Δρ Κλειώ Γαϊτανάκη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Εποχική Γρίπη Α


 *Συνέντευξη στο Υγεία-News

*Είναι γεγονός ότι παρουσιάστηκαν αρκετά κρούσματα που  αφορούσαν κυρίως νέους ανθρώπους

*Σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους χώρους

Τι είναι ο νέος ιός της γρίπης Α που προσβάλλει τους ανθρώπους και προκαλεί ομολογουμένως μια έντονη ανησυχία αφού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στη συνέντευξη που ακολουθεί η  δρ. Κλειώ Γαϊτανάκη, Γενικός Ιατρός μιλά στο Ygeia-News για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα περίπτωση της Γρίπης Α και εξηγεί τους τρόπους προφύλαξης μας αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Η περίοδος της μεταδοτικότητας είναι 1-7 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων και είναι γι αυτό το λόγο που οι ασθενείς θα πρέπει να περιοριστούν στο σπίτι τους  έστω και αν αισθάνονται κάπως καλύτερα.

Έντονα συμπτώματα

Ερ. Τι είναι η Γρίπη Α και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Απ. Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη που οφείλεται στον ιό Influenza. Μια οξεία νόσος του αναπνευστικού. Εκδηλώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και εξαπλώνεται πάρα πολύ εύκολα. Ο νέος ιός της γρίπης Α/Η1Ν1 είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων. Μεταδίδεται δε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

Τα κλινικά συμπτώματα της οξείας αυτής νόσου του αναπνευστικού  είναι παρόμοια με αυτά της εποχιακής γρίπης  αλλά πολύ πιο έντονα και εισβάλλουν απότομα. Υψηλός πυρετός, ρίγος, αρθραλγίες, κεφαλαλγίες, πονόλαιμο, βήχα, μυϊκά άλγη, ανορεξία, πνευμονία και σε  βαριές περιπτώσεις αναπνευστική ανεπάρκεια.

Από άνθρωπο σε άνθρωπο η μετάδοση της γρίπης Α

Ερ. Γνωρίζουμε τους τρόπους μετάδοσης του ιού; Πώς προστατευόμαστε;

Απ. Η μετάδοση της νόσου γίνεται όπως και η μετάδοση της κοινής γρίπης. Με σταγονίδια τα οποία μεταφέρονται από ασθενείς σε υγιή άτομα με το φτάρνισμα, το βήχα, ή ακόμα και με την ομιλία. Επίσης με την άμεση επαφή (φιλιά, χειραψία), όπως επίσης και έμμεση επαφή, δηλαδή επαφή με επιφάνειες και υλικά στα οποία έχουν προσκολληθεί μικροσταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Η περίοδος της μεταδοτικότητας είναι 1-7 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων και είναι γι αυτό το λόγο που οι ασθενείς θα πρέπει να περιοριστούν στο σπίτι τους  έστω και αν αισθάνονται κάπως καλύτερα.

 

Σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους χώρους, συχνό πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγουμε να αγγίζουμε πόμολα και τα κιγκλιδώματα στις σκάλες, να γίνεται συχνός και καλός αερισμός του σπιτιού και των χώρων εργασίας.

Σε νεαρά άτομα τα περισσότερα κρούσματα

Ερ. Είναι αλήθεια ότι η γρίπη Α πλήττει περισσότερο νεαρά άτομα; Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Απ. Είναι γεγονός ότι παρουσιάστηκαν αρκετά κρούσματα που αφορούσαν κυρίως νέους ανθρώπους. Είχαμε πολλά κρούσματα και σε παιδιά όπου τα συμπτώματα υποχώρησαν χωρίς προβλήματα, αντίθετα με την κοινή  γρίπη όπου βλέπουμε περισσότερα ηλικιωμένα άτομα. Ανησυχία υπάρχει στις περιπτώσεις όπου ενήλικες  παρουσιάζουν  δύσπνοια, θωρακικό άλγος, ζάλη, σύγχυση, επίμονοι έμετοι και στα παιδιά όπου παρουσιάζονται δύσπνοια, ταχύπνοια, κυάνωση, ωχρότητα δέρματος, δυσκολία αφύπνισης, επικοινωνίας, ευερεθιστότητα, πυρετός με εμφάνιση εξανθήματος, σύγχυση.

Άτομα υψηλού κινδύνου

Ερ. Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Απ. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα παιδιά και ειδικά κάτω των 6 μηνών, υπερήλικες, διαβητικοί, στεφανιαίοι, άτομα με νοσήματα αναπνευστικού, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Ακόμα το προσωπικό νοσοκομείων, στρατώνες, γηροκομεία, αεροδρόμια και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Γρίπη Α και κοινό κρυολόγημα

Ερ. Ποια είναι η διαφορά της Γρίπης Α από το κοινό κρυολόγημα;

Απ. Όπως προαναφέραμε τα συμπτώματα στη περίπτωση της γρίπης Α εισβάλλουν πολύ έντονα. Η κοινή γρίπη ή κοινό κρυολόγημα έχει πιο ήπια εισβολή και πιο ελαφρά συμπτώματα. Για να διαπιστώσουμε ότι η λοίμωξη οφείλεται σε γρίπη Α γίνεται συνήθως ανοσολογικός έλεγχος με λήψη Ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  στις πρώτες τρεις μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων με το αποτέλεσμα να είναι έτοιμο σε 20 λεπτά.

Ερ. Μπορεί η γρίπη Α να οδηγήσει σε πανδημία; Ποια θεραπευτική αγωγή ακολουθείται για τη Γρίπη Α;

Απ. Από τη στιγμή που  ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να προκληθεί πανδημία διότι οι άνθρωποι δεν έχουν τα κατάλληλα αντισώματα. Υπάρχουν όμως τα εμβόλια και τα φάρμακα  καθώς και η απομόνωση των νοσούντων για να ελέγξουμε την πανδημία.

Στη περίπτωση της γρίπης Α η θεραπεία που ακολουθείται είναι η χορήγηση αντιγριπικών φαρμάκων.

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Ερ. Το εμβόλιο κατά της Γρίπης θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος  προφύλαξης; Πότε πρέπει να γίνεται;

Απ. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι καλό μέσο πρόληψης για τα άτομα υψηλού κινδύνου. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνεται τον Οκτώβριο, κάθε χρόνο διότι ο ιός μεταβάλλεται και κάθε χρόνο είναι διαφορετικός.

Γενικός Ιατρός

Προσωπικός ιατρός  ΓεΣΥ

 Πάφος

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











7087