Δρ. Βωνιάτης: Θέμα χρόνου να έρθει η μετάλλαξη Δέλτα+ στην Κύπρο


*Θα έχουμε περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις από ιούς αλλά περισσότερο μας ανησυχεί η γρίπη

*Ανησυχητική η κατάσταση στα σχολεία με τον κορωνοϊό

Θέμα χρόνου είναι να έρθει και στην Κύπρο η μετάλλαξη Δέλτα+ εκτιμά ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης, ο οποίος καλεί τον κόσμο να συνεχίζει να εμβολιάζεται ώστε να έχουμε την ασπίδα προστασίας από υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι τα περιστατικά γρίπης θα αυξηθούν αυτόν τον Χειμώνα γιατί ο ιός της γρίπης δεν κυκλοφόρησε σχεδόν καθόλου πέρσι και έπεσε η ανοσία στον πληθυσμό.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι η Δέλτα+ είναι μια μετάλλαξη, την οποία την γνωρίζουμε από τον Ιούνιο και η οποία ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να διεισδύσει κυρίως μέσα στους ανεμβολίαστους πληθυσμούς και να προκαλέσει έξαρση της πανδημίας.
 
Αυτό βέβαια, σημειώνει, θα εξαρτηθεί κατά πόσον αυξάνουμε πιο γρήγορα την εμβολιαστική μας κάλυψη γιατί καλύπτεται από τα εμβόλια αυτή η μετάλλαξη. Ερωτηθείς, είπε ότι η Δέλτα+ προς το παρόν δεν ήρθε στην Κύπρο αλλά είναι θέμα χρόνου να το κάνει. «Απλώς το παρακολουθούμε και γίνονται εξετάσεις τόσο τοπικά όσο κι αυτές που αποστέλλονται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Μεταδοτικών Νοσημάτων», ανέφερε.

Το γεγονός όμως ότι η Δέλτα+ έχει επικρατήσει στην Αγγλία, σημείωσε, είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Κύπρο. «Υπάρχει επικοινωνία ελεύθερη, αεροπορική σύνδεση άρα είναι θέμα χρόνου και γι αυτό πρέπει να επαγρυπνούμε και να παρακολουθούμε γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της παρόλο που στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ βλέπουν μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων», ανέφερε. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν και αύξηση των θανάτων και υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με την νοσηρότητα την οποία προκαλεί η Δέλτα+», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι είναι κάπως πιο μεταδοτική από την Δέλτα αλλά όχι σε τρομακτικό σημείο. Ήδη, σημείωσε, η Δέλτα ήταν αρκετά μεταδοτική γι αυτό επικράτησε για πολύ καιρό και δεν επέτρεψε σε καμιά άλλη μετάλλαξη να προχωρήσει.

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τον Χειμώνα

Ο Δρ Βωνιάτης είπε πως τον Χειμώνα θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Προς το παρόν δεν βλέπουμε μείωση στα κρούσματα κι αυτό δεν είναι ευχάριστο γιατί αν συνεχίσει αυτή η τάση, με τον εγκλεισμό μας σε κλειστούς χώρους στους χειμερινούς μήνες θα δούμε αύξηση και κυρίως στα παιδιά που είναι τα πλέον εκτεθειμένα αυτή την στιγμή. Είναι γι αυτό που η έκκληση μας είναι οι γονείς να εμβολιάζονται ώστε να προστατεύουν και τα παιδιά τους. Και μιλούμε για τα παιδιά κάτω των 12 ετών», σημείωσε.
Αυξημένα θα είναι τα περιστατικά γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες

Ο Δρ Βωνιάτης είπε επίσης, ότι θα έχουμε αυξημένα περιστατικά γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες.
«Εκείνο που μας ανησυχεί περισσότερο στο θέμα της γρίπης είναι ότι ήδη στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων γρίπης σε σχέση με το 2020 κατά 23%, που είναι μια σημαντική αύξηση. Αυτό θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε για την Κύπρο. Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν για την γρίπη είτε ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες είτε είναι άτομα ηλικιωμένα γιατί είναι ένα καλό μέτρο προστασίας», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι ο ιός της γρίπης πέρσι δεν κυκλοφόρησε σχεδόν καθόλου, με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να πέφτει η ανοσία στον πληθυσμό και να αρχίζει να κυκλοφορεί. Εξάλλου, σε πολλές χώρες, ανέφερε, έχουν χαλαρώσει τα μέτρα προσωπικής προστασίας κάτι το οποίο βοηθά την μετάδοση του ιού της γρίπης.

Περισσότερο μας ανησυχεί η γρίπη

«Σίγουρα θα έχουμε και περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις από ιούς αλλά περισσότερο μας ανησυχεί η γρίπη, η οποία είναι βαριά νόσηση που μπορεί να έχει μέχρι και πνευμονίτιδα και αναπνευστική ανεπάρκεια. Βέβαια κι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις από μικρόβια πρέπει να ληφθούν υπόψη ότι θα είναι αυξημένες κατά τον Χειμώνα. Το άλλο εμβόλιο το οποίο είναι χρήσιμο για άτομα άνω των 65 ετών και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες - κι όλα πάντοτε γίνονται με την συμβουλή του προσωπικού γιατρού - είναι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου», είπε.
 
Ερωτηθείς ανέφερε ότι πέρσι δεν είχαμε σοβαρά περιστατικά γρίπης. «Την τελευταία φορά που είχαμε και αρκετούς θανάτους ήταν από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Είχαμε συνολικά 19 θανάτους από την γρίπη Α κι αυτό ήταν κάπως έντονο συγκριτικά με πολλά χρόνια τα οποία είχαμε από μηδέν μέχρι τρεις θανάτους ετησίως. Εύχομαι φέτος να μην έχουμε θανάτους. Εάν έχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη αυτό αποτρέπεται. Το 2018-2019 δεν είχαμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη για το εμβόλιο της γρίπης», πρόσθεσε.

Ανησυχητική η κατάσταση στα σχολεία με τον κορωνοϊό

Ο Δρ Βωνιάτης είπε ότι το φαινόμενο να έχουμε ξαφνική αύξηση κρουσμάτων σε δύο σχολεία είναι σημαντικό.
«Εκεί που είχαμε τρία με οκτώ κρούσματα την ημέρα σε όλα τα σχολεία, είχαμε αυτή την έξαρση των πέραν των 40 κρουσμάτων σε μια ημέρα. Αυτό μας ανησυχεί αλλά είναι θέμα να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Θα δείξει μόνο ο χρόνος. Γι αυτό ο μόνος τρόπος περιορισμού είναι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς να εμβολιαστούν όλοι. Είναι το μόνο δίχτυ προστασίας που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά», συμπλήρωσε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1454