Ιατρικός Επισκέπτης: Σπουδές με το βλέμμα στραμμένο στο γοργά μεταβαλλόμενο χώρο της υγείας


ΤΟΥ ΑΡΤΟΥΡΟΥ ΙΣΣΕΓΙΕΚ*

Ο εμπλουτισμός του χώρου της υγείας, με σωστά καταρτισμένους λειτουργούς, που προσφέρουν τις υπηρεσίες, τόσο σε Φαρμακευτικές Εταιρείες, όσο και στη Φαρμακοβιομηχανία, δε μπορεί, παρά να συμβάλλει θετικά στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.

Ο Ιατρικός Επισκέπτης, είναι ο συνδετικός κρίκος, μεταξύ της Τεχνολογίας Υγείας (π.χ. Φάρμακο, Ιατροτεχνολογικό Προϊόν κλπ) και του θεράποντα ιατρού, ο οποίος, καλείται να επιλέξει την πιο αποτελεσματική τεχνολογία για τον ασθενή του. Η επιλογή του ιατρού για χρήση μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας έναντι κάποιας άλλης, προϋποθέτει ότι, θα έχει την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση που χρειάζεται, για να λάβει την όποια απόφαση. Ο Ιατρικός Επισκέπτης καλείται να προσφέρει αυτή την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, έτσι που να βοηθήσει στην επιλογή της καλύτερης διαθέσιμης τεχνολογίας για τον ασθενή.

Ο ρόλος του Ιατρικού Επισκέπτη αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, δεδομένων των πρόσφατων διαφοροποιήσεων που αφορούν στις προϋποθέσεις για εξασφάλιση αδειών κυκλοφορίας καινοτόμων φαρμάκων που εφάρμοσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σε μια προσπάθεια να σμικρύνει το χρόνο πρόσβασης σημαντικών καινοτόμων φαρμάκων, σε ασθενείς που τα έχουν άμεσα ανάγκη. Η πολίτική αυτή του ΕΜΑ αφορά στην επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών κυκλοφορίας με ταυτόχρονη εφαρμογή αυστηρών Προγραμμάτων Διαχείρισης Κινδύνου (Risk Management Plans) και αναβάθμιση/ενίσχυση των διαδικασιών Φαρμακοεπαγρύπνησης. Με απλά λόγια, τα νέα φάρμακα διατίθενται και χορηγούνται στους ασθενείς, σε συντομότερο χρονικό διάστημα από πριν, αλλά η Ασφάλεια και Αποτελεσματικότητά τους, είναι υπό στενή παρακολούθηση και οι ιατροί, θα πρέπει να τυγχάνουν συνεχούς ενημέρωσης από τις εταιρείες, για τα όποια νέα ευρήματα προκύπτουν.

Με τα πιο πάνω δεδομένα, ο Ιατρικός Επισκέπτης επωμίζεται πλέον την ευθύνη της παρακολούθησης και έγκαιρης ενημέρωσης του ιατρού για τις εξελίξεις σχετικά με την Ασφάλεια και Αποτελεσματικότητα των φάρμακων αυτών όπως, την ενημέρωση σχετικά με την ορθή εφαρμογή των Προγραμμάτων Διαχείρισης Κινδύνου, δεδομένα που συλλέγονται από το σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης καθώς και τα θετικά/αρνητικά αποτελέσματα κλινικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η επιτυχής εφαρμογή των πιο πάνω διαδικασιών είναι υψίστης σημασίας για την φαρμακοβιομηχανία, αν ληφθούν υπόψη τα πιο κάτω:

 Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένα νέο φάρμακο για να εισέλθει από το εργαστήριο στην αγορά είναι 10 – 12 χρόνια.

 Μόνο 1 από τις 5000 - 10000 ουσίες θα επιβιώσει τις δοκιμές ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και θα τα καταφέρει να φτάσει στην αγορά.

 Το κόστος για την έρευνα ενός νέου φαρμάκου μπορεί να ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ.

 Περίπου 70% των νέων φαρμάκων που θα καταλήξουν στην αγορά δεν αποφέρουν ικανοποιητικά κέρδη για να καλύψουν τα έξοδα της έρευνας που δαπανήθηκε.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, οι Φαρμακευτικές Εταιρείες και η Φαρμακοβιομηχανία, είναι αναμενόμενο ότι, θα αναζητήσουν για εργοδότηση τους καλύτερα καταρτισμένους λειτουργούς, με στόχο να αποφευχθούν κακοί χειρισμοί, που ενδεχομένως, να θέσουν σε κίνδυνο τα προϊόντα τους. Είναι εδώ που εμείς, στο χώρο της εκπαίδευσης, θα πρέπει να εφοδιάσουμε τους μελλοντικούς Ιατρικούς Επισκέπτες με την απαραίτητη και πολυδιάστατη μόρφωση/εκπαίδευση,για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο δύσκολο έργο, που θα κληθούν να επιτελέσουν.

Οι Ιατρικοί Επισκέπτες θα πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντα τους, συμμορφούμενοι με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας της Φαρμακοβιομηχανίας. Θα πρέπει δηλαδή, από τη μια, να έχουν ρόλο θεματοφύλακα της ΔημόσιαςΥγεία και από την άλλη, να διεκδικούν, μέσα στα πλαίσια του πιο πάνω Κώδικα, τα συμφέροντα της Φαρμακοβιομηχανίας, που πρέπει να παραμείνει κερδοφόρα, για να συνεχίσει την έρευνα, εφοδιάζοντάς το χώρο της υγείας με καινοτόμα και αναβαθμισμένα προϊόντα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στην εκπαίδευση των Ιατρικών Επισκεπτών, αφορά στην απόκτηση της απαραίτητης ευελιξίας, έτσι που να μπορούν να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα, που διαρκώς θα παρουσιάζονται στον πολυσύνθετο χώρο της Υγείας. Η επικείμενη εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας, επιβάλλει, ακόμη πιο επιτακτικά τόσο, την ικανότητα προσαρμογής σε πιο απαιτητικές συνθήκες, όσο και την ικανότητα αξιοποίησης των νέων ευκαιριών που θα παρουσιαστούν.

Η βέλτιστη κατάρτιση των μελλοντικών Ιατρικών Επισκεπτών, είναι το αποτέλεσμα σωστά δομημένων προγραμμάτων σπουδών, όπως αυτά που προσφέρει το ΚESCOLLEGE,τα οποία καλύπτουν το απαραίτητο φάσμα Ιατρικών/Φαρμακευτικών γνώσεων (Ανατομία, Φυσιολογία, Χημεία, Βιολογία, Φαρμακολογία, Βιοφαρμακευτική, Νοσολογία κ.α.) τις εξίσου απαραίτητες γνώσεις που αφορούν στις Ανθρώπινες Σχέσεις (Δημόσιες Σχέσεις, Επαγγελματική Επικοινωνία, Αρχές Διοίκησης κ.α.) αλλά και τις ιδιαίτερα σημαντικές γνώσεις που αφορούν στη διαμόρφωση νέων Στρατηγικών και Μάρκετινγκ (Αρχές Μάρκετινγκ, Φαρμακευτικό Μάρκετινγκ κ.α.).

Με το βλέμμα στραμμένο στη μελλοντική διαμόρφωση του χώρου της Υγείας, τα προγράμματα σπουδών, δύο, τριών και τεσσάρων ετών διάρκειας, στον Κλάδο Ιατρικών Επισκεπτών, είναι και θα παραμείνουν έξυπνες επιλογές, για αυτούς που επιθυμούν να εργοδοτηθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο χώρο αυτό. Στην Κύπρο, το KESCOLLEGE, για περισσότερο από 15 χρόνια, προσφέρει αξιολογημένα και πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών στον Κλάδο Ιατρικών Επισκεπτών, παρέχοντας σε δικαιούχους φοιτητές, τη δυνατότητα εξασφάλισης Κρατικής Χορηγίας.

Τα ευέλικτα αυτά προγράμματα σπουδών Ιατρικών Επισκεπτών του ΚΕSCOLLEGE παρέχουν βέλτιστη κατάρτιση στους μελλοντικούς Ιατρικούς Επισκέπτες, προσφέροντας τους τη δυνατότητα, από τη μια, να διεκδικήσουν επάξια το ρόλο του θεματοφύλακα της Δημόσιας Υγείας, και από την άλλη, να διαμορφώνουν στρατηγικές για την αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων που θα διαχειρίζονται.

Υπεύθυνος Προγραμμάτων Σπουδών Ιατρικών Επισκεπτών

(Πρώην Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Υπουργείου Υγείας)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











381