ΕΝΙΚ:. ΝΑΙ υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο ΓΕΣΥ


Δρ. Χαρης Αρμεύτης:

*Ο κίνδυνος είναι όταν θα στερέψει το ταμείο… πόσοι θα μείνουν εκεί

*Αυτή είναι η πρότασή μας για συμμετοχή στο ΓΕΣΥ

Το Υgeia-News παραθέτει το πλήρες κείμενο προέδρου της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου Χαρης Αρμεύτης στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου με θέμα την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Στη διάσκεψη ο κ. Αρμεύτης κατέθεσε και πρόταση της ΕΝΙΚ ώστε να συμμετέχει στο ΓΕΣΥ.  

«Σκοπός  μας  είναι να  αναλύσουμε  τα  χαρακτηριστικά  του παρόντος συστήματος ,  αλλά και να θέσουμε δημόσια τις προτάσεις μας με στόχο να  δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών στο σύστημα .

 Οι προτάσεις μας  στηρίζονται ,στην επιχειρηματολογία που μας επιτρέπει να έχουμε η ιδιότητα μας ως γιατροί . Το να διαφωνούμε με τον τρόπο που εφαρμόζεται το σύστημα δεν σημαίνει ότι δεν  θέλουμε το ΓΕΣΥ .Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς θέλουμε ένα ΓΕΣΥ με ποιότητα και προοπτική προς όφελος κυρίως των ασθενών  .  Η κριτική μας μπορεί να είναι αυστηρή , αλλά πάνω από όλα είναι καλόπιστη  γιατί το ΓΕΣΥ μας ενδιαφέρει . Aναγνωρίζουμε ως επαγγελματίες υγείας ότι οι ασθενείς το έχουν ανάγκη ,   η  Κύπρος το χρειάζεται ,αλλά  και οι ιατροί θέλουν να μπορούν να συμμετέχουν με αξιοπρέπεια και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Όσο και  να κρυφτούμε όσο και να κάνουμε υπομονή ως κοινωνία   πρέπει να παραδεχτούμε ότι παρά τα  θετικά στοιχεία  που υπάρχουν   ,  η πλειοψηφία  των πολιτών έχει έντονους προβληματισμούς  ως προς την λειτουργικότητα και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά   .

Ο καθένας από εμάς θέλει   να έχει ποιοτική και γρήγορη εξυπηρέτηση. Θέλει   να έχει  επιλογές για να μπορεί να αποφασίζει . Όταν δεν έχεις επιλογές δεν μπορείς ούτε να κρίνεις ούτε να συγκρίνεις . Η υγεία είναι δικαίωμα που πρέπει να προστατεύουμε και να το προσφέρουμε σε όλο τον κόσμο χωρίς καθυστέρηση .

40 μέρες ΓΕΣΥ ! Θα ξεκινήσω από τα θετικά του συστήματος που είναι  η  μείωση στην τιμή των φαρμάκων γεγονός που διευκολύνει αφάνταστα, ειδικά τους χρόνιους ασθενείς. Επιβάλλεται όμως να γίνει σωστή διαχείριση . Χωρίς   πρωτόκολλα και  χωρίς έλεγχο ο προϋπολογισμός δεν θα φτάσει   και υπάρχει ο κίνδυνος να  έχουμε ελλείψεις και ανάγκη για αύξηση των συνεισφορών. Ερωτηματικό μεγάλο παραμένει η βιωσιμότητα των φαρμακείων .

ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ -Θεσμός προσωπικού ιατρού

Εδώ και  χρόνια έχουμε επισημάνει  ότι με τον τρόπο που εφαρμόζεται ο θεσμός του προσωπικού ιατρού  δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά τους ασθενείς και  υπάρχει υποβάθμιση  υπηρεσιών . Όπως γνωρίζετε οι προσωπικοί γιατροί αμείβονται βάση του αριθμού των  δικαιούχων που έχουν στην λίστα τους  .Το να αμείβεται κάποιος με βάση τον αριθμό των πολιτών που έχει καταχωρημένους σε λίστα  θεωρούμε ότι είναι ένας  μη αντιπροσωπευτικός  τρόπος αμοιβής. Το ζητούμενο θα έπρεπε να ήταν αμοιβή ανάλογα των επισκέψεων και όχι του αριθμού . 2500 δικαιούχοι σε λίστα  γιατρού μεταφράζονται σε απολαβές 250.000 ευρώ τον χρόνο είτε τον επισκεφτούν είτε όχι!

Πρακτικά  ένας γιατρός για να εξυπηρετήσει λίστα 2500 δικαιούχων Θα πρέπει να  εξετάζει βάση του μέσου αριθμού επισκέψεων στην Κύπρο  περίπου 45 ασθενείς την μέρα που σε 8 ώρες είναι φύσει  αδύνατον να ανταπεξέλθει με επακόλουθο να δημιουργούνται λίστες αναμονής μηνών- ταλαιπωρία και επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς   .

Αυτή είναι μια σημαντική αδυναμία του σχεδιασμού που σε μήνες με υψηλή νοσηρότητα τα προβλήματα θα κορυφωθούν και αναπόφευκτα θα κινδυνέψουν ασθενείς από την αδυναμία εξυπηρέτησης.

 Ένα επίσης  σημαντικό πρόβλημα είναι η ανομοιογένεια στους γιατρούς που εκτελούν χρέη προσωπικού ιατρού .Υπάρχουν ως προσωπικοί γιατροί Γενικοί γιατροί με ειδικότητα , γενικοί γιατροί χωρίς ειδικότητα , ειδικοί  παθολόγοι  , ανειδίκευτοι ταχύρρυθμων μαθημάτων  ,γενικοί χειρουργοί , συνταξιούχοι ιδιώτες  ,συνταξιούχοι του δημοσίου ,ηλικιωμένοι ιατροί που ήταν για χρόνια ανενεργοί και επανήλθαν στα καθήκοντα τους ένεκα ΓΕΣΥ και πάει λέγοντας…. Το ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχουν τα απαραίτητα προσόντα και εκπαίδευση για να είναι κάποιος προσωπικός ιατρός. Δεν σημαίνει  για παράδειγμα ένας άριστος χειρουργός ότι είναι και ικανός για  προσωπικός ιατρός καθώς δεν έχει εκπαιδευτεί για να ασκεί γενική ιατρική .Από την άλλη είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει κύμα φυγής ικανών ιατρών από το δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν προσωπικοί ιατροί  μια και  έχουν την μοναδική  ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν κατά πολύ τις αμοιβές τους για την ίδια εργασία που κάνουν σήμερα. Απορούμε πως δεν υπολογίστηκε στον  σχεδιασμό των 15 χρόνων  αυτή η εξέλιξη εκτός και αν υπολογίστηκε και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς ….

Υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος; Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι είτε ενοχληθούν ορισμένοι είτε όχι η απάντηση είναι ΝΑΙ υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Ο κίνδυνος είναι όταν θα στερέψει το ταμείο… πόσοι θα μείνουν  εκεί για να  υπηρετούν το σύστημα. Μας ρωτάνε γιατί δεν μπαίνουμε τώρα που έχει πολλά λεφτά διαθέσιμα .Η απάντηση είναι ότι δεν μετριούνται και δεν υπολογίζονται όλα με τα χρήματα στην ιατρική και είναι και μια απόδειξη για το πόσο άδικοι ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι τα πάντα έγιναν γιατί θέλαμε περισσότερα.

Η λύση του προβλήματος είναι  αμοιβή ανάλογα με την εργασία κάτι που θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και κερδισμένος θα είναι μόνο ο ασθενής. Να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα όποιον γιατρό  θέλει χωρίς καθυστερήσεις χωρίς λίστες αναμονής. Ο ασθενής να αποφασίζει το γιατρό του  χωρίς περιορισμούς  και να συνεχίζει να τον επιλέγει μόνο αν είναι ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση που  έχει. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις το κίνητρο στον γιατρό να βελτιώνεται και να έχει συνεχόμενο ενδιαφέρον προς όφελος των ασθενών.

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ-ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης των τελευταίων μηνών  όπου  αξιωματούχοι του ΟΑΥ,  εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων και ειδικά των ασθενών ήταν κάθετα ενάντια στην άσκηση ιδιωτικής ιατρικής εντός  ΓΕΣΥ με το επιχείρημα ότι δεν  ήθελαν ασθενείς 2 ταχυτήτων .

Δυστυχώς καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών όπου γίνεται άσκηση  ιδιωτικής ιατρικής εντός ΓΕΣΥ. Αυτό αποτελεί παραβίαση της   ισχύουσας νομοθεσίας  και ταυτόχρονα είναι η  χειρότερη μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι όσων επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΓΕΣΥ

Δυστυχώς υπάρχουν  αρκετές προφορικές μαρτυρίες συναδέλφων ιατρών που έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ που αναφέρουν ότι ο ΟΑΥ τους δίνει το δικαίωμα να μην εγγράψουν παιδιά στους καταλόγους τους  και να τα  χρεώνουν ιδιωτικά ειδικά αν έχουν ιδιωτική ασφάλεια . Από την επίσημη γραμμή επικοινωνίας   του ΟΑΥ το 17000 σε ερώτηση συναδέλφων ανάφεραν   κατ ‘επανάληψη ότι <<ο οποιοσδήποτε  γιατρός του ΓΕΣΥ μπορεί να μην εγγράψει τον δικαιούχο  και να χρεώνει την ιδιωτική του ασφάλεια..>>. Αυτό βάση της νομοθεσίας είναι ποινικό αδίκημα   και θα θέλαμε ο επίσημος ΟΑΥ να ξεκαθαρίσει το συντομότερο την θέση του εκτός αν τελικά: έχουμε μονοασφαλιστικό σύστημα σε ότι αφορά τις εισφορές των πολιτών και σε ότι αφορά τις πληρωμές του ΟΑΥ το μετατρέπει σε πολυασφαλιστικό για να κάνει οικονομία από την μια   και αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους γιατρούς που δεν συμμετέχουν από την άλλη. Θα μας ενδιέφερε και η επίσημη άποψη των ασφαλιστικών εταιριών  όπως και της επιτροπής προστασίας του  ανταγωνισμού  .

Μας προκαλεί έκπληξη ο κανονισμός της τελευταίας στιγμής που έγινε πριν από μερικούς μήνες και αφαιρει την υποχρέωση του ειδικού ιατρού να κάνει εγγραφή δικαιούχου στο σύστημα ανοίγοντας ένα παραθυράκι όπου όσοι πολίτες δεν έκαναν εγγραφή σε προσωπικό ιατρό να θεωρούνται ως  δικαιούχοι που δεν ενεργοποίησαν το δικαίωμα τους και να μπορεί ο ειδικός ιατρός να τους χρεώνει ιδιωτικά .Καλούμε τον υπουργό να τοποθετηθεί και να μας εξηγήσει που εξυπηρετεί αυτός ο κανονισμός τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών.

Όταν επιτρέπεται σ ένα ακτινολογικό κέντρο που έχει συμβληθεί στο ΓΕΣΥ να έχει και ασθενείς  ιδιωτικά και ο ασθενής του ΓΕΣΥ έχει λίστα αναμονής 20 μέρες για μια εξέταση αλλά αυτός που έρχεται ιδιωτικά τον εξυπηρετεί άμεσα τότε να μας πουν πόσων ταχυτήτων ασθενείς δημιουργούμε;

 Ο ακτινολόγος γιατρός που γνωματεύει εξετάσεις και του ΓΕΣΥ και ιδιωτικά μπορεί να ασκεί  ιδιωτική ιατρική αλλά  οι υπόλοιποι  απαγορεύεται; Αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι των ακτινολογικών κέντρων που έμειναν εκτός ΓΕΣΥ;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επιτραπεί  σε γιατρούς του Μακάριου νοσοκομείου  να ασκούν και ιδιωτική ιατρική. Δηλαδή εκτός από ασθενείς  έχουμε και  γιατρούς και μάλιστα του δημοσίου  διαφορετικών ταχυτήτων .

Είναι τεράστιο λάθος να συνεχίσει να λειτουργεί ένα σύστημα  χωρίς έλεγχο  και να ανοίγουν  παραθυράκια μέσω νέων κανονισμών και ο καθένας να προσαρμόζει τον νόμο όπως τον συμφέρει.

Τελικά αποδέχονται πλέον  οι εκπρόσωποι των ασθενών και του ΟΑΥ  την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής  εντός ΓΕΣΥ?  Αναμένουμε  δημόσιες ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Οι νόμοι τελικά  ισχύουν για όλους ή για ορισμένους!

Η Επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού  βάση όλων αυτών των γεγονότων έχει κάποιο λόγο να επέμβει;

Αν  το μήνυμα στους υπό ένταξη γιατρούς είναι συμβληθείτε και εμείς θα καλύπτουμε την παρανομία σας τότε δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας και θέμα υπόσκαψης  όλου του ιδιωτικού τομέα

Αν αυτές οι ενέργειες έχουν τελικό σκοπό να στραγγαλίσουν  μια ολόκληρη επαγγελματική ομάδα  εκβιάζοντας την για να ενταχθεί σε ένα σύστημα τους διαβεβαιώνουμε ότι θα πέσουν στο κενό. Το ζητούμενο είναι οι ενέργειες και οι πράξεις του υπουργείου και του ΟΑΥ να μας πείσουν και όχι να μας εξαναγκάσουν.

Έχουμε όλη την καλή θέληση να συζητήσουμε με τον οποιοδήποτε αλλά ζητάμε πρώτα  να μας σεβαστούν και μετα αν θέλουν να μας ακούσουν.. .

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:

Βασιζόμενοι στην αρχή ότι όλοι προσφέρουν και όλοι δικαιούνται  προτείνουμε τα ακόλουθα :

 1.  Ο ασθενής να έχει δικαίωμα να κάνει ελεύθερη  χρήση /μεταφορά του δικαιώματος που του αναλογεί  από το σύστημα για οποιαδήποτε ιατρική πράξη, στον γιατρό  της επιλογής του .Το ύψος της αποζημίωσης που προσφέρει το ΓΕΣΥ (πχ αμοιβή χειρουργού του ΓΕΣΥ για συγκεκριμένη πράξη για συγκεκριμένη περίοδο ) να μπορεί να ακολουθεί τον ασθενή, ο οποίος  να συμπληρώνει το ποσό που του προσφέρει ο ΟΑΥ για την συγκεκριμένη υπηρεσία (είτε καταβάλλοντας  ο ίδιος ή ασφάλεια /ταμείο αν για παράδειγμα το σύστημα προσφέρει 1500 ευρώ και το κόστος είναι 2000 ευρώ θα συμπληρώνει τα 500 ευρώ ο δικαιούχος). Είναι δικαίωμα χρήσης και δεν είναι υποχρεωτικό. θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για την συμπληρωμή που αφορά  ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με σκοπό να διαφυλάξουμε το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης.

2. Κατάργηση της λίστας στην πρωτοβάθμια και αμοιβή ανά υπηρεσία/επίσκεψη. Ο ασθενής να έχει πρόσβαση στον οποιοδήποτε  γιατρό της επιλογής του. Αυτό θα εξυπηρετήσει πρωτίστως τους ασθενείς εξαφανίζοντας τις λίστες αναμονής γιατί ο ασθενής θα μπορεί να επισκέπτεται τον γιατρό της επιλογής του δίνοντας του πολλές επιλογές και στους γιατρούς κίνητρα να εξυπηρετήσουν άμεσα και ποιοτικά σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

3. Σταθερή αμοιβή :Οι αμοιβές για όλες τις ιατρικές πράξεις (ενδονοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά ) να είναι σταθερές με βάση τις επικαιροποιημένες τιμές , να υπάρχει διαχωρισμός αμοιβής ιατρού και νοσηλευτηρίου στα σημερινά πρότυπα και να παρέχεται το δικαίωμα συνταγογράφησης εκτέλεσης παραπεμπτικών για εξετάσεις σύμφωνα με τις διαδικασίες του συστήματος

4. Η σύμβαση συνεργασίας που θα υπογραφεί  από τα συμβαλλόμενα μέρη, θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση των μερών. Το υφιστάμενο συμβόλαιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Οι προτάσεις μας αποτελούν τον καλύτερο κίνητρο για να δημιουργηθούν  προϋποθέσεις συμμετοχής των γιατρών  .Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας  μπορεί να αναλύσει την πρόταση μας και να την κρίνει  . Εμείς θα είμαστε εδώ έτοιμοι  να ανταποκριθούμε στο οποιοδήποτε κάλεσμα για συζήτηση των προτάσεων μας. Αναμένουμε  ανταπόκριση στην πρόταση μας και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία. Είμαστε υπέρ ενός ποιοτικού ΓΕΣΥ ,έτοιμοι να συμμετέχουμε με δεδομένα που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και ειδικά των ασθενών. Το ζητούμενο είναι το  ΓΕΣΥ  να έχει διάρκεια"




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3533