Κυρίαρχη η βρετανική μετάλλαξη στην κοινότητα της Κύπρου


 Ανίχνευση του αγγλικού στελέχους σε επιπλέον 111 δείγματα

Κυριαρχεί το αγγλικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα της Κύπρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις εξειδικευμένες εξετάσεις αλληλούχισης (sequencing) που έγιναν μέσω του προγράμματος του ECDC.

Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, σε σύνολο 111 δειγμάτων ανιχνεύθηκε σε όλα η βρετανική μετάλλαξη. Τα συγκεκριμένα δείγματα αφορούν την περίοδο Μαρτίου και είναι θετικά δείγματα που εντοπίστηκαν από όλες τις Επαρχίες.

Τα νέα αποτελέσματα είναι χαρακτηριστικά και δίνουν σε μεγάλο βαθμό εξήγηση για την αυξητική τάση των τελευταίων ημέρων ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, δεδομένου ότι έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι το βρετανικό στέλεχος είναι πέραν του 50% πιο μεταδοτικό.

Όπως συστήνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας που προκαλεί η μετάλλαξη χρειάζεται οι προσπάθειες των κρατών να επικεντρωθούν στην έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων μέσω των αυξημένων τεστ και την ιχνηλάτηση των επαφών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναχαίτιση της διασποράς που προκαλούν οι μεταλλάξεις, μπορεί να επιτευχθεί με την εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη οι πολίτες, κατά προτεραιότητα στη βάση του Εμβολιαστικού Πλάνου, να προχωρούν το ταχύτερο δυνατό στον εμβολιασμό τους με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια.

_________________

Υπουργείο Υγείας

9 Απριλίου 2021




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











663