Την 1η Μαρτίου 2023 η πρώτη χιαστί μεταμόσχευση Μεταμοσχευτική Κλινική Νοσοκ. Λευκωσίας


Στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ

Μέσω της διακρατικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2017 μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και μέσω των διμερών επαφών που πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ τον περασμένο Σεπτέμβριο για ενεργοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει την 1η χιαστί μεταμόσχευση που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου 2023, στη νεοσύστατη Μεταμοσχευτική Κλινική του Νοσοκομείου Λευκωσίας – ΟΚΥπΥ.

Η διαδικασία παραλαβής και παράδοσης θα πραγματοποιηθεί στις 09:35π.μ. στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα “Χιαστί Μεταμοσχεύσεις” είναι άτομα τα οποία χρήζουν μεταμόσχευσης και πιθανοί ζώντες δότες τους που επιθυμούν να δωρίσουν τον ένα τους νεφρό, στον οικείο τους αλλά δεν μπορούν να το πράξουν είτε λόγω ασύμβατης ομάδας αίματος ή ασύμβατων ιστοσυμβατοτήτων.

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης νεφρού και έχουν κάποιο ζώντα δότη που θέλει να δωρίσει το νεφρό του, αλλά δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτούργησε η Μεταμοσχευτική  Κλινική στο Νοσοκομείο Λευκωσίας – ΟΚΥπΥ, ενώ ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε πενταετές πλάνο συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς επίσης και μνημόνιο συναντίληψης με την Ισπανία αναφορικά με τον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Υπουργείο Υγείας

26 Φεβρουαρίου 2023




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











579