Πρόεδρος ΕΝΙΚ Δρ Μ. Σωτηρίου: Γιατί τόσος πανικός για ένα διορισμό στον ΟΑΥ;


Για μαζικό bullying και τεχνικές λαϊκισμού κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός του Προέδρου του ΠΙΣ, Δρος Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΝΙΚ αναφέρει:

"Χάλασε το σύμπαν από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρο Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. Είναι πολύ εύκολο με τεχνικές λαϊκισμού να δημιουργηθεί ένα κλίμα αντίδρασης το οποίο παραλληλίζεται με σεισμούς και καταποντισμούς ως να επίκειται η συντέλεια του κόσμου, ενώ δεν θέλουν ή δεν τολμούν να αγγίξουν τα πραγματικά προβλήματα του οργανισμού.

Αλήθεια, είναι τόσο εύθραυστο το οικοδόμημα του ΟΑΥ το οποίο κινδυνεύει από ένα μέλος σε ένα Συμβούλιο που αποτελείται από 13 μέλη; Το ότι ο Πρόεδρος του ΠΙΣ δεν εντάχθηκε στο ΓΕΣΥ του αναιρεί την κυπριακή ιθαγένεια; Είναι Κύπριος πολίτης με γνώσεις στην ειδικότητα του που μπορεί να συνεισφέρει με διαφορετικές ιδέες και εισηγήσεις σε ένα πολυμελές σώμα που αποφασίζει κατά πλειοψηφία.

Ο ΟΑΥ, όπως λέχθηκε πρόσφατα στη Βουλή, λαμβάνει όλες τις αποφάσεις του ομόφωνα. Μήπως αυτό είναι τελικά το πρόβλημα, ότι θα σπάσει η ομοφωνία; Θα χαλάσει, λένε, η φιλοσοφία του ΓΕΣΥ. Μήπως η φιλοσοφία του ΓΕΣΥ είναι οι ομόφωνες παρανομίες του ΟΑΥ, όπως έχει γνωματεύσει ο γενικός εισαγγελέας και διαπίστωσε ο γενικός ελεγκτής; Μήπως θα χαλάσει η πιάτσα των καταχρήσεων και των αρπακτών εις βάρος των ασθενών, και κατ’ επέκταση εις βάρος των δημοσίων δαπανών;

Ο ΟΑΥ είναι ένας οργανισμός που διαχειρίζεται 1,4 δις ευρώ. Αυτό είναι δημόσιο χρήμα αποτέλεσμα συνεισφοράς όλων των πολιτών και των εργοδοτών. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εκπροσωπεί στο Συμβούλιο του ΟΑΥ την ΟΕΒ/ ΚΕΒΕ που ως εκπρόσωποι των εργοδοτών είναι βασικός συνεισφορέας στον ΟΑΥ. Εάν δεν χαλιναγωγηθούν οι καταχρήσεις θα επιβληθούν νέες αυξήσεις στις συνεισφορές εις βάρος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι ασθενείς θα κληθούν ξανά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Με βάση ποια δημοκρατική αρχή οι εργοδότες να συνεισφέρουν στον ΟΑΥ, αλλά δεν τους επιτρέπεται να εκπροσωπούνται στη διαχείριση των δαπανών από άτομα που θεωρούν ότι είναι τα καταλληλότερα;

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ επιλέγηκε από ΟΕΒ/ΚΕΒΕ επειδή έχει τεχνογνωσία, την ικανότητα και την ακεραιότητα να προσφέρει. Αυτό το μαζικό μπούλινγκ με τον οποίο εκβιάζεται η παραίτησή του, μόνο υποψίες προκαλεί. Το ΚΕΒΕ απέσυρε την εκπροσώπηση του από τον ΟΑΥ, ακριβώς διότι διαπίστωσε αδυναμία αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς. Μήπως εκείνο που ανησυχεί ορισμένους είναι οι ανεξέλεγκτες καταχρήσεις του συστήματος που τείνει να καταστεί οικονομικά μη βιώσιμο; Η φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, για την οποία τόσος λόγος γίνεται, δεν διασώζεται με την άρνηση των προβλημάτων, αλλά με την εφαρμογή του σχετικού Νόμου. Το ΓΕΣΥ κινδυνεύει από τις καταχρήσεις και τις αλόγιστες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των ομόφωνων αποφάσεων του ΟΑΥ και όχι από το διορισμό ενός μέλους στο συμβούλιο του που ενδέχεται να έχει διαφορετική άποψη".

Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου

Πρόεδρος ΕΝΙΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2461