Δρ. Ματθαίος Φιλίππου: Αθώο ή ένοχο το ροχαλητό;


"Τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας είναι η μείωση του σωματικού βάρους και διακοπή καπνίσματος και αλκοολούχων ποτών"

 Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να μην δίνουμε καν σημασία αν ροχαλίζουμε στον ύπνο μας. Ωστόσο όμως αισθανόμαστε πολύ ενοχλημένοι αν κάποιος σχολιάσει το γεγονός ότι δεν κοιμήθηκε από το ροχαλητό μας.

Πολλές φορές η ένταση του ροχαλητού μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που να ακούγεται στα διπλανά δωμάτια ακόμα και έξω από το σπίτι. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία μας και που οφείλεται;  Ποιες αιτίες το προκαλούν; Αποτελεί μύθο ή πραγματικότητα  ότι η υπνική άπνοια αποτελεί επικίνδυνο νυχτερινό εχθρό; Μπορούμε να το καταπολεμήσουμε; Για όλα όσα αφορούν  το ροχαλητό αλλά και την υπνική άπνοια  μιλά στο Ygeia News  ο Δρ. Ματθαίος Φιλίππου ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος.

Ερ.: Τι είναι το ροχαλητό και ποιες αιτίες το προκαλούν;

Απ.: Το ροχαλητό είναι ένα σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα που βασανίζει όχι μόνο αυτούς που το έχουν αλλά κυρίως τους συντρόφους τους, καθώς ένας στους δύο άντρες ροχαλίζει μόνιμα ή περιστασιακά. Οι επιπτώσεις του ροχαλητού στις σχέσεις του ζευγαριού μπορεί να είναι καταστροφικές.

  Το ροχαλητό προκαλείται από την στένωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού (μύτη- φάρυγγας)και τον επακόλουθο κραδασμό των μαλακών μορίων του φάρυγγα, κυρίως της σταφυλής και της μαλακής υπερώας κατά την δίοδο του αέρα. Την ημέρα δε ροχαλίζουμε γιατί ο μυικός τόνος κρατάει τις παραπάνω δομές σε σταθερή κατάσταση.

Ερ.: Παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες ή στις γυναίκες;

Απ.: Γνωρίζουμε πως οι άντρες ηλικίας 30- 60 ετών ροχαλίζουν σε ποσοστό 25%, ενώ οι γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας έχουν ποσοστό μόλις 9%.Σε άντρες ηλικίας 60 ετών και άνω, το ποσοστό φτάνει το 60%.

Ερ.: Τι είναι η υπνική άπνοια και γιατί θεωρείται απειλή  για την καρδιά.

Απ.:  Η αποφρακτική υπνική άπνοια (obstructive sleep apnea, OSA) είναι πιο σοβαρή παθολογική κατάσταση από το ροχαλητό, με μεγάλη στένωση της ρινοφαρυγγικής οδού και διακοπή της ροής του αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου για διάστημα που μπορεί να διαρκεί από 10 έως και 60 sec. Τα κύρια αίτιά της διακρίνονται σε ανατομικά και γενικά- μη ανατομικά:

ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ:

1. Σκολίωση (στραβό) ρινικού διαφράγματος

2.Υπερτροφία ρινικών κογχών (αλλεργική ρινίτις)

3.Ρινικοί πολύποδες

4.Αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) στο ρινοφάρυγγα (κυρίως στα παιδιά)

5.Υπερτροφία σταφυλής

6.Υπερτροφία αμυγδαλών

7.Υπερτροφία γλώσσης

8.Μικρογναθισμός

ΓΕΝΙΚΑ:

1.Κατανάλωση αλκοόλ ή μεγάλων/ βαριών γευμάτων το βράδυ

2.Κάπνισμα

3.Υπνωτικά χάπια

5.ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

6.Υποθυροειδισμός

7.Σακχαρώδης Διαβήτης

8.Ύπτια θέση (ανάσκελα) κατά τον ύπνο.

Ερ.: Ποια τα συμπτώματα; 

Απ.:Τα συμπτώματα του σοβαρού ροχαλητού ( υπνικής άπνοιας) περιλαμβάνουν:

*Αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπνηλία - αδυναμία συγκέντρωσης,

*Πρωινοί πονοκέφαλοι.

*Ανήσυχος ύπνος.

*Εφίδρωση

*Νυκτουρία.

*Πρωινός πονόλαιμος- αίσθημα ξηρότητας.

  *Νυκτερινή στηθάγχη.

  *Μειωμένη λίμπιντο (σεξουαλικά προβλήματα).

*Διαμαρτυρία από τον/την σύντροφο.

Ερ.: Πότε η υπνική άπνοια γίνεται επικίνδυνη;

Απ.:  Η υπνική άπνοια γίνεται επικίνδυνη καθώς μπορεί να παρουσιάζει επιπλοκές:

* Αρτηριακή υπέρταση λόγω υποξυγοναιμίας (κακός αερισμός)

* Αριστερά καρδιακή δυσλειτουργία λόγω υποξίας και υπερκαπνίας- διαταραχές στην πήξη του αίματος.

* Αρρυθμίες, όπως βραδυκαρδία, ταχυκαρδία, έκτοπες συστολές, κολπική μαρμαρυγή, ενίοτε έμφραγμα - οξέα ισχαιμία του μυοκαρδίου (θάνατος).

* Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

* Νευροψυχολογικές διαταραχές.

* Ατυχήματα (λόγω υπνηλίας- κόπωσης- μειωμένης ικανότητας για συγκέντρωση).

Ερ.: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Απ.: Ο ιατρός ΩΡΛ θα καταγράψει το ιστορικό σας, θα κάνει ενδοσκόπηση ρινός, φάρυγγα και λάρυγγα για να διαπιστώσει ανατομικές ή παθολογικές καταστάσεις  που εμποδίζουν τη διέλευση του αέρα κατά την αναπνοή. Επιπλέον, προτείνεται η μελέτη ύπνου (polysomnography) σε ειδικά κέντρα για να διερευνηθεί η βαρύτητα της άπνοιας και οι θεραπευτικές επιλογές.

Ερ.: Υπάρχουν σήμερα θεραπείες που λύνουν το πρόβλημα της υπνικής άπνοιας;

 Απ.:  Στόχος κάθε είδους θεραπείας είναι η διατήρηση ανοικτού του αεραγωγού, για αυτό και διαφέρει ανάλογα με το επίπεδο του εμποδίου- στένωσης. Στους ενήλικες είναι πιο περίπλοκη καθώς το επίπεδο της στένωσης μπορεί να είναι ρινικό, στοματικό ή γλωσσικό.  Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας είναι η μείωση του σωματικού βάρους και διακοπή καπνίσματος και αλκοολούχων ποτών.

Ρινικό επίπεδο:

Στα συντηρητικά μέσα θεραπείας περιλαμβάνονται οι ρινικές αυτοκόλλητες ταινίες, τα ρινικά αποσυμφορητικά sprays και αντιαλλεργική αγωγή.

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει πλαστική διόρθωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος και της ρινικής βαλβίδας, πλαστική των ρινικών κογχών και αφαίρεση (αν υπάρχουν) των ρινικών πολυπόδων.

Στοματικό επίπεδο:

  Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει χρήση συσκευής CPAP συνεχούς χορήγησης αέρα με θετική πίεση (η οποία δε γίνεται καλά ανεκτή από πολλούς ασθενείς), χρήση στοματικού νάρθηκα για έλξη της γνάθου και της γλώσσας προς τα εμπρός και η κατάκλιση (ύπνος) σε πλάγια θέση σώματος.

  Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται σε χειρουργείο αμυγδαλεκτομής και/ή σταφυλο-υπερωιοπλαστικής.

Γλωσσικό επίπεδο:

  Τα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν χρήση στοματικού νάρθηκα και ύπνο σε καθιστή θέση, ενώ τα χειρουργικά απαιτούν βαριές διορθωτικές επεμβάσεις για σμίκρυνση της γλώσσας και/ή μετακίνηση της κάτω γνάθου προς τα πρόσω. Τελευταίο μέσο αντιμετώπισης της άπνοιας και της απόφραξης των αεροφόρων οδών είναι η τραχειοστομία.

Ερ.: Στις περιπτώσεις των παιδιών είναι διαφορετική η αντιμετώπιση;

Απ.:  Η χειρουργική αντιμετώπιση διαφέρει στα παιδιά από τους ενήλικες, καθώς διαφέρει το ανατομικό πρόβλημα. Στα παιδιά η άπνοια οφείλεται συνήθως σε υπερτροφία αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων, τα οποία και πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά για αποφυγή πρόκλησης πολλαπλών επεισοδίων εκκριτικής ωτίτιδας και πρόσθιας προβολής οδόντων (από την υπερπροσπάθεια του παιδιού να αναπνεύσει μέσω της στοματικής οδού, τα οποία θα χρειαστούν αλλιώς ορθοδοντική αντιμετώπιση- σιδεράκια σε μεγαλύτερη ηλικία).

Ερ.: Ποιες γενικές αλλά χρήσιμες συμβουλές θα μας δίνατε για μείωση του ροχαλητού.

Απ.: Προσοχή στη διατροφή σας, τακτική γυμναστική, αποφυγή φαγητού 3 ώρες τουλάχιστον πριν τον ύπνο,  κοιμηθείτε στο πλάι, βάλτε μαξιλάρι ακόμα θερμοκρασία δωματίου φυσιολογική- ανοικτό παράθυρο, διακοπή καπνίσματος και εφαρμόστε ειδικά μασελάκια που εμποδίζουν τη γλώσσα να γλιστρά προς τα πίσω και να κλείνει τον αεραγωγό

Δρ. Ματθαίος Φιλίππου PhD

Ωτορινολαρυγγολόγος –Γεσυ

Τηλ. 99892331

e-mail: matfilippou@gmail.com

Διευθυντής ΩΡΛ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός – Πάφος

στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός Πάφου.

Δρ. Ματθαίος Φιλίππου PhD

Ωτορινολαρυγγολόγος –Γεσυ

Τηλ. 99892331

e-mail: [email protected]

Διευθυντής ΩΡΛ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός – Πάφος

στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός Πάφου.

*ΜΗΛΙΤΣΑ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
1206