποτε σχέδια κτιριακής επέκτασης του Νοσηλευτηρίου σας;

Απ.:  Έχομε αγοράσει διπλανό οικόπεδο και ετοιμαζόμαστε για την  υποβολή πολεοδομικής άδειάς τις επόμενες 15 ημέρες για ανάπτυξη και επέκταση του Νοσοκομείου μας στο σημερινό parking μεταφέροντας τις πρώτες βοήθειες στο ισόγειο και τη δημιουργία νέου υπογείου όπου θα μπορούσε να τοποθετηθεί Μαγνητικός Τομογράφος.

Ερ.: Πόσο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό έχετε και πόσες κλίνες θεωρείτε ότι είναι αρκετές;

Απ.: Το σύνολο Ιατρών υπαλλήλων και συνεργατών κυμαίνεται γύρω στους 80. Πρόβλημα θα έχομε με το Νοσηλευτικό προσωπικό και εδώ είναι που θα πρέπει επιτέλους το κράτος να επέμβει και δοθεί άδεια για την εισαγωγή αλλοδαπού νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι κλίνες ευελπιστούμε τον Ιούνιο του 2020 να είναι από 50 σήμερα σε 80.

Ερ.: Πως αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο πολλοί ασθενείς να αναμένουν την 1η Ιουνίου και μετά, να κάνουν τις επεμβάσεις τους με αποτέλεσμα να παρατηρείται  συμφόρηση. Θα είστε σε θέση να ανταπεξέλθετε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Απ.: Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση όλων των ασθενών  είτε είναι δικαιούχος του ΓεΣΥ είτε  έχει ιδιωτική ασφάλεια είτε είναι self payer χωρίς διάκριση και με την ίδια ποιότητα υπηρεσιών.

Τα επείγοντα οπωσδήποτε έχουν πάντοτε προτεραιότητα, αλλά και ως ιδιωτικός τομέας θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε το ωράριο λειτουργίας των χειρουργείων και άλλων υπηρεσιών ώστε να πετύχουμε μεγαλύτερο όγκο προσφοράς.

Ερ.: Πιστεύετε ότι οι αμοιβές που σας έχουν παραχωρηθεί είναι αρκετές για να παραμείνει βιώσιμο το Νοσηλευτήριο σας;

Απ.: Εδώ έγκειται και η αγωνία μας και η συζήτηση που θα γίνει με τον ΟΑΥ.

Δρ. Νέστορας Μιχαήλ – Γυναικολόγος Μαιευτήρας

Εκτελεστικός Διευθυντής – CEO

Ιδιωτικό Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» - Πάφος

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2305