Δρ. Πάρης Παπαμάρκου : Η κύρια αιτία τύφλωσης είναι ο καταρράκτης με ποσοστό 51%


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Μετά τα 50 χρόνια οι προληπτικοί έλεγχοι στον οφθαλμίατρο πρέπει να γίνονται μια φορά το χρόνο

*Τελευταίες μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση της μείωσης της οπτικής οξύτητας και της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας. Άτομα άνω των 50 ετών που παρουσιάζουν εξασθενημένη μακρινή όραση έχουν μέχρι και τριπλάσια πιθανότητα για άνοια σε σχέση με άτομα με φυσιολογική όραση

*Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ωμέγα 3, βιταμίνες A,C,E, λουτείνη ,φλαβονοειδή,προστατεύουν τα μάτια και μας εξασφαλίζουν καλή όραση για περισσότερα χρόνια

Ο Δρ. Πάρης Παπαμάρκου Χειρουργός Οφθαλμίατρος,σε συνέντευξη του στο Ygeia News μιλά για τις παθήσεις των ματιών, πώς να προστατεύουμε την όραση μας και πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο μας, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών και όχι μόνο.

Σοβαρές παθήσεις και πρόληψη

ΕΡ: Ποιες είναι οι σοβαρότερες παθήσεις των ματιών και πώς να τις προλάβουμε ;

ΑΠ: Οι σοβαρότερες παθήσεις των ματιών είναι ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η διαβητική αμφηβλιστροειδοπάθεια. Στα μέτρα πρόληψης συμπεριλαμβάνονται οι τακτικοί έλεγχοι στον οφθαλμίατρο, διατροφή πλούσια σε λουτείνη, ζεαξανθίνη, ωμέγα-3 λιπαρά, χρήση γυαλιών ηλίου τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, καθώς και η αποφυγή καπνίσματος.

Κύρια αιτία τύφλωσης

ΕΡ: Ποια είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ενήλικες άνω των 50 ετών;

ΑΠ: Σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση υγείας η κυρία αιτία τύφλωσης στον κόσμο είναι ο καταρράκτης με ποσοστό 51%, ακολουθεί το γλαύκωμα, η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς και η διαβητική αμφηβλιστροειδοπάθεια.

Συχνότητα ελέγχου της όρασης

ΕΡ: Πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο μετά τα 50;

ΑΠ: Μετά τα 50 χρόνια οι προληπτικοί έλεγχοι στον οφθαλμίατρο πρέπει να γίνονται μια φορά το χρόνο.

Οι τακτικοί έλεγχοι στον οφθαλμίατρο αποσκοπούν στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών που συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα στους ασθενείς, όπως για παράδειγμα το γλαύκωμα και η διαβητική αμφηβλιστροειδοπάθεια.

Ασθενείς υψηλού ρίσκου, όπως ασθενείς που παίρνουν κορτιζόνη, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, διαβητικοί, άτομα με υψηλή μυωπία καλό θα ήταν να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο ανά εξάμηνο.

Καταρράκτης

ΕΡ: Σε ποια ηλικία συνήθως παρουσιάζει κάποιος καταρράκτη;

ΑΠ: Ο γεροντικός καταρράκτης εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη πως εκτός από το γεροντικό καταρράκτη υπάρχουν και άλλα είδη καταρράκτη.

Ο ορμονικός καταρράκτης εμφανίζεται σε άτομα που παίρνουν χρόνια κορτιζόνη είτε χρησιμοποιούν μακροχρόνια κορτιζονούχα κολλύρια. Ο τραυματικός καταρράκτης εμφανίζεται σε άτομα με ιστορικό τραύματος στην οφθαλμική περιοχή ή γύρω από αυτήν.

Υπάρχει επίσης και ο εκ γενετής καταρράκτης σε παιδιά.

Αυξημένη πίεση ματιών

ΕΡ: Πως προκαλείται η αυξημένη πίεση ματιών;

ΑΠ: Το μάτι περιέχει ένα υγρό το υδατοειδές υγρό, που παράγεται και παροχεύεται συνεχώς. Η διακίνηση αυτού του υγρού δημιουργεί την ενδοφθάλμια πίεση. Εάν για κάποια αιτία παρεμποδίζεται η παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού, τότε αυτό συσσωρεύεται στο μάτι και η πίεση αυξάνει. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση προκαλεί σταδιακή καταστροφή των νευρικών ινών του οπτικού νεύρου, χωρίς ιδιαίτερη συμπτωματολογία. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως στο γλαύκωμα οι οποιεσδήποτε απώλειες στο οπτικό νεύρο δεν είναι αναστρέψιμες. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση να γίνεται στα αρχικά στάδια της εξέλιξης της νόσου.

Ξηροφθαλμία

ΕΡ: Που οφείλεται η ξηροφθαλμία και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

ΑΠ: Η ξηροφθαλμία προκαλείται από την ανεπαρκή ποσότητα ή ποιότητα των δακρύων. Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία είναι συνήθως οι βλεφαρίτιδες, η εμμηνόπαυση, παθήσεις του θυρεοειδούς, διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, παρατεταμένη χρήση φακών επαφής και ηλεκτρονικών συσκευών.

Δακρύρροια

ΕΡ: Ποιοι είναι οι λόγοι που δακρύζουν (τρέχουν) συνεχώς τα μάτια μας;

ΑΠ: Η κυριότερη αιτία της δακρύρροιας είναι οι αλλεργίες. Δυστυχώς ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου είμαστε περιτριγυρισμένοι από αλλεργιογόνες ουσίες. Με το που έρχονται σε επαφή με τα μάτια ερεθίζουν το τοπικό ανοσοποιητικό του ματιού με αποτέλεσμα, σαν αντίδραση άμυνας του ματιού, να αυξάνεται η παραγωγή της δακρυϊκής στοιβάδας.

Μια αλλη αιτία δακρύρροιας είναι οι παθολογίες της δακρυϊκής οδού. Οταν με απλά λόγια οι δακρυϊκοί πόροι ή τα δακρυϊκά σωληνάκια κλείνουν και το δάκρυ που παράγεται δεν αφοδεύεται από το μάτι.

Η αυξημένη δακρύρροια αντιμετωπίζεται είτε με θεραπευτική αγωγή είτε με επεμβατικές μεθόδους.

Προστασία της όρασης

ΕΡ: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας της όρασης μας καθώς γερνάμε;

ΑΠ: Απο την παιδική ηλικία πρέπει να μαθαίνουμε να προστατεύουμε τα μάτια μας. Με την αύξηση της ηλικίας η πιθανότητα να παρουσιάσουμε κάποια παθολογική κατάσταση αυξάνεται. Γι αυτό όλοι πρέπει να κάνουν προληπτικούς ελέγχους κάθε ένα χρόνο μετά την ηλικία των 40. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κάνουμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ωμέγα 3, βιταμίνες Α, C, Ε, λουτείνη, φλαβονοειδή και να περιορίσουμε τις ώρες που περνάμε μπροστά σε μια οθόνη.

Όραση-άνοια

ΕΡ: Τα προβλήματα όρασης σε άτομα άνω των 50 ετών, πως συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας;

ΑΠ: Τελευταίες μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση της μείωσης της οπτικής οξύτητας και της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας. Άτομα άνω των 50 ετών που παρουσιάζουν εξασθενημένη μακρινή όραση έχουν μέχρι και τριπλάσια πιθανότητα για άνοια σε σχέση με άτομα με φυσιολογική όραση.

Διατροφή

ΕΡ: Με ποια διατροφή προστατεύουμε την όραση μας;

ΑΠ: Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που μας προστατεύουν τα μάτια και μας εξασφαλίζουν καλή όραση για περισσότερα χρόνια είναι οι εξής:

- ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά όπως σολωμός, σαρδέλες κ.α ,

- λαχανικά όπως καρότα, μπρόκολα,σπανάκι, πιπεριές και γλυκοπατάτες

- Φρούτα όπως μπλέ μούρα, μύρτιλο, καρύδια, πεπόνι.

- Αυγά, συκώτι, βοδινό κρέας.

Κλιματολογικές συνθήκες

ΕΡ: Πόσο επηρεάζει η ατμόσφαιρα (κλιματολογικές συνθήκες ) τα μάτια μας;

ΑΠ: Οι κλιματολογικές αλλαγές έχουν επηρεάσει αρνητικά τα μάτια μας. Γίνονται όλο και πιο συχνές οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες, ο καταρράκτης συναντάται πλέον και σε άτομα πιο νεαρής ηλικίας, η ξηροφθαλμία γίνεται ολοένα και πιο συχνή. Για αυτό είναι σημαντικό να ενυδατώνουμε τα μάτια μας, να φοράμε γυαλιά ηλίου όταν έχουμε ηλιοφάνεια και να κάνουμε τους προληπτικούς ελέγχους στον οφθαλμίατρο.

Προληπτική εξέταση

ΕΡ: Μια προληπτική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να υποδείξει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

ΑΠ: Όπως συνηθίζεται να λέγεται τα μάτια είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που βρίσκεται στην περιφέρεια. Μέσα από μια οφθαλμολογική εξέταση μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει επηρεάσει τα αγγεία του οφθαλμού και έμμεσα μπορούμε να πούμε πόσο έχουν επηρεαστεί και τα αγγεία του εγκεφάλου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συμβουλεύσουμε τον ασθενή να ρυθμίσει καλύτερα την πίεση του για να αποφύγει μελλοντικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Δυνατότητα οδήγησης

ΕΡ: Πόσο μειώνεται η δυνατότητα οδήγησης σε υπεραστικούς δρόμους, ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες, σε άτομα άνω των 50 ετών;

ΑΠ: Άτομα άνω των 50 ετών συνήθως παρουσιάζουν διαθλαστικές ανωμαλίες όπως μυωπία και υπερμερτοπία οι οποίες συνδέονται με τις αλλαγές στο φακό του ματιού. Είναι μια διαδικασία που με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται σε καταρράκτη και μειώνει σημαντικά την όραση κυρίως σε βραδυνές ώρες. Αν παρατηρήσουμε δυσκολία στην οδήγηση ή μειωμένη όραση θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε οφθαλμίατρο. Συνήθως ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως είναι αρκετό για να διορθώσουμε το πρόβλημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη.

Χειρουργός οφθαλμίατρος

Νικοδήμου Μυλωνά 4 , Λάρνακα

Τηλ. 24254625

Email: dr.paris.cy@gmail.com

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2272