Ιδιώτες γιατροί για προτεινόμενο ΓΕΣΥ: Yποβάθμιση της Υγείας και φορολογία χωρίς αντίκρισμα


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) με ανακοίνωσή της διερωτάται κατά πόσο όλοι αυτοί που απαιτούν την άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ έχουν μελετήσει τις πρόνοιες του σχεδίου, ενώ παραθέτει κάποια ερωτήματα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΝΙΚ:

«Ζούμε την εποχή του παραλόγου και της προχειρότητας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με το ΓΕΣΥ με απορία. Διαβουλεύσεις και συζητήσεις χωρίς νόημα αφού οι θέσεις και οι απόψεις των άμεσα εμπλεκομένων δεν ακούγονται από τους «αρμόδιους». Τα κόμματα καλούν την κυβέρνηση να το εφαρμόσει τώρα. Οι «εκπρόσωποι» των ασθενών αρθρογραφούν με πάθος και απαιτούν την άμεση εφαρμογή του. Ο υπουργός εξαγγέλλει επιδόματα σε γιατρούς και νοσηλευτές, που αμφιβάλλουμε αν υπάρχει περίπτωση ποτέ να τα υλοποιήσει….. Μην ξεχνάμε τις απειλές για απολύσεις προς αυτούς που θέλει τώρα να καλοπιάσει.

Εδώ και χρόνια τους προτρέπουμε να αλλάξουν τις καταστροφικές πρόνοιες του εν λόγω σχεδίου για να γίνει λειτουργικό και βιώσιμο. Δεν ασχολήθηκε ποτέ κανένας, απλά γιατί κατά βάθος ούτε οι ίδιοι ήταν διαθετημένοι να έρθουν σε ρήξη με το κατεστημένο για να υλοποιήσουν ένα λειτουργικό σχέδιο. Προφανώς γιατί αποτελούν σημαντικό μέρος αυτού του κατεστημένου και θα εξυπηρετεί πρωτίστως τους ιδίους ένα τέτοιο σχέδιο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όλοι αυτοί που απαιτούν την άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ έχουν μελετήσει τις πρόνοιες του σχεδίου. Πολύ αμφιβάλλουμε γι’ αυτό !!!

Αναρωτήθηκε κανένας από όλους αυτούς τι θα γινόταν αν προχωρούσαμε αύριο στην εφαρμογή του ΓEΣΥ όπως το προτείνουν;

Απαντήστε μας αν μπορείτε τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Έγινε οποιαδήποτε συμφωνία μέχρι σήμερα που να διασφαλίζει την συμμετοχή των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών στο ΓΕΣΥ;
  2. Υπάρχουν μέχρι σήμερα συμφωνίες που διασφαλίζουν την συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο ΓΕΣΥ;
  3. Οι 235,000 Κύπριοι πολίτες που έχουν ιδιωτική ιατρική ασφάλιση θα πληρώνουν και το ΓΕΣΥ και την ιδιωτική τους ασφάλεια; θα μπορούν; Η μήπως τους συμβουλεύετε να καταργήσουν την ιδιωτική τους ασφάλεια; Οι εργοδότες τους, μάλλον θα τους καταργήσουν τα ομαδικά συμβόλαια, μια και θα πληρώνουν την εισφορά τους ως εργοδότες στο ΓΕΣΥ.
  4. Η δεδομένη αδυναμία οικονομικής αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων πόσες επιπρόσθετες αυξήσεις θα επιφέρει στις συνεισφορές;

Συνεπώς,

  1. Στην περίπτωση που δεν θα συμμετέχουν οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές(πολύ πιθανόν βάση του σημερινού προτεινόμενου ελλειμματικού προϋπολογισμού του ΓΕΣΥ),
  2. Σε περίπτωση που δεν διασφαλίζεται και η συμμετοχή της πλειοψηφίας των ιδιωτών ιατρών (πολύ πιθανόν με τα σημερινά δεδομένα) τότε,

Τι ΓΕΣΥ θα εφαρμόσετε;

Το μόνο που θα καταφέρετε είναι:

  1. εισπράξετε χρήματα ως εισφορά από τον κόσμο (απλή φορολογία)
  2. Να πλήξετε το υπάρχον ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα
  3. Να υποβαθμίσετε την ποιότητα της υγείας, μια και ο κόσμος θα πληρώνει για ένα σύστημα και δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί(ούτε θα μπορεί να έχει ιδιωτική ασφάλεια)….. φυσικά θα είναι ένας από τους πολλούς «δικαιούχους» σε μεγάλη λίστα αναμονής ………με τα γνωστά αποτελέσματα και επιπτώσεις για την υγεία του».



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











295