Ιατροδικαστική έρευνα σε σχέση με το περιστατικό γέννησης νεκρού εμβρύου στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου


Ιατροδικαστική έρευνα και διερεύνηση του περιστατικούσε σχέση με τη γέννηση νεκρού εμβρύου στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, διέταξε ο Υπουργός Υγείας.

Το τραγικό συμβάν έφερε στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή η εφημερίδα «Σημερινή», φιλοξενώντας σχετική καταγγελία των συντετριμμένων γονιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γονείς επισκέφθηκαν αρχικά το Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς, όπου δεν υπήρχε γυναικολόγος, και οι γιατροί παρότρυναν τον πατέρα να μεταφέρει στο Νοσοκομείο Πάφου την εγκυμονούσα μητέρα, που είχε λοίμωξη στα ούρα, με το αυτοκίνητό του. Έτσι και έπραξε, αλλά δυστυχώς για το έμβρυο ήταν αργά, αφού οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου ξεγέννησαν το βρέφος νεκρό.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, αφού εκφράζει βαθιά θλίψη για το τραγικό συμβάν, καθώς και ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους γονείς του εμβρύου που γεννήθηκε νεκρό στο Γενικό Νοσοκομείου Πάφου, αναφέρει:

«Σύμφωνα με προκαταρτική διερεύνηση που έγινε την Παρασκευή, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει πως έγκυος γυναίκα προσήλθε στις 4 Δεκεμβρίου 2014 στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς εξαιτίας κάποιων συμπτωμάτων, όπου και έτυχε εξέτασης από τον επί καθήκοντι γενικό ιατρό. Αφού προηγήθηκε συνεννόηση με τον ιδιώτη γυναικολόγο που την παρακολουθούσε, αλλά και με Γυναικολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, η κυοφορούσα παραπέμφθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου για σκοπούς εξέτασης και παρακολούθησης από ειδικό γυναικολόγο.

Κατά την άφιξη του ζεύγους στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, διαπιστώθηκε ότι ο τοκετός ήταν σε εξέλιξη και ακολούθως ολοκληρώθηκε με τη γέννηση νεκρού εμβρύου, στην παρουσία δύο γυναικολόγων και του επί καθήκοντι παιδιάτρου. Ο επί καθήκοντι γυναικολόγος και παιδίατρος διαπίστωσαν ότι εκ πρώτης όψεως, το έμβρυο παρουσίαζε σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

Σημειώνεται πως η έγκυος γυναίκα παραπέμφθηκε στο Γυναικολόγο Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, καθώς το Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς όπως και όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, δεν έχει Γυναικολογικό Τμήμα, δεν στελεχώνεται με ειδικούς γυναικολόγους και δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για το σκοπό αυτό. Γυναικολογικά Τμήματα λειτουργούν μόνο στα Γενικά Νοσοκομεία των επαρχιών, αφού οι μικρές γεωγραφικές αποστάσεις της Κύπρου και η πυκνότητα του πληθυσμού δεν αιτιολογούν τη λειτουργία Γυναικολογικών Τμημάτων στην περιφέρεια. Ως προς τα ασθενοφόρα, στην Πόλη Χρυσοχούς υπάρχουν τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα, με έξι οδηγούς.

Λεχθέντων των πιο πάνω και σε σχέση με το περιστατικό, ο Υπουργός Υγείας έχει διατάξει ιατροδικαστική έρευνα και διερεύνηση του περιστατικού από το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











291